Moeder worden op je 63ste. Taugé waaraan je kunt doodgaan. En een minister die een derde van de bevolking beledigt. Voordat we gaan toasten op een nieuw jaar, zetten we eerst het medische nieuws in 2011 op een rij.
Januari
Eigenwijze dokter Herman
Hij is niet wereldberoemd, maar wel zó eigenwijs dat hij gezondNU’s jaaroverzicht opent: orthopedisch chirurg dr. Herman de Boer van Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen.
Chirurg De Boer vertelde in januari dat hij zijn patiënten glucosamine adviseert omdat dit middel goed werkt bij mensen die vanwege artrose versleten knieën hebben. Glucosamine is een lichaamseigen bouwstof van kraakbeen. Als supplement zou het gewrichtsontstekingen voorkomen en de kwaliteit van het kraakbeen verbeteren.
Opmerkelijk, omdat andere artsen glucosamine zien als nepperij en geldklopperij. Toch werken veel natuurartsen al jaren met dit middel en ook deze reguliere arts ziet effect. Het blijkt dat de ene glucosamine de andere niet is. Glucosaminesulfaat is bijvoorbeeld wel degelijk effectief. Arts en columnist Johan Bolhuis schrijft in gezondNU: “Vanuit mijn praktijkervaring kan ik zeggen dat voor sommige mensen het glucosaminesulfaat een zegen is en echt minder pijn betekent.”
Glucosamine staat niet op zich. Het is net als vitamine D, probiotica, echinacea en multivitamines, één van die producten waar wij gewone mensen veel baat bij hebben, maar die steeds onderuit worden gehaald. Gelukkig zijn er veel artsen die met een open geest kijken naar de geneeskracht van deze natuurproducten.
Ook nieuws in januari
- Ouderen die een volkstuintje bezitten zijn gezonder en fitter dan leeftijdsgenoten zonder stukje groen, concludeert Agnes van den Berg (onderzoeksbureau Alterra).
- Brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. In dit bedrijf worden chemische producten bewerkt en verpakt. De hulpverleners en werknemers die ter plaatse zijn, kampen nog altijd met gezondheidsproblemen.
- TNS/NIPO meldt dat mensen die willen afvallen, bewegen gemiddeld 6 uur per week. Mensen die hetzelfde gewicht willen behouden bewegen gemiddeld 8 uur per week.
Februari
Sluimerende ontstekingen
Een infectie waarvan je weinig merkt, zoals een tandvleesinfectie, kan chronische aandoeningen veroorzaken zoals diabetes, kanker, de ziekte van Alzheimer of hartkwalen. Opmerkelijk nieuws in februari.
Dr. Andrew Weil is een Amerikaanse grootheid op het gebied van integrale geneeskunde. Hij vertelt in gezondNU over het slopende effect van sluimerende ontstekingen, zogenaamde chronische lage-graad-ontstekingen. Het zijn infecties waarvan je amper iets merkt, maar die wel doorwerken op je lichaam. Er is voeding die deze ontstekingsprocessen bevordert, vertelt hij. Fastfood, bijvoorbeeld. Maar ook snel verteerbare koolhydraten (wit brood en koekjes).
Het goede nieuws is dat kleine leefstijlaanpassingen een groot effect hebben op deze infecties. “Een dieet met voeding dat ontstekingsprocessen vermindert, is een van de beste strategieën om de gezondheidsrisico’s op lange termijn te beperken.”
Het anti-ontstekingsdieet van Dr. Weil: “Leg de nadruk op het gebruik van vis, walnoten en lijnzaad vanwege hun omega-3-vetzuren die ontstekingen tegengaan, en extra vierge olijfolie. Gebruik plantaardige eiwitbronnen (bonen en sojaproducten) omdat die weinig ontstekingsbevorderende vetten bevatten. Eet zoveel mogelijk volkoren graanproducten en felgekleurde verse groenten en fruit en bessen.
Ook nieuws in februari
- Uit onderzoek van UMC St Radboud blijkt dat een aangepast dieet 64 procent van de kinderen met ADHD helpt.
- De film The King’s Speech toont hoe een relatief onschuldig iets zoals stotteren je leven domineert. En: hoe geweldig het is als je dan een oplossing vindt. (Later won de film vier Oscars.)
- Wie veel groente en fruit eet, heeft 34 procent minder kans op een hartaanval dan wie weinig groente en fruit eet, meldt Linda Oude Griep (Wageningen University). Opvallende conclusie: het maakt niet uit hóe we die groente en fruit eten. Ook vruchtensap, appelmoes en gebakken groenten tellen mee!
Maart
Moeder op je 63ste
Elke dag worden er baby’s geboren, maar baby Meagan zorgde in maart voor veel ophef. Haar moeder, Tineke Geessink, is namelijk een 63-jarige vrouw uit Harlingen. Ze was niet alleen de oudste zwangere ooit in Nederland, maar ook de oudste ‘nieuwe’ moeder.
Geessink raakte dankzij een eiceldonatie zwanger door een behandeling bij de bekende, maar omstreden Italiaanse arts Severino Antinori. Hij is gespecialiseerd in vruchtbaarheidsbehandelingen van vrouwen boven de 50 en zelfs 60 jaar. Daarbij worden bevruchte eicellen gebruikt van jongere vrouwen.
Met de geboorte van Meagan laaide de discussie op rondom oude moeders. Vrouwen boven de 45 jaar komen in Nederland niet in aanmerking voor ivf. Maar kun je een kinderwens koppelen aan leeftijd? Is een kind per se slecht af met een oude moeder? Er zijn immers heel veel oude vaders. We kunnen met de techniek het leven steeds meer vormgeven, maar willen we dat?
Vruchtbaarheid heeft niet alleen veel te maken met leeftijd, maar ook met leefstijl en voeding. Vrouwen met ernstig overgewicht hebben bijvoorbeeld 26 procent minder kans om op een natuurlijke wijze zwanger te worden. Zij hebben een onregelmatige cyclus, wat kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid.
Vrouwen zijn bovendien vruchtbaarder als zij mediterraan eten (vis, olijfolie, groente en peulvruchten). Mannen worden juist vruchtbaarder van de Hollandse pot; aardappels, vlees en groente. Aardappel is namelijk rijk aan foliumzuur en vlees is rijk aan zink.
Ook nieuws in maart
- De tsunami in Japan kost 20.000 mensen het leven en maakt 400.000 dakloos. Ook veroorzaakt het een ramp bij de kerncentrale van Fukushima; grote hoeveelheden radioactiviteit komen vrij. Het gebied zal generaties lang onbewoonbaar zijn.
- Nederlanders eten meer vis. Vis eten, vooral vette vis, is goed voor hart en bloedvaten.
- Mensen worden niet gelukkig van kinderen krijgen. Mannen voelen zich na de geboorte van hun oudste kind zeven jaar lang minder gelukkig, vrouwen wel vijftien jaar lang.
April
Kip, kip, wat ben ik? (een antibioticabom)
Biologische kip bevat minder antibiotica, meldt UMC Utrecht. Goed nieuws! Want hun niet-biologische broeders en zusters zitten wel vol antibiotica. In april barst (eindelijk) de discussie los over de zin en onzin van antibiotica in de veeteelt.
Dat kip vol antibiotica zit, is oud nieuws. Sinds jaar en dag krijgt een groot deel van de kippen preventief antibiotica. Zij krijgen dus medicijnen terwijl ze niet ziek zijn. Nieuw is dat dit verontrustende feit in 2011 ook tot de politiek doordringt. Er zijn sterke aanwijzingen dat antibiotica bij vee schadelijk kan zijn voor mensen. Steeds meer mensen met een infectie reageren namelijk niet meer op antibiotica. Een eenvoudige infectie is daarom soms niet meer te behandelen.
Van alle mensen die resistent zijn tegen antibiotica is zeventig procent drager van de ESBL-bacterie. Deze bacterie bevat een enzym dat de werking van antibiotica uitschakelt. Vrijwel al het kippenvlees dat we in Nederland eten bevat ESBL.
Doordat in de reguliere veesector zoveel antibiotica gebruikt wordt, komt dit via de ontlasting van de dieren in de waterkringloop. Dat is de reden dat ook biologisch vee en zelfs groente (lente-ui, pastinaak en radijs) besmet kunnen zijn met ESBL.
Ook nieuws in april
- Uit Europees onderzoek blijkt dat planten en bomen die in de stad groeien zestig procent meer pollen aanmaken dan hun soortgenoten in de landelijke gebieden. In de steden is de lucht meer vervuild met CO2, dat jaagt de productie van pollen op.
- Massage verbetert het immuunsysteem, zo blijkt uit onderzoek van dr. Mark Rapaport (Cedars-Sinai Medical Center, VS).
- Wie dagelijks noten eet in plaats van rood vlees, heeft dertig procent minder kans op hartziekten, aldus de universiteit van Harvard.
Mei
Ziek van komkommers
Na besmette kip beheerst in mei besmette taugé het nieuws. Er zou een killer-bacterie op rauwkost zitten; dat is pas schrikken! Er zijn mensen besmet met de EHEC-darmbacterie, die naar het schijnt op rauwkost zat. Het zorgt voor paniek en zelfs bijna voor een negatief reisadvies naar Duitsland.
EHEC (enterohemorragische E. coli) is een variant van de E. coli-darmbacterie. Het zorgt voor een dikkedarmontsteking, waarvan twee tot zeven procent van de patiënten een akelige nierbeschadiging (HUS) oploopt. Van de groep die HUS krijgt, komt uiteindelijk twee tot negen procent te overlijden.
EHEC is niet nieuw; jaarlijks worden dertig tot zestig Nederlanders ziek door deze darmbacterie. De eerste Nederlandse EHEC-uitbraak was in 2005. Toen vielen er geen slachtoffers.
In mei 2011 is dat anders: de EHEC-uitbraak in Duitsland maakt 4.321 mensen ziek en 52 mensen overlijden. Het duurt lang voordat de autoriteiten erachter komen welk voedingsmiddel de besmettingsbron was; restaurants, tomaten- en taugékwekers, iedereen is even verdacht. Pas in juli zal bekend worden dat fenegriekzaadjes uit Egypte de veroorzaker zijn van deze EHEC-uitbraak.
Niet alleen ziekteverwekkers laten zien hoe kwetsbaar we zijn. Ook de media maakt ons zwakjes; massahysterie breekt snel uit als het om onze gezondheid gaat.
Ook nieuws in mei
- Zonnen is even verslavend als roken, melden dermatologen van het Universitair Ziekenhuis Luik. De warmte zorgt voor een algeheel gevoel van welbehagen waar het lichaam geen dag zonder wil.
- Thuisbevallingen zijn over een periode van tien jaar met twaalf procent afgenomen. Driekwart van de moeders brengt haar kind in het ziekenhuis ter wereld.
- Krachttraining verhoogt de overlevingskansen van mensen met chronisch hartfalen, stelt Paul Beckers (Universitair Ziekenhuis Antwerpen). Door de toegenomen spiermassa en kracht verbetert de levenskwaliteit aanzienlijk.
Juni
Protesten in de zorg
We gaan meer betalen voor zorg en krijgen er minder voor: dat vrezen de huisartsen vanwege de plannen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid). De zorg staat in juni op haar achterste poten.
Zo krijgt de geestelijke gezondheidszorg het zwaar te verduren. Wie een psycholoog bezoekt, krijgt geen acht sessies maar slechts vijf sessies vergoed. Ook wie naar de psychiater moet, is duurder uit. Vanwege een eigen risico dat varieert van 100 euro tot maximaal 275 euro.
Ook huisartsen, verloskundigen, logopedisten, diëtisten en fysiotherapeuten moeten bezuinigingen. Zo wordt een diëtist uit het basispakket gehaald, terwijl 52 procent van de Nederlanders kampt met overgewicht, wat weer een groter risico op diabetes en hartkwalen met zich mee brengt.
Duurdere zorg in tijden dat mensen gemiddeld minder te spenderen hebben … Hopelijk zorgt het er niet voor dat we in 2012 langer met klachten doorlopen en te laat naar de dokter stappen.
Ook nieuws in juni
- Na EHEC en ESBL zorgt de Maasstad-bacterie in juni voor ophef. In het ziekenhuis duikt de multiresistente Klebsiella OXA-48-bacterie op; twintig mensen overlijden hier (mede) aan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg plaatst het ziekenhuis onder toezicht
- 4300 fietsers beklimmen de Alpe d’Huez, ze halen hiermee 20 miljoen euro op voor kankeronderzoek.
- Toneel, zang en musea: door culturele activiteiten voelen mensen zich gezonder, blijkt uit Noors onderzoek. Ze ervaren minder angst en depressieve symptomen, en zijn over het algemeen meer tevreden met het leven.
Juli
Afscheid van David
In juli overlijdt psychiater en neurowetenschapper David Servan-Schreiber aan kanker. Een boegbeeld voor veel mensen, omdat hij jarenlang liet zien wat je zelf als zieke kunt doen om herstel te bevorderen.
Servan-Schreiber is als neurowetenschapper en psychiater een fenomeen in de wetenschappelijke wereld. Niet alleen omdat hij zelf een hersentumor heeft gehad (op zijn dertigste werd dit toevallig ontdekt toen hij apparatuur uittestte), maar vooral omdat hij ontdekte dat een levensstijl die bestaat uit gezond eten, veel beweging en optimisme, wezenlijk bijdraagt aan het intact houden van je gezondheid. Hij bundelde al die wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken in zijn boeken.
Bijna twintig jaar nadat hij genezen is verklaard, vinden artsen uitzaaiingen. Op 24 juli sterft hij op 50-jarige leeftijd. Servan-Schreibers visie op gezondheid maakt hem echter onsterfelijk. Het toonde aan dat een gezonde levensstijl ons niet vrijwaart voor de dood, maar wel munitie om je gezondheid te voeden.
Servan-Schreiber zei in gezondNU: “We zouden onszelf de aandacht moeten geven die we zo moeiteloos aan onze hond geven. Wanneer we onszelf net zo zorgvuldig voeden als onze hond, wanneer we net zo vaak met onszelf gaan lopen als met onze hond, dan zouden we waarschijnlijk gelukkiger en vitaler zijn.”
Meer nieuws in juli
- Sinaasappelsap verlaagt de bloeddruk doordat het rijk is aan de stof hesperidine. Deze stof zou in staat zijn bloedvaten te verwijden en zo de bloedsomloop te verbeteren (Le Centre de Recherche en Nutrition Humaine).
- Reumatoloog Paul-Peter Tak hoopt dat een chip in de nek van mensen met reumatoïde artritis het natuurlijke evenwicht herstelt. De chip geeft dagelijks ongeveer een minuut een klein elektrisch signaal. Of het echt helpt, zal blijken in 2012.
- Het is goed om een bebloede vinger in de mond steken. Onderzoekers van het AMC (Rienk Nieuwland en René Berckmans) ontdekten dat speeksel de bloedstolling razendsnel op gang brengt en daarmee de genezing van de wond bevordert.
Augustus
Steeds afhankelijker
Het leven van vrouwen met eierstok- of borstkanker wordt afhankelijk van het voortbestaan van een fabriek in Amerika. Deze fabriek maakt als enige het kankermedicijn Caelyx. Omdat de fabriek productieproblemen heeft, is het middel nauwelijks nog leverbaar. Hoewel het middel kanker niet geneest , kan het wel het leven verlengen en de levenskwaliteit verbeteren.
Monopolievorming is bij wet verboden en niet voor niets. Want als de macht bij een fabriek of bedrijf ligt, heeft deze alles voor het zeggen. Toch gebeurt dit wel in de farmacie. Vanwege de hoge kosten voor het ontwikkelen en maken van bepaalde medicijnen zijn we in het geval Caelyx aangewezen op de diensten van één fabrikant.
Caelyx staat niet op zich. In de eerste helft van 2011 kwam het al tien keer voor dat een medicijn op was. De Inspectie voor de Gezondheidszorg verwacht de komende jaren een toename van het aantal meldingen die betrekking hebben op medicijntekorten. Overheden beschikken niet over de budgetten en knowhow die farmaceuten hebben. De ongemakkelijke verhouding tussen onderzoekers, overheden en farmacie blijft daarom bestaan.
Ook nieuws in augustus
- Het drinken van minstens vijf koppen gekookte koffie per dag verlaagt het risico op het ontwikkelen van borstkanker.
- Voeding met de juiste bio-actieve stoffen verbetert de werking van mitochondriën (de energiecentrales in de cel). Als dit celonderdeel goed functioneert, vertraagt dat de veroudering en helpt het tegen obesitas, alzheimer en kanker, aldus de Wageningen University. Bioactieve stoffen zitten in voedingsvezels, kruiden, antioxidanten en fyto-oestrogenen (bonen en soja).
- Verslaafden reageren neurologisch anders. Een verslaving is daarom een chronische hersenziekte die we als zodanig moeten behandelen, zegt de Amerikaanse vereniging voor verslavingsgeneeskunde (ASAM).
September
Laat de amandelen (vaker) met rust
Klein maar opmerkelijk nieuws: het verwijderen van de amandelen bij kinderen tussen de een en zes jaar is geen garantie dat ze minder vaak verkouden worden.
Onderzoekers van het UMC Utrecht volgden twee groepen kinderen die veel verkouden waren. Bij de ene groep werden de neusamandelen geknipt, bij de andere groep niet. De onderzoekers zagen na een jaar geen verschil tussen de twee. In beide groepen werden de kinderen even vaak verkouden (ongeveer acht keer per jaar). De onderzoekers benadrukken dat de ingreep wel zin heeft bij kinderen met ademhalingsproblemen die veroorzaakt worden door een vergrote neusamandel.
Lange tijd was amandelen knippen routine. Als een kind veel verkouden was, vroegen ouders er zelfs zelf om. Hoewel Nederland nog steeds een koploper is in het verwijderen van amandelen (enkele tienduizenden operaties per jaar), zijn artsen terughoudender geworden. Amandelen spelen een rol in de afweer van ons lichaam en moet je dus niet zomaar knippen. Maar volgens dit onderzoek mogen we nog voorzichtiger worden. Afwachten is dus soms net zo goed als ingrijpen.
Meer nieuws in september
- Ongeveer de helft van Nederland is te zwaar. Hulp is gewenst! Acht op de tien Nederlanders zeggen in een gezondNU-onderzoek het liefst hulp te krijgen van hun huisarts. Eén probleem: de artsen zelf hebben daar helemaal geen zin in.
- Mensen die regelmatig zoenen, hebben een sterker immuunsysteem dan degenen die niet kussen. Bang dat je verkouden wordt van een zoen? Geen zorgen. Slechts een procent van de overgedragen bacteriën is een ziekmaker.
- Prostaatkanker komt minder vaak voor bij mannen die koffie drinken, zo blijkt uit een analyse van de Harvard School of Public Health. De wetenschappers vermoeden dat het gunstige effect veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van antioxidanten in koffie.
Oktober
De maand van Schippers
Oktober is de maand van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. En hoe! Het begint met een sneer naar homeopathie.
Op een symposium uit de minister haar ergernis over de vele homeopathische middelen in apotheken. Miljoenen Nederlanders gebruiken deze ‘middeltjes’ en jaarlijks groeit de verkoop met zo’n vijf procent. Zijn al deze mensen gek?, vraagt ze zich af. Dat ze daarmee een derde van de bevolking schoffeert, heeft ze zich waarschijnlijk niet gerealiseerd. Ruim dertig procent van de Nederlanders gebruikt homeopathische middelen.
Later in oktober komt Schippers opnieuw in het nieuws. Ze wil het rookverbod in de kleine horeca opheffen. De Universiteit van Maastricht becijfert dat deze maatregel zeshonderd extra ‘rookdoden’ oplevert! Het wel handhaven van het rookverbod en het verbieden van sigarettenautomaten zou juist betekenen dat vijfduizend mensen minder aan de gevolgen van roken overlijden. Zembla onthult dat Schippers in strijd handelt met regels van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en banden onderhoudt met de tabaksindustrie. (Ze krijgt zelfs de bijnaam ‘Minister van Tabak’.)
En dan is er nog de griepprik in oktober. Deze vaccinatie blijkt een wassen neus, aldus het Geneesmiddelenbulletin, die alle wetenschappelijke studies van de laatste jaren naast elkaar legt. Het concludeert dat er geen bewijs bestaat voor de effectiviteit van de griepprik. De prik brengt het sterftecijfers onder 65-plussers niet omlaag, het gaat niet de overdracht van het griepvirus tegen en vermindert ook niet de complicaties. Tot slot blijkt dat ondanks de vaccinatie van het gezondheidspersoneel, bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen toch de griep krijgen. En de minister? Die mag voor de kamer opdraven om verantwoording af te leggen.
Tip voor Schippers van gezondNU: Misschien is het afschaffen van de griepprik een mooie bezuinigingspost.
In gezondNU schetst epidemioloog dr. Luc Bonneux hoe we collectief bang zijn gemaakt voor de griep. Zijn tip: “De beste bescherming tegen griep is net als in de prehistorie: je terugtrekken in een grot en wachten tot je beter bent.”
Ook nieuws in oktober
- Onze gezondheid lijdt flink onder de economische crisis. Dit blijkt uit gezondNU-onderzoek. Zo ligt 23 procent van de vrouwen vaker wakker door werkproblemen of werkstress gerelateerd aan de crisis en heeft bijna veertig procent van de mannen meer stress op zijn werk.
- Rotterdam is een ongezonde stad, zegt onderzoek van het Erasmus MC. In Rotterdam overlijden meer mensen aan hart- en vaatziekten, kanker en luchtwegproblemen. Bovendien ligt hier de kindersterfte hoger.
- Ralph Steinman (immunoloog) wint de Nobelprijs voor het ontdekken van de dendritische cellen, cellen die het menselijke immuunsysteem aansturen. Helaas overlijdt hij vlak voor de bekendmaking van de prijs aan alvleesklierkanker.
November
1000 jaar oud
De eerste mens die duizend jaar oud wordt, is al onder ons. Dat zegt ouderdomsprofessor Aubrey de Grey tijdens een lezing in Leiden. Hij denkt dat we de gebreken die voortkomen uit ouderdom niet voor lief hoeven te nemen. In de nabije toekomst zullen we versleten lichaamsdelen net als auto-onderdelen gewoon vervangen.
Ook in gezondNU voorspellen wetenschappers dat we steeds ouder zullen gaan worden (al vinden ze duizend jaar wel overdreven). Honderdjarigen zijn binnen enkele decennia geen zeldzaamheid meer. We worden niet alleen ouder, maar ook gezonder, omdat wetenschappers steeds beter snappen hoe ziektes die nu nog veel slachtoffers eisen, zoals kanker, ontstaan en hoe je ze het best kunt aanpakken. Ze voorspellen dat kanker na verloop van tijd tot het verleden zal horen. En niet alleen kanker, ook hart- en vaatziekten en diabetes zullen mogelijk veel minder slachtoffers gaan maken. Goed nieuws!
Wat we nodig hebben om oud te worden? Niet alleen een sterk hart, maar ook bezieling. Professor dr. ir. Jaap Keijer: “Je hebt een ‘drive’ nodig om het tot op hoge leeftijd vol te houden. Onlangs sprak ik een vrouw van 97. Ze kon weliswaar niet veel meer, maar genoot van de simpele dingen zoals een lekker bakje koffie. Toen ik haar vroeg hoe het was om bijna honderd te zijn en of ze bang was te sterven, zei ze lachend: ‘Ik ben van plan om nog tien jaar mee te gaan.’”
Ook nieuws in november
- Het aantal Amerikanen dat overlijdt door het gebruik van pijnstillers is de afgelopen jaren meer dan verdriedubbeld. Pijnstillers eisen meer levens dan cocaïne en heroïne samen, melden de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en Preventie (CDC).
- Meditatie versterkt het immuunsysteem, bewijst onderzoek van de Harvard universiteit. Meditatie doet niet alleen de weerstand goed, het verlaagt ook de bloeddruk en verbetert ons geestelijk functioneren.
- Wouter Bos wordt de nieuwe voorzitter van de BOSK, een vereniging van mensen met een lichamelijke beperking. Bos is opgegroeid met een broer met spina bifida. “Ik weet uit eigen ervaring wat het betekent om een zorgintensief kind in het gezin te hebben.” Hij wil als voorzitter de sociale en financiële positie van lichamelijk gehandicapten verbeteren.
December
Een duur nieuw jaar
In december gaan we ons toch een beetje zorgen maken. Aanvullende verzekeringen worden straks duurder en de premies stijgen gemiddeld met vijftien procent.
Meer bezuinigingen in december
- De eigen bijdrage gaat met vijftig euro per persoon omhoog (van 170 euro naar 220 euro).
- De kosten van de gemiddelde basisverzekering nemen toe.
- Tandartsen mogen in 2012 zelf de prijzen van behandelingen vaststellen. Of de tandarts echt duurder wordt, is nog onbekend.
- De medicijnvergoedingen gaan op de schop, waardoor meer geneesmiddelen zelf moeten worden betaald. Wat dat voor iedereen persoonlijk betekent, is terug te vinden op mijnmedicijnvergoeding.nl
- Fysiotherapie wordt alleen nog maar vergoed door de aanvullende verzekering of vanaf de 21ste behandeling.
- Veel mensen verliezen hun persoongebonden budget (pgb). Je moet nu een verblijfsindicatie hebben voor een verpleeg- of verzorgingstehuis wil je in aanmerking komen voor de zogenaamde pgb. Een enorme tegenslag voor veel chronisch zieken.
- Ook dieetadvisering is uit het basispakket geschrapt (en minimaal opgenomen in aanvullende pakketten).
Ook nieuws in december
Op de laatste dag van het jaar maakte vier van de vijf Nederlanders goede voornemens. Wederom stond op 1: afvallen. (Ook in de top 5: meer sporten, meer bewegen, goede relatie). Om u met uw lijstje te helpen, helpt gezondNU u al dit nummer met hele, gezonde, lekkere en slanke recepten .
En meer bewegen? We doen dit jaar mee aan de Nijmeegse Vierdaagse met een eigen team. Meedoen? Mail redactie@gezondnu.nl