Hoesten is een symptoom bij verschillende ziekten en komt vaak voor in combinatie met verkoudheid. Door te hoesten wordt geprobeerd de luchtwegen te reinigen van ongewenste prikkelende stoffen. De krachtige luchtstoten brengen slijm en stofdeeltjes uit de luchtwegen naar buiten.
Er zijn verschillende soorten hoest. Kriebelhoest is een reactie op het geïrriteerde slijmvlies van de luchtpijp. Deze irritatie kan ontstaan door roken, het verblijf in rokerige of stoffige ruimten, of eenvoudig door een gebrek aan frisse lucht in de slaap- of woonkamer. Hoesten heeft pas nut als het gepaard gaat met het opgeven van slijm. Het is verstandig een 'droge' hoest (waarbij dus geen slijm wordt opgehoest) te onderdrukken, omdat de geringste prikkel al aanleiding kan zijn tot aanhoudende hoestbuien die pijnlijk en afmattend zijn voor de longen en het hart.
Zorg voor voldoende vitamine C door citrusfruit en rauwkostsalades van groene en witte kool te eten. Zorg ook voor voldoende rust; dit verbetert de weerstand. Het dagelijks gebruik van Echinaforce (2x daags 20 druppels) helpt de weerstand op peil te houden. In veel gevallen kan een glas warm water met honing en citroen al voldoende zijn om de hoest tot bedaren te brengen.
Niet elke hoest is dezelfde. Daarom volgt hier een opsomming van de meest voorkomende vormen van hoest met de daarbij passende natuurlijke middelen.
Droge of prikkelhoest
-
Santasapina
(meerdere malen per dag een dessertlepel [à 8ml] in wat warm water innemen) is een hoestsiroop met een slijmvliesbeschermende, slijmoplossende en verzachtende werking. Wie vanwege het suikergehalte liever geen siroop gebruikt, kan ook Drosera complex gebruiken -
Drosera complex
(3x daags 10 druppels) heeft een krampopheffende werking, bevordert het ophoesten van slijm en werkt antiseptisch.
Hoest waarbij slijm wordt opgegeven
-
Drosinula siroop
(meerdere malen per dag 1 dessertlepel [à 8 ml] in wat warm water innemen) verzacht de hoest, heeft een krampopheffende werking op de bronchiën en bevordert het ophoesten van slijm. Wie vanwege het suikergehalte liever geen siroop gebruikt, kan Drosera complex toepassen.
(De dosering is voor volwassenen. Zie voor de dosering bij kinderen onder vraag 4).