Aambeien zijn zo vervelend omdat ze zo pijnlijk zijn. Ondanks dat veel mensen er last van hebben, hoort het thuis in het rijtje schaamtekwalen. Vooral mensen met een slechte stoelgang en zwangere vrouwen hebben vaak aambeien. Het is een bovendien een kwaal die zichzelf in stand houdt; omdat poepen pijn doet, stel je het moment op de wc uit, waardoor poepen de volgende keer nog moeilijker wordt.
Je ‘voelt’ je aambeien omdat het persen bij het poepen pijn doet. Na het poepen zie je felrood bloed bij de ontlasting, het bloed is dus niet vermengd met je ontlasting.
Bij aambeien heb je ook vaak last van jeuk en irritatie bij de anus en een zwaar gevoel in de onderbuik. Deze pijn wordt veroorzaakt door de zwelling en neemt af als het opgezwollen bloedvat knapt.
Bij zwangere vrouwen komt aambeien vaker voor, omdat tijdens de zwangerschap en de bevalling de bloedvaten in de onderbuik extra worden belast. Het gevolg van deze hoge druk in de bloedvaten kunnen aambeien zijn. Ook overgewicht kan zorgen voor een hogere druk in de bloedvaten. Bij de meeste mensen zijn aambeien vrij onschuldig van aard.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Vezelrijke voeding. Bij aambeien zijn vezels extra belangrijk, omdat het de stoelgang bevordert en obstipatie helpt voorkomen. Kies voor volkorenproducten, rauwe groente en vers fruit. Bananen, appel met schil en bonen zijn prima.
- Vermijd vezelarme voeding en producten met witte suiker.
- Gebruik (koudgeperste) olie bij de maaltijd, zoals tarwekiemolie en lijnzaadolie.
- Drink voldoende, tenminste anderhalf tot twee liter per dag. Zo blijft de ontlasting zacht.