• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Abces

Een abces is een holte gevuld met pus; een dikke, vloeibare massa die bestaat uit weefselresten, bacteriën en witte bloedlichaampjes. Het is in feite een mooie bescherming.

Bij een infectie zijn aanvallers (bijvoorbeeld bacteriën) en verdedigers (zoals witte bloedlichaampjes) betrokken. Wanneer de aanvallers de overhand krijgen en er dus een ‘invasie’ dreigt, reageert het lichaam door om de bedreigde plaats héén een kapsel van bindweefsel te vormen. De aanvallers kunnen de aldus gevormde ruimte niet verlaten. Wel worden er voortdurend witte bloedlichaampjes aangevoerd die nu in staat zijn alle indringers te vernietigen.

Wanneer dit proces is voltooid, spreekt men van een rijp abces. De druk in dit abces wordt uiteindelijk zo groot dat het doorbreekt. Een abces geneest niet zolang de ettermassa niet heeft kunnen afvloeien. Soms zal een dokter daarom in een abces snijden om het vocht eruit te laten lopen.

Abcessen komen meestal voor aan de vingers, het zitvlak en het tandvlees. Maar ook in de nek en in de onmiddellijke nabijheid van zweetklieren kunnen zich abcessen vormen.

Een abces is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg altijd een arts.

Zelf doen bij een abces
Abcessen helen beter als de huid goed schoon blijft. Ga niet aan het abces of de wond krabben bijvoorbeeld. Ook niet doen: een abces zelf uitdrukken. Dan wordt het beschermende kapsel beschadigd en kunnen de bacteriën die eventueel nog in leven zijn, zich verspreiden. Pas als het abces rijp is en de aanvallers dood zijn, is het doorbreken ervan gunstig voor het genezingsproces.

Het rijpen van een abces is te bevorderen met een warm broeiverband of een kompres. Dat kan bijvoorbeeld met een uienkompres (leg daarvoor een fijngesneden ui als kompres op de pijnlijke plek), of een aardappelkompres (leg een hete warme aardappelbrij op de pijnlijke plek). Ook een kompres van het kruid fenegriek kan werkzaam zijn: leg een brij van fenegriek als kompres op de pijnlijke plek.

Voedingsadvies
Abcesvorming kan te maken met een gebrek aan vitamine A. Eet daarom geregeld groene bladgroenten, worteltjes, abrikozen en andere oranje groenten. Daarin bevindt zich bètacaroteen, waaruit het lichaam vitamine A maakt (ook wel provitamine A genoemd). Eet ook dadels en rozenbottels en drink kruidenthee met pepermunt, tijm, jeneverbes en guldenroede.

Vorige bericht Wondroos
Volgende bericht Allergie

Abces

Een abces is een holte gevuld met pus. Pus is een dikke, vloeibare massa bestaande uit weefselresten, bacteriën en witte bloedlichaampjes. Bij een infectie zijn aanvallers (bijvoorbeeld bacteriën) en verdedigers (onder andere witte bloedlichaampjes) betrokken. Wanneer de aanvallers de overhand krijgen en er dus een massale invasie dreigt, reageert het lichaam door òm de bedreigde plaats héén een kapsel van bindweefsel te vormen. De aanvallers kunnen de aldus gevormde ruimte niet verlaten. Wel worden er voortdurend witte bloedlichaampjes aangevoerd die nu in staat zijn alle indringers te vernietigen. Wanneer dit proces is voltooid, spreekt men van een rijp abces. De druk in dit abces wordt uiteindelijk zó groot dat het tenslotte doorbreekt. Een abces geneest niet zolang de ettermassa niet heeft kunnen afvloeien. Soms zal de arts daarom een uitweg forceren door aanprikking of insnijding.

Veel mensen denken ten onrechte dat men een abces moet uitdrukken. Dit is gevaarlijk omdat hierdoor het beschermende kapsel kan worden beschadigd en de eventueel nog in leven zijnde bacteriën zich kunnen verspreiden. Pas als het abces rijp is en de aanvallers dood zijn, is het doorbreken ervan gunstig voor het genezingsproces. Bij een abces is het altijd raadzaam een arts te raadplegen.

Abcessen komen meestal voor aan de vingers, het zitvlak en het tandvlees. Ook in de nek en in de onmiddellijke nabijheid van zweetklieren kunnen zich abcessen vormen. Omdat een slechte wondhygiëne een belangrijke oorzaak is, zijn de meeste abcessen te voorkomen door een zorgvuldige hygiëne te betrachten en door nooit aan een wondje te krabben! Abcesvorming heeft ook vaak te maken met een gebrek aan vitamine A. Zet daarom geregeld molsla (de blaadjes van de paardebloem), brandnetel, peterselie en savooiekool op het menu. Ook roomboter, levertraan en worteltjes bevatten veel provitamine A. Een provitamine is een stof waaruit in het lichaam een vitamine wordt gemaakt. Eet regelmatig abrikozen, dadels en rozebottels. De aanbevolen dagelijkse behoefte (A.D.H.) aan vitamine A bedraagt 800 µg.

Een abces wordt uitwendig behandeld met een warm broeiverband of een uienkompres.
 
Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij een abces kunnen worden gebruikt.

Echinaforce
(5x daags 20 druppels of 2 tabletten) vergroot de weerstand en versnelt het genezingsproces.

Hepar sulfuris D4
(3x daags 2 tabletten) bevordert het 'rijpen' van een abces en wordt gebruikt bij alle ontstekingen die de neiging hebben in ettering over te gaan.

Silicea D12
( 3x daags 2 tabletten) helpt als er sprake is van hardnekkige abcessen en na het doorbreken (als nabehandeling).

Verwant onderwerp: Ontstekingen.

Vorige bericht Aambeien
Volgende bericht Allergie

Bron

NaamDe 100 beste tips van Dr. Vogel
Datum©1996 Uitgeverij Mix Media B.V.
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN9075690010

Primaire Sidebar