Bij een aderontsteking voelen de aderen hard en pijnlijk. Ze zijn soms rood en gezwollen. Dit probleem doet zich vaak voor bij mensen met spataderen, overgewicht en bij een stolsel als gevolg van een beschadigde vaatwand. Een andere kwetsbare groep zijn mensen met een trage bloedstroom als gevolg van een zwangerschap, een operatie, lang stilstaan of lang bedlegerig zijn. Vooral bij het strekken van de voet (in de richting van de neus) treedt pijn in de kuit op.
Een aderontsteking is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg altijd een arts.
Zelf doen bij aderontsteking
Omdat er een levensbedreigende embolie (door loslaten van een stolsel, zie kader) kan optreden, moet altijd een arts worden geraadpleegd. Vaak wordt bedrust aangeraden, waarbij de benen hoger liggen dan de rest van het lichaam (klossen onder het voeteneinde van het bed).
Trombose en embolie: levensgevaarlijk
Bij trombose is er sprake van een bloedstolsel in een bloedvat. Dit is zeer gevaarlijk, want een bloedvat kan geheel of gedeeltelijk worden afgesloten, met alle gevolgen van dien voor de bloedvoorziening in het getroffen lichaamsdeel. Ook kan het stolsel losschieten en in de bloedsomloop terechtkomen. Dit noemen we embolie. Het stolsel (of kleine deeltjes van een gezwel) kan meestal de grote bloedvaten ongehinderd passeren, maar zal stranden in de kleinere vaten. Ook dan kan een bloedvat geheel of gedeeltelijk worden afgesloten en zelfs afsterven.
Embolie kan overigens ook door andere ‘vreemde’ bestanddelen in het bloed ontstaan, bijvoorbeeld door vetdeeltjes na een beenbreuk (afkomstig uit het beenmerg) of door lucht bij een verkeerd uitgevoerde injectie.