• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Allergie

Een allergie is geen ziekte, maar een overreactie van het immuunsysteem. Je immuunsysteem slaat op hol door een bepaalde stof, een zogenaamde allergeen.  De meest normale dingen kunnen die allergische reactie uitlokken – dierenharen, huisstof, stuifmeel en zelfs parfum. Maar ook voeding speelt een rol. 

Als je een allergische reactie hebt, reageert het lichaam dus abnormaal op een normale stof. Een graspol, pinda of kattenhaar ziet het lichaam als vijandelijk en maakt om die reden veel histamine vrij. Bij mensen met hooikoorts zal er te veel histamine vrijkomen in de periode dat grassen en bomen in de bloei staan. Wie een pinda-allergie heeft, maakt te veel histamine aan bij het eten van pinda’s. 

Het is deze stof histamine die de overbekende effecten veroorzaakt, zoals die loopneus of dichte ogen. Na een tijdje zal je lichaam dit overschot aan histamine weer afbreken; de loopneus of de dichte ogen verdwijnen dan weer vanzelf. 

Slimme oplossingen uit je keuken 

  • Histamine zit ook in voeding. Wanneer je te veel histaminerijk voedsel eet, wordt er meer histamine opgenomen in het bloed. Je kunt dan allergie-achtige symptomen krijgen. Om je lichaam niet meer te stressen dan dat het al gebeurt in bijvoorbeeld een hooikoortsperiode, kun je je lichaam ontlasten door voedingsmiddelen met veel histamine te mijden.
  • Histamine ontstaat in voeding door processen als rijping en fermentatie. Bij fermentatie worden bacteriën, schimmels en gist gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Histamine zit om die reden vaak in gefermenteerde producten zoals augurken, zuurkool. Maar ook kaas, paddenstoelen en tempé.
Vorige bericht Aften
Volgende bericht Hart, bloed en vaten

Allergie

Een kattenhaar of een huismijt zijn nagenoeg onzichtbaar, maar ze kunnen een hevige allergische reactie uitlokken. Er zijn meerdere vormen; eczeem, hooikoorts, maar ook darmstoornissen.

Een allergie is op zich geen ziekte, maar een overreactie van het immuunsysteem. De stof die de allergie veroorzaakt heet het ‘allergeen’. De aanleg om een allergie te ontwikkelen is erfelijk en kan op elke leeftijd ontstaan.

De meest uiteenlopende dingen kunnen zo’n allergische reactie uitlokken. Chocola, pinda’s of kiwi, maar ook dieren, bloemen, huisstof, stuifmeel, parfum of een wespensteek. Als de reactie onmiddellijk optreedt, is de relatie snel gelegd. Soms is de bron echter moeilijk op te sporen. Want niet iedereen reageert onmiddellijk. De reactie kan ook veel later optreden, bijvoorbeeld pas na 24 of 48 uur. Ook combinaties kunnen een rol spelen. Iemand kan bijvoorbeeld wel tegen aardbeien en chocolade. Maar van een ijscoupe met aardbeien en chocolade wordt hij ziek.

Zelf doen tegen een allergie
Zorg voor een goede weerstand door een evenwichtige leefwijze, gevarieerde voeding en voldoende rust en ontspanning. Rook niet. Let op een schone woonomgeving, probeer vooral huisstofmijt te bestrijden. Probeer te achterhalen waar de allergische reactie vandaan komt en probeer die zaken of plekken zoveel mogelijk te vermijden.

Wie niet weet waar de allergische reactie vandaan komt, kan een tijd nauwkeurig een dagboek bijhouden. Schrijf elke keer op wanneer er een allergische reactie optreedt. Na verloop van tijd blijkt dan wellicht welke stof, vrucht, bloem of gerecht steeds weer voorkomt. Deze stof kan de oorzaak zijn. Als dit een voedingsmiddel is, kan een dieet waaruit het verdachte voedingsmiddel wordt weggelaten helpen. Het is echter verstandig niet te veel op dit gebied te experimenteren. Vraag advies aan een diëtist.

Voedingsadvies
Veel voedingsmiddelen bevatten histamine en het  lichaam kan hierop ‘allergisch’ reageren. Bekende histaminerijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld aardbei, kiwi, tomaat, drop, chocola en soja.

Tips bij huismijtallergie

  • Ventileer elke dag de kamers om een hoge luchtvochtigheidsgraad te voorkomen – mijten gedijen goed in een vochtig klimaat.
  • Gebruik speciale matras- en kussenhoezen die geen mijt doorlaten.
  • Voorkom stofvorming; vermijd vloerbedekking en bij kinderen pluchen knuffels.
  • Was de lakens op 60 graden.
  • Vervang de stofzuigerzak regelmatig en kies een speciaal filter.

 

Vorige bericht Abces
Volgende bericht Ziekte van Lyme

Allergie

Veel mensen zijn zo gevoelig voor een bepaalde stof of stoffen dat ze werkelijk ziek worden wanneer ze ermee in contact komen. Men spreekt in zo'n geval van overgevoeligheid of allergie. Iemand kan overgevoelig zijn voor de meest uiteenlopende dingen: de huidschilfers van dieren, bepaalde bloemen, huisstof, stuifmeel, chemische produkten als boenwas, maar ook nylon, en zelfs voor medicijnen.

De volgende voedingsmiddelen kunnen aanleiding geven tot allergische reacties:

Dierproducten
Rundvlees, varkensvlees, gevogelte, melk en eieren

Groenten
Maïs, uien, erwten, aardappelen, wortelen, rode bieten, pinda's en soja

Vruchten
Sinaasappelen, appelen, bananen, tomaten en aardbeien

Graanprodukten
Haver, rijst, rogge en gerst

Diversen
Chocolade, cola, koffie, walnoten, chemische toevoegingen zoals kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

De volgende voedingsstoffen bevatten histamine of maken histamine vrij. Op zichzelf hoeft men hier niet allergisch voor te zijn, maar ze kunnen een allergische reactie versterken.

Dierproducten
Verse eieren, rookworst, garnalen, verse schaal- en schelpdieren, sardientjes/ansjovis

Groenten en vruchten
Ananas, kiwi, spinazie, tomaten, zuurkool, avocado, aarbeien

Diversen
Chocolade, bier, cider, wijn en afgeleide dranken, jenever, cacao, kaneel, ijs, vanille, kruiden

Zorg voor een kalkrijke voeding, liefst nog aangevuld met het natuurlijke kalkpreparaat Urticalcin (3x daags 5 tabletten). Breng het gebruik van eiwitten en witte suiker, wit meel en de daaruit vervaardigde produkten tot een minimum terug en vervang dit door volwaardige voeding.

Er zijn twee manieren om een allergie te behandelen. In beide gevallen moet eerst de oorzaak van de allergie worden vastgesteld. Dit is geen gemakkelijke opgave. U gaat als volgt te werk: telkens wanneer u allergisch reageert, noteert u alles wat u heeft gegeten, aangeraakt of opgesnoven. Na verloop van tijd blijkt dan welke stof, vrucht, bloem of gerecht steeds weer voorkomt. Deze stof zou de oorzaak kunnen zijn. U kunt nu twee dingen doen.

  1. U vermijdt zoveel mogelijk het contact met de stof in kwestie.
  2. U past een homeopathische behandeling toe. Daarvoor laat u van de allergie veroorzakende stof een homeopathisch geneesmiddel maken, bijvoorbeeld in de zesde potentie (=D6). Een arts kan u hierbij wellicht van dienst zijn.

Wanneer u D6 goed kunt verdragen, gaat u over op D5, vervolgens op D4, enz. tot u de tinctuur zelf kunt verdragen. De allergie is dan verdwenen.

Er is een natuurlijk geneesmiddel dat bij allergie kan worden gebruikt.

Pollinosan
(3x daags, in acute gevallen ieder uur 20 druppels of 2 tabletten) is een effectief hooikoortsmiddel dat componenten bevat die ook algemene allergische verschijnselen, vooral overgevoeligheid voor huis-stof en katten, gunstig kunnen beïnvloeden. In het hooikoortsseizoen van 1988 en 1989 is de werking van Pollinosan onderzocht bij 200 patiënten in 8 artsenpraktijken. Bij 89% van de hooikoortspatiënten trad verbetering op.

Verwant onderwerp: Hooikoorts.

Vorige bericht Abces
Volgende bericht Artritis

Bron

NaamDe 100 beste tips van Dr. Vogel
Datum©1996 Uitgeverij Mix Media B.V.
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN9075690010

Primaire Sidebar