Na enkele tia’s kreeg mijn man een ernstig herseninfarct. De impact voor ons beiden was groot. Na een intensieve revalidatie ging hij lichamelijk langzaam vooruit, maar veel dingen kwamen nooit meer terug. Twee jaar geleden ging ik slechter slapen en kreeg ik paniek- en angstaanvallen. Iedereen bewondert me om de manier waarop ik met mijn man omga, maar ik zie vreselijk tegen de toekomst op en ben bang depressief te worden. Moet ik die angstaanvallen gewoon voorbij laten gaan of me er juist tegen verzetten?
– T.E. Tamminga
Kemal Inci, psycholoog:
Een herseninfarct heeft een enorme impact op het leven van zowel de patiënt als de gezinsleden. De periode van de revalidatie is ingrijpend en uitputtend. Bovendien is de mate van herstel na een herseninfarct onzeker. Dit is afhankelijk van de revalidatie, maar vooral van de ernst en aard van het herseninfarct. Zowel lichamelijk als geestelijk kan sprake zijn van blijvende beperkingen.
Een dergelijke ingrijpende periode kan mensen dichterbij elkaar brengen en hen bewust maken van wat er echt belangrijk is in het leven. Maar het kan ook een enorme druk leggen op de relatie en kwaliteit van leven. De partner is soms niet meer dezelfde man of vrouw van voor het infarct. Ook kan het toekomstperspectief van de ene op de andere dag veranderd zijn. Het is een hele uitdaging weer samen een nieuw evenwicht te vinden en een nieuw toekomstperspectief op te bouwen.
Een periode als deze is een aanslag op onze energie. Door een verminderde psychische en lichamelijke draagkracht kunnen paniekaanvallen ontstaan. Om te voorkomen dat de verminderde energie en levensvreugde leiden tot een depressie, is het belangrijk voldoende te slapen, gezond te eten, te ontspannen en energie op te laden.
Paniekklachten kunnen vanzelf voorbijgaan, maar je ertegen verzetten heeft geen zin. U moet zeker voorkomen dat u situaties of activiteiten gaat vermijden uit angst voor het krijgen van een paniekaanval.
Als de klachten aanhouden, schakel dan professionele hulp in. Uw huisarts kan een behandeling starten bij een psycholoog voor individuele en relatiegesprekken. Vaak geven revalidatiecentra ook een vorm van partnerbegeleiding.