Passie voor eten beperkt zich niet tot de eettafel. Het begint bij de oorsprong van ons voedsel: de makers. gezondNU zoekt in heel Nederland mensen op met hartstocht voor (h)eerlijk eten. Dit keer: Marti van den Bogert en Willem van den Berg van biologisch-dynamisch fruitteeltbedrijf De Sterregaard.
“‘Hebben jullie nog Karmijn? Dan spring ik nu in de auto!’ Dit soort telefoontjes krijgen we geregeld. De mensen doorkruizen vervolgens het halve land om een paar kilo van zo’n oud appelras te komen halen. Blijkbaar zit de herinnering aan de smaak van deze appels zo diep dat het mensen emotioneel raakt. Het herinnert ze aan vroeger, aan hun jeugd.” Aan het woord is Marti van den Bogert. Samen met haar man Willem is ze eigenaar van het biologisch-dynamische fruitteeltbedrijf De Sterregaard.
Op hun twee hectare grond in de Gelderse Bommelerwaard staan zo’n vijftig verschillende soorten oud-Hollandse vruchtenrassen. Willem schudt wat namen uit zijn mouw: “Sterappels, Notarisappels, Zoete Bloemee, Goudreinetten, Lombarts, Président Loutreuil, kweeperen, mispels en dus ook Karmijn de Sonnaville, een heel lekkere, aromatische appel. Stevig en zoet, en maar op twee plekken in heel Nederland te verkrijgen: bij een collega-fruitteler en bij ons. En misschien in wat boomgaarden bij mensen thuis, want het is een leuke appel om in je tuin te hebben.”
Koffietijd
Het werk in de boomgaard zit erop voor vandaag. De appels voor de markt zijn geplukt. De sapappels voor het Sterregaardsap zijn uit de boom geschud. Tijd voor koffie in de gezellige woonkeuken van Marti en Willem. Terwijl Marti de koektrommel vol speculaasjes pakt, klopt Willem met stevige slagen de melk schuimig op het AGA-fornuis.
Samen zijn ze een geoliede machine. Net als in hun bedrijf. Willem verzorgt de bomen en de pluk. Marti maakt de etiketten – “Willem heeft een hekel aan computers” – en verzorgt de administratie van de abonnementhouders van de fruit- en groentepakketten. Hij vertrekt elke zaterdagmorgen om half vijf met een wagen vol groente en fruit naar de biologische boerenmarkt in Amsterdam, zij organiseert open dagen en evenementen op het bedrijf.
En dan is er nog van alles te doen. Het inpakken van de ruim tweehonderd tassen vol groente en fruit, bijvoorbeeld, die de mensen uit de verre omgeving wekelijks op verschillende afhaalplekken én bij De Sterregaard ophalen. “Ons erf is dan echt een ontmoetingsplaats. Mensen kletsen gezellig met elkaar, kijken even bij de paarden en aaien Lotje, de hond. Het is de gezelligste dag van de week”, aldus Willem
Pioniers
Het drukke, veelzijdige bedrijf begon ruim twintig jaar geleden met een simpel lapje grond en een gezamenlijke droom. Marti: “Ik was nog maar net klaar met mijn opleiding aan de Kraaybeekerhof Academie (een opleiding in biologisch-dynamische teelt) toen ik tegen mijn ouders, ook fruittelers, zei: ‘Pa en ma, dat ene stuk grond tussen Ammerzoden en Hedel, daar zou ik wel iets op willen beginnen.’ Op dat lapje stonden twee soorten appelbomen en twee soorten perenbomen. Zo begon ik mijn bedrijf. De appels die van de bomen kwamen, verkocht ik aan de groothandel. Dat was het. Al snel vond ik dit te eentonig en plantte ik naast de appelbomen pompoenen en wat andere soorten groente. Volgens de biologische landbouwmethode, want dat stond vanaf het begin vast; ik wilde het zo natuurlijk mogelijk doen.”
Waar die overtuiging vandaan kwam, weet zij niet precies. “Ik denk dat ik dat van mijn opa heb, die stond ook heel dicht bij de natuur. Als jong meisje ging ik al met hem mee om peren te plukken. Ik zie hem nog zo voor me, een vuurtje stokend in de boomgaard om de bijenwas te verwarmen waarmee hij de entsnedes van de bomen insmeerde.”
Toen Marti al met de trekker over haar bedrijf rondtufte, zat haar vriendje Willem in zijn laatste jaar van de HAS, de Hogere Agrarische School. Met dezelfde droom en dezelfde voorliefde voor natuurlijke teelt. Ook hij was een pionier. Willem: “Op de HAS had, tot ik kwam, nog nooit een leerling gezeten die bij een biologisch bedrijf stage wilde lopen. Dertig jaar geleden stond de biologische teelt echt nog in de kinderschoenen. Je had toen misschien een stuk of acht biologische fruittelers in Nederland. Nu zijn dat er zeker een kleine vijftig. En de bedrijven zijn ook vele malen groter dan toen.”
Marti: “Sowieso wordt er nu heel anders tegen biologisch eten aangekeken. Toen wij begonnen, vonden de boeren in de buurt ons maar rare geitenwollen snuiters. ‘Die spuiten ’s nachts’, zeiden ze tegen elkaar, alsof we iets heel geheimzinnigs deden. Maar er was niets geheimzinnigs aan. ’s Nachts ging het spuiten simpelweg makkelijker, omdat er minder wind is. Tegenwoordig beseffen gelukkig steeds meer mensen dat we zuinig moeten zijn op de aarde en dat eten zonder gif gezonder is.”
Plat gebeld
“Ik zou ook nooit een Jonagold-teler kunnen zijn”, zegt Willem. “Steeds maar moeten gaan voor meer, meer, meer, terwijl de groothandel de prijs bepaalt. Want dat is wat er gebeurt. De handel belt je echt niet op voor Jonagoldappels of Conferenceperen. Daar is meer dan genoeg van, met als gevolg dat je als teler genoegen moet nemen met heel lage prijzen voor je oogst. Heb je wat waar de handel om zit te springen, dan gaat achter elkaar de telefoon. Kweeperen, bijvoorbeeld. Ik word plat gebeld! Ze komen ze zelfs ophalen als ik ze niet zelf kan komen brengen.”
Toch ligt de liefde van De Sterregaard niet bij de groothandel, maar bij het rechtstreeks leveren aan de consument. Korte kanalen, van het land naar de klant. Via de markt, via de pakketten, verwerkt in het Sterregaardsap. Willem: “Het leuke hiervan is dat je direct van de mensen hoort wat ze van je fruit vinden. Op de markt bijvoorbeeld kunnen mensen de verschillende appelrassen proeven. Het gebeurt geregeld dat mensen een stuk of acht partjes appel proeven en daarna zeggen: ‘Lekker, doe mij maar een pondje.’ Commercieel gezien kan dat echt niet uit, maar ik vind het zo gaaf dat mensen deze smaken ontdekken dat we er niets aan veranderen.”
Naast ‘smaaklessen’ geeft Willem zijn klanten ook graag wat kennis mee over de biologische teelt. Willem: “Mensen denken vaak dat we in de biologische teelt niet spuiten tegen insecten. Dat is niet zo. We doen dit alleen niet met chemicaliën, of we gebruiken andere methodes, zoals de verwarringstechniek. We hangen dan de hele boomgaard vol met doosjes die een feromoon afscheiden. Dit is de lokstof die vrouwtjesluizen afscheiden om mannetjes naar zich toe te lokken. Door de hele boomgaard in een wolk feromoon te hullen, kunnen de mannetjes de vrouwtjes niet vinden en vindt er geen bevruchting – en dus ook geen verspreiding van een nieuwe generatie – plaats. Eigenlijk maken we die arme mannetjes helemaal gek.”
Dromen
Als Willem eenmaal vertelt over zijn geliefde appels, straalt de passie van hem af. “Een appelboom is zoiets gaafs. En dan vooral zo’n hoge, imposante hoogstamboom. Als je tussen de bomen doorloopt en al die appels ziet hangen, is dat iets geweldigs. Grote, kleine, met blos, zonder blos. Wist je dat je wel tien soorten appels aan één boom kunt kweken? Dat doe je door te enten. Dit gebeurt in de reguliere appelteelt, waar ze alleen nog laagstamboompjes hebben, nauwelijks nog, maar vroeger werd dit veel gedaan. Als de oogst van een hoogstamboom bijvoorbeeld door ouderdom terugliep, zaagde de teler de takken af en entte er jonge twijgen aan. Dit is een heel precies karweitje, waarbij je de uiteinden van de jonge twijgen heel scherp maakt en ze vervolgens onder de bast van de bestaande tak vastmaakt. Doe je dit met twijgjes van tien verschillende appelrassen op één stam, dan heb je een boom met tien verschillende appelrassen.”
Klop, klop. Gebons op de deur. Weer een klant die een paar kilo appels komt halen. Marti: “Misschien moeten we ook nog maar een winkel op ons erf beginnen waar mensen appels kunnen kopen? En nee, niet zomaar een hokje met een kassa erin. Dat vind ik niks. Maar een mooie winkel met een bloementuin erbij, waar je koffie kunt drinken? Ja, dat zie ik wel voor me. Dan bak ik onze wereldberoemde kwetsentaart erbij.”
Zo. Er is weer een nieuwe droom bij Marti en Willem geboren.
Marti van den Bogert is eigenaar van het biologisch-dynamisch fruitteeltbedrijf de Sterregaard in Hedel (Noord-Brabant). Het bedrijf is gespecialiseerd in oud-Hollandse vruchten. Op de twee hectare grote boomgaard zijn appel, peer, kers, pruim, walnoot, hazelnoot, tamme kastanje, frambozen en druiven aangeplant.