Onlangs informeerde mijn dochter naar bijvoeding voor haar eenjarige dochtertje. Er werd geadviseerd absoluut geen rijst, rijstmelk of biologische rijstvlokken te gebruiken aangezien de producten met arsenicum zijn vervuild. Hoe zit dit? We zijn erg onthutst, want we eten regelmatig rijst. Waarom is dit zo onbekend? Dit wordt toch een wereldwijd probleem?
S. de Groot
Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige:
Met het advies om absoluut geen rijst te geven, ben ik het niet eens. Variëren is hier belangrijk. Variatie is overigens sowieso één van de belangrijkste adviezen in verband met gezonde voeding. Zo krijgen we zo veel mogelijk noodzakelijke voedingsstoffen binnen en een beperkte hoeveelheid nadelige stoffen zoals arsenicum. Uw vraag over arsenicum zal ik u verder puntsgewijs beantwoorden.
- Het advies is niet elke dag rijst- of rijstproducten te geven aan kinderen. Dat komt doordat er relatief meer arseen (arsenicum) in kan zitten dan in andere granen. Arseen (arsenicum) is één van de zware metalen die in onze voeding kan komen via bodem en grondwater. Wie langdurig te veel arseen binnenkrijgt, loopt kans dat zenuwen en bloedvaten beschadigen en heeft een verhoogd risico op kanker.
- Per 1 januari 2016 zijn er voor arseen in rijst- en rijstproducten maximale limieten vastgesteld. Voeding met te veel arseen mag niet worden verkocht. Voor rijst die bestemd is voor baby- en peutervoeding zijn de limieten nog strenger.
- Baby’s en peuters, maar ook oudere kinderen en volwassenen, lopen het risico te veel arseen binnen te krijgen als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten. Denk bijvoorbeeld aan rijstwafels, rijstcrackers, rijstdrank en rijstepap.
- Wissel rijst daarom af met tarwe, spelt, rogge, gerst, gierst, boekweit, haver en maïs.