Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit en kan het zelfs helemaal verdwijnen. Dit veroorzaakt pijn, ontstekingen, gevoeligheid en stijfheid. Artrose is een vorm van reuma die zeer veel voorkomt, in Nederland hebben meer dan een miljoen mensen artrose.
Als er te veel kraakbeen wordt afgebroken en te weinig nieuw kraakbeen wordt aangemaakt, wordt het kraakbeen dun en zacht. De krachten die op het gewricht komen te staan, worden minder goed opgevangen. Het bot zal zelf de krachten gaan opvangen. Hierdoor kan het bot zich vervormen. Artrose is vooral te vinden in de gewrichten van de nek, duimen, knieën, onderrug en heupen. De pijn is er vooral na een tijd rust of stilzitten, bijvoorbeeld ’s ochtends. Na beweging neemt de pijn wat af.
Heel lang werd artrose gezien als een onvermijdelijke aandoening bij het ouder worden. Dat is achterhaald! Artrose is geen ouderdomsziekte; de meeste mensen met artrose zijn jonger dan 65 jaar. Ook is artrose geen slijtage door zwaar werk of overgewicht; harde werkers zijn niet gevoeliger voor artrose dan mensen met een zittend beroep. Het is een reumatische ziekte op zichzelf.
Slimme oplossingen uit je keuken
Het mineraal silicium, ook wel kiezelzuur genoemd, speelt een hoofdrol bij de vorming van chondroïte-sulfaten in het kraakbeen. Deze stof beschermt het kraakbeen. Silicium zit in gierst, haver, citrusfruit, groente, bamboe en heermoes.
- Het kraakbeen wordt verder gevoed met de mineralen mangaan, calcium, magnesium en vitamine C. Deze voedingsstoffen zitten in de volgende producten:
- mangaan – volkoren graanproducten, thee en groente
- calcium – zuivel, groente en noten
- magnesium – graanproducten, zuivel, vlees en groente
- vitamine C – groente, fruit en aardappelen