Artrose is een gewrichtsaandoening die niet op een ontsteking berust, maar op een degeneratie van het kraakbeen dat de gewrichten bekleedt. De ziekte komt vooral bij oudere mensen voor. De slijtage wordt veroorzaakt door een verkeerde stand van het gewricht, bijvoorbeeld doordat het ene been langer is dan het andere, of door overbelasting (bij personen die zwaar lichamelijk werk verrichten zoals landbouwers en arbeiders, of personen die [top]sport beoefenen, zoals voetballers, wielrenners en boksers). Ook een breuk of een andere blessure kan tot artrose leiden. Bepaalde ziekten zoals jicht, hemofilie en suikerziekte kunnen eveneens de voorwaarde scheppen waarbinnen zich artrose kan ontwikkelen.
Bij de eerste verschijnselen dient u direct een arts te raadplegen. Hij kan door middel van bloedonderzoek en röntgenfoto's de juiste diagnose stellen. In overleg met hem kunt u desgewenst een natuurlijke behandeling kiezen. Deze zal in de regel bestaan uit het aanpassen van de voeding, speciale oefeningen (liefst in de buitenlucht), warmtebehandelingen en geneesmiddelen.
Voedingsadviezen
Vermijd koffie, alcoholhoudende dranken, suiker en chocolade, alsmede suikerhoudende produkten, wittebrood en met wit meel bereide produkten, varkensvlees, dierlijk vet, worst en scherpe specerijen.
Om de opname van fosfor te verminderen, dient vooral het gebruik van vlees te worden beperkt. Een te royale fosforopname remt de opname van kalk.
Gebruik vooral kalkrijk voedsel, volkorenprodukten, zilvervliesrijst, veel verse groenten en fruit en de sappen daarvan. Deze voedingsmiddelen leveren veel mineralen, vooral magnesium. Drink minstens een liter zure melkprodukten (kwark, karnemelk, enzovoorts) per dag.
Voor alle aangetaste gewrichten bestaan speciale oefeningen, zelfs voor personen die aan het bed gekluisterd zijn. Een arts of een fysiotherapeut kan u hierover nader informeren. Alleen wanneer de gewrichten ook nog ernstig ontstoken zijn, is voorzichtigheid met oefeningen geboden. Mocht het toch tot een verstijving van de gewrichten komen, dan is het van belang de gewrichten in een stand te brengen die later de minste problemen zal veroorzaken.
In ernstige gevallen, wanneer de aandoening niet meer reageert op uit- of inwendige behandelingen en er sprake is van ernstige invaliditeit, kan een chirur-gische ingreep uitkomst bieden.
Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij artrose kunnen worden gebruikt.
Alchemilla complex
(3x daags 30-40 druppels) heeft een gunstige invloed op de stofwisseling van de gewrichten, waardoor de beweeglijkheid toeneemt en de pijn afneemt. Het gedegenereerde kraakbeen wordt weer hersteld. Het middel moet langdurig worden ingenomen.
Atrosan
(3x daags 3-4 tabletten vóór de maaltijd in wat water innemen) werkt pijnstillend en ontstekingsremmend en wordt o.a. toegepast bij slijtage van de gewrichten. Atrosan wordt toegepast bij de behandeling van alle chronische degeneratieve reumatische aandoeningen, vooral als deze gepaard gaan met toenemende pijnklachten. Atrosan voldoet volledig aan de normen die door het Scientific Committee van ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy) zijn opgesteld.
Symphosan
(uitwendig de pijnlijke plaatsen ermee inwrijven) verzacht de pijn en heeft een positieve invloed op de stofwisseling ter plaatse.
Verwante onderwerpen: Reuma, Artritis.