Omdat mijn cholesterol te hoog was, ging ik minder vlees eten en meer bewegen. Verder eet ik kipfilet, pangavis, tonijn en zure haring. Vanwege darmklachten die worden veroorzaakt door een intolerantie voor gisten en schimmels eet ik geen brood en noten. Veel (extra) vezels kan ik ook niet goed verdragen. Ik eet wel ieder dag zonnebloempitten. Mijn cholesterol is nu goed maar mijn B12-gehalte was aan de lage kant. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik daarvan genoeg binnenkrijg zonder mijn cholesterol te verhogen en mijn darmen te prikkelen?
– Elly de Jong
Hans van Montfort, arts:
Het totale cholesterol zegt niets oer het risico op hart en bloedvatziekten. Alleen de kleinste deeltjes van de LDL cholesterol hebben de neiging om neer te slaan en zijn daarom gevaarlijk. De test op deze kleine deeltjes wordt tot nu toe alleen in Duitsland in een aantal laboratoria uitgevoerd. Voor meer informatie kunt mijn website www.cigmtr.nl bezoeken onder het hoofdstuk vaatprofiel.
Vlees, hetgeen u mijdt vanwege het cholesterol, is een rijke bron van vitamine B12. Maar B12 bevindt zich ook in een aantal vette vissoorten (haring, makreel, zalm en forel) , in schaaldieren zoals oesters en krab en ook magere vleessoorten. Deze verhogen het totaal cholesterol niet. Omdat U kennelijk moeite hebt met het eten van vezels raadt ik wel aan veel groente te eten omdat deze van nature veel vezels bevatten. Daarnaast zijn er prebiotica te verkrijgen die de darm kunnen ondersteunen. Dit zijn vezelrijke stoffen die werken op basis van inuline uit de cichorei of op basis van artisjok. Voorbeeld is de Inuvit , Darmocare-pre en de Proflor forte (verkrijgbaar bij apotheek of een gespecialiseerde drogist).