Al jaren heb ik de ziekte van Bechterew (vorm van reuma). Is er een dieet voor deze ziekte, of kan ik met voedingsaanpassingen mij beter voelen?
– Janet Schumacher
Maggy Owel, diëtist:
Er is geen specifiek dieet voor de ziekte van Bechterew, wel zijn er enkele algemene voedingsadviezen bij reuma. Zo werken onverzadigde vetten , met name omega-3 in vette vis, ontstekingsremmend en deze lijken de pijn te verminderen. In dit opzicht is het ook goed veel verse groente en fruit te eten en weinig verzadigd vet.
Verder is een volwaardige voeding belangrijk omdat het de weerstand optimaliseert. Eet daarom dagelijks: volkorenproducten (brood, rijst en/of pasta), aardappelen of peulvruchten en veel groenten en minimaal 2 keer fruit. Gebruik onverzadigd vet (via vette vis, ei, avocado, olijfolie, noten, zaden en pitten) eb drink 1,5 – 2 liter vocht. Wees matig met verzadigd vet (vervang vet vlees en volle zuivel door mager vlees, vleesvervangers, magere zuivel), kokos en suiker.
Natuurdiëtist Henny de Lint geeft een aanvullend advies: “Wees alert op omega-6 vetten. Die zijn juist ontstekingsbevorderend. Dus gebruik geen saffloer- en/of zonnebloemolie.”