Bedplassen is een onwillekeurige urinelozing tijdens de slaap. Bedplassen wordt als een probleem beschouwd wanneer het bij kinderen van vier jaar en ouder nog geregeld voorkomt of weer opnieuw begint. De oorzaak is slechts in 3 procent van de gevallen van lichamelijke aard en dus meestal psychisch: verwenning, jaloezie, eerzucht, angst of een minderwaardigheidscomplex. Soms is er sprake van kouvatten of een zwakke blaas. Zorg thuis voor een rustige, ontspannen sfeer. Breng het kind op tijd naar bed. Te laat naar bed gaan leidt in de regel tot een diepe slaap waarin het kind niet meer reageert op de aandrang tot plassen. Tijdens de 'normale' slaap is de prikkel meestal sterk genoeg om het kind tijdig te laten ontwaken.
Nog een tip: geef het kind na 18.00 uur niets meer te drinken en wen het eraan vóór het naar bed gaan te plassen. Zorg bij koel en koud weer voor warme schoenen, kousen en kleding.
Ook de voeding speelt een rol. Geraffineerde voeding, snoep, chocolade, frisdranken, koek en wittebrood zullen plaats moeten maken voor zilvervliesrijst, gierst en volop verse groenten en salade. Laat het kind elke dag een glas vers geperst wortelsap slokje voor slokje opdrinken. Vochtig/ warme hooibloemenkompressen op de onderbuik en zitbaden met een aftreksel van hooibloemen, eikeschors of heermoes bevorderen de doorbloeding van de organen in het bekken (en dus ook van de blaas).
Wanneer blijkt dat het bedplassen een gevolg is van een onvoldoende beheersing van de sluitspieren kan de volgende oefening hulp bieden: leer het kind tijdens het plassen te stoppen, weer door te gaan met plassen, stoppen, enzovoorts.
Een paar tips voor ouders:
- Een kind dat nog in bed plast, moet 's avonds niet overmatig veel drinken. Helemaal niets meer laten drinken na het avondeten heeft echter geen enkele zin. Dat wordt eerder gevoeld als straf.
- Doe uw kind geen luier aan in bed. Daarmee is alleen de moeder geholpen (minder was). Het kind schiet er niets mee op, het ervaart het eerder als vervelend nog een luier om te moeten hebben.
- Maak uw kind elke avond wakker en laat het zelf plassen. Is het al nat? Dan de volgende avond een half uur eerder wakker maken.
- Een bedplassertje dat wakker is gemaakt, moet echt goed wakker dus normaal aanspreekbaar zijn, zelfstandig naar het toilet lopen en daar een plas doen. Een halfslapend kind plast 's nachts op het toilet de blaas niet geheel leeg. Gevolg: toch nog een nat bed.
- Draag uw kind 's nachts niet, laat het zelf lopen (wel uitkijken met traplopen), zet geen potje naast het bed.
- Laat uw kind zelf een schrift aanleggen, waarin het de natte en de droge nachten vermeldt.
- Beloon uw kind voor elke droge nacht (niet met een cadeautje, maar met extra aandacht).
- Geef uw kind een leuk cadeau als het 's nachts definitief droog is. Bijvoorbeeld een dekbed.
Er zijn enkele natuurlijke middelen die bij bedplassen kunnen worden gebruikt.
Monarda complex
(3x daags 10 druppels bevat een combinatie van planten die onwillekeurige urinelozingen (bedplassen en het niet kunnen ophouden van de plas) tegengaan (urge-incontinentie). Het middel werkt ontsmettend op de urinewegen en heeft tevens weerstandsverhogende en spierontspannende eigenschappen.
Avena sativa complex
(3x daags en voor het slapen gaan 15 druppels werkt kalmerend en zenuwversterkend. Het middel werkt goed bij nerveuze kinderen of wanneer de oorzaak van psychische aard is. U merkt dat bijvoorbeeld wanneer het bedplassen na de schoolvakantie weer begint.
Opmerking:
De vermelde dosering is de dosering bij volwassenen; zie bladzijde 15 voor de dosering bij kinderen.