Bijna iedereen die een tikje te zwaar is, heeft de smoes weleens gebruikt: “Ik ben niet dik, ik heb zware botten.” Groot nieuws: zware botten bestaan! Maar wacht even met het ophangen van de slingers en het opentrekken van de champagne. Er zit een addertje onder het gras.
Geen tien, maar vier kilo
“Je lichaamsbouw en botstructuur hebben wel degelijk invloed op je gewicht,” zegt diëtist Esther Mesman van de website opdieet.nl. “Ben je zwaar gebouwd, dan ‘mag’ je ruim tien kilo meer wegen dan iemand die net zo lang is als jij, maar een minder stevig postuur heeft. Overigens is het verschil in botmassa slechts vier kilo en dus geen tien. Zware botten bestaan dus, maar ze zorgen niet alleen voor meer lichaamsgewicht. Ook je spieren en pezen zijn bij een zwaardere lichaamsbouw sterker ontwikkeld. Het smoesje van zwaardere botten gaat dus wel op, maar is niet de volledige verklaring. Je kunt beter zeggen: ‘Ik ben niet dik, ik ben zwaar gebouwd’.”
Het skelet:
- bestaat bij de geboorte uit bijna 350 botten en botjes;
- groeit op weg naar volwassenheid deels aan elkaar;
- bestaat bij een volwassene uit 212 botten;
- weegt bij een volwassene gemiddeld veertien kilo.
Duwen en trekken
Het zwaarste bot is het dijbeen. Het weegt ongeveer één kilo. Het is tevens het stevigste bot. Het dijbeen kan een druk- of trekkracht verdragen van 1700 tot 1800 kilo.
Spongebobt
De constructie van botten is zodanig dat met een minimum aan gewicht een maximum aan stevigheid en steun bereikt wordt. De buitenkant is hard, maar van binnen zijn botten hol. In de holte groeien vertakkingen; de binnenkant van het bot ziet eruit als een soort spons. Het bot is niet massief, maar toch stevig.
Dikke mensen, grote botten
Archeologen kunnen aan de botten zien of menselijke overblijfselen van een zwaar iemand zijn geweest. Dikke mensen bewegen anders, waardoor botten zich anders ontwikkelen. De benen moeten een zware last dragen en worden daarom dikker en steviger.
Osteoporose bij anorexia
Anorexiapatiënten lopen een groter risico op osteoporose. Doordat ze te weinig eten, krijgt het lichaam niet genoeg vitamines en mineralen. Ook blijft de menstruatie vaak uit, waardoor er een tekort aan het hormoon oestrogeen ontstaat. Oestrogeen voorkomt de afbraak van botweefsel. Bij een tekort ligt osteoporose op de loer.
Eet niet te weinig!
Diëtist Esther Mesman heeft een prettige tip voor mensen die af moeten vallen: “Eet vooral niet te weinig! Want daardoor krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen, waardoor je botten brozer worden. 1400 tot 1500 kcal per dag is het minimum om geen tekorten op te lopen.”