Is lopen op blote voeten gezonder?
Het gras onder je blote voeten voelen: daar worden we blij van. Blote voeten zijn ook lekker vrij en zweetloos. Is de beste schoen dan ook geen schoen? En krijg je er sterkere voetspieren van?
Zeg ‘ja’ voor je voetspieren
Op blote voeten wandelen en hardlopen, is dat nou gezond of niet? Kamp Barefoot roept luid ‘ja’, terwijl wetenschappers nog aan het wikken en wegen zijn. Voorlopige conclusie: op blote voeten lopen is niet gezond en ook niet ongezond. Vanwege de kans op blessures is het niet voor iedereen slim om 24/7 op blote voeten te lopen. Fysiotherapeut Anne van Engelen: “Blessures ontstaan vaak bij mensen die hardlopen op blote voeten doordat ze het te snel opbouwen. Bij het lopen op blote voeten is er sneller kans op infectie of blessure doordat je bijvoorbeeld op een steentje trapt.” Voor je voetspieren zeg je wel volmondig ‘ja’ tegen blote voeten; bij het lopen op blote voeten worden namelijk alle spieren weer gebruikt en getraind.
Stand van je voeten
Zowel bij het lopen als het rennen op blote voeten kun je een ander looppatroon ontwikkelen. “Wanneer je op blote voeten loopt of rent, land je minder op je hak en meer op je zij-, midden- of voorvoet. Ook zijn de knieën meer gebogen en maak je kleinere stappen. Door het anders gebruiken van de blote voeten kan op langere termijn de stand, vorm en functie worden beïnvloed. Zo kan er meer ruimte komen tussen de grote teen en de andere tenen.
Weetje: In Azië en andere delen van de wereld is het de gewoonste zaak van de wereld om je schoenen en sokken uit te trekken voordat je iemands huis binnenstapt. Om praktische redenen, maar ook omdat ze geloven dat blootvoets lopen de drukpunten in je voetzolen stimuleert, wat je gezondheid ten goede zou komen.
Kleine beetjes
Wanneer je niet gewend bent om op blote voeten te lopen, moet je het geleidelijk aan opbouwen en je voetspieren trainen. “Er is geen vaste frequentie van opbouw bekend, maar vaker kleine beetjes in een rustig tempo is hierbij de meestgebruikte regel.”
Weetje: Een mens loopt ongeveer 180 duizend kilometer in zijn of haar leven. Dit is zo’n vier keer de aarde rond.
3 oefeningen – Het krachthonk in
- Handdoekje leggen: Ga op een stoel zitten en rol een uitgevouwen handdoek met je tenen op. Als je de handdoek helemaal hebt opgerold, neem je vijftien seconden rust.
- Knikkers rapen: Pak met je tenen steeds de knikker op. Dit kun je zittend of staand doen. Na tien tot twintig keer wisssel je van voet.
- Cirkeltjes: Zit op een stoel en draai met één voet cirkels. Hierbij beweeg je alleen je voet, niet je hele been. Je kunt variëren in kleine en grote cirkels en in de richting.
Pas op: infectiegevaar
Op blote voeten lopen zorgt voor sommige mensen voor risico’s, zoals infecties. Zo kunnen mensen met diabetes, MS en een hernia een verminderd gevoel in de voeten hebben, waardoor ze tijdens het lopen op blote voeten niet voelen dat ze bijvoorbeeld in een stuk glas trappen.
Tip: Kom je thuis, schop dan je schoenen uit en loop op blote voeten of sokken. Dat vinden je voeten fijn!
Broodje aap
Stress, slaapproblemen en stemmingswisselingen zouden verminderen door regelmatig op blote voeten te lopen. Het is echter onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing voor. Ook het argument dat de schokdemping beter is op blote voeten, is nog niet goed onderzocht.
Feit: De spieren in de voet dragen bij aan de stabiliteit en de flexibiliteit.
Aan de wandel
Hoe een voet eruitziet, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar ook wat je dagelijks doet heeft invloed. “Op blote voeten lopen kan gunstig zijn voor mensen met bepaalde heup-, knie- en voetklachten, maar bij mensen met achillispeesklachten en kuitklachten wordt het juist minder aangeraden.”