• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Bijholteontsteking

In de schedel zitten holten die met slijmvlies zijn bekleed. Het slijmvlies verwarmt de ingeademde lucht. De trilhaartjes in deze holten voeren slijm, stof en bacteriën af naar de neusholte. Wanneer bij een neusverkoudheid de slijmvliezen zwellen, kan de verbinding tussen de bijholten en de neusholte versperd raken. De bacteriën die zich in zo’n afgesloten, warme en vochtige ruimte bevinden, kunnen zich dan snel vermenigvuldigen, waardoor er een bijholteontsteking (sinusitis) ontstaat, zoals een kaakholte- of voorhoofdsholteontsteking.

Een bijholteontsteking zorgt voor een hevige, bonzende hoofdpijn boven of achter de ogen, drukkende pijn bij de holten (vooral bij het vooroverbuigen), een verstopte neus, een etterige afscheiding uit de neus of koorts.

Raadpleeg een arts als:

  • De bijholteontsteking wordt veroorzaakt door een neusslijmvliesallergie, tandwortelontsteking in de bovenkaak, scheef neustussenschot of neuspoliepen.
  • De ontsteking steeds terugkeert. Er kan sprake zijn van een chronische sinusitis. Vaak gaat dat gepaard met allergische reacties en/of poliepen (woekering van cellen die met een steel vastzitten aan het neusslijmvlies).
  • Als de klachten langer dan een week aanhouden, als er sprake is van koorts die langer dan drie dagen aanhoudt, als de pijn ondanks pijnstillers niet minder wordt en als er mogelijk een allergie in het spel is, is het belangrijk naar de dokter te gaan. Een niet goed behandelde bijholteontsteking kan chronische klachten geven.

Zelf doen bij een bijholteontsteking

Zorg voor een goede weerstand en neem voldoende ontspanning en rust. Zoek regelmatig de frisse lucht op. Een goede hygiëne kan veel ellende voorkomen. Adem door de neus en knijp bij het snuiten nooit beide neusgaten tegelijk dicht. Dit geeft overdruk in de neusholte, waardoor vuile deeltjes in de bijholten worden geperst en dit kan tot ontstekingen leiden.

Deze eenvoudige hulpmiddelen bieden verlichting:

  • Zoutoplossing; los in een glas lauw water een theelepel zout op en snuif deze oplossing één- tot tweemaal per dag door de neusgaten op, zodat het vocht de keel bereikt. Het slijm komt los en het slijmvlies ontsmet. Bij kinderen kan deze oplossing enkele malen per dag in de neus worden gedruppeld (twintig druppels).
  • Stomen; bij voorkeur stomen met kamille is verlichtend. Giet een halve liter hete kamillethee in een schaal. Adem met een handdoek over het hoofd, de stoom in.
  • Een ui; een in stukken gesneden ui naast het bed of naast het hoofdkussen kan ertoe bijdragen dat het slijm loskomt.

Voedingsadvies

Neem geen vette, eiwitrijke en geraffineerde voedingsmiddelen. Kies voor mineraal- en vitaminerijk voedsel, vooral voeding met veel vitamine C (fruit, groenten en aardappelen), eet veel rauwkostsalades (met mierikswortel, waterkers, tuinkers of Oost-Indische kers) en drink kruidenthee (met berkenblad, kamille, tijm en salie, peterselie, jeneverbes en guldenroede).

Zie ook: Verminderde weerstand

Vorige bericht Verstopte neus
Volgende bericht Neuspoliepen

Bijholteontsteking

In de schedel bevindt zich een aantal holten die met slijmvlies zijn bekleed. Hun belangrijkste taak is het voorverwarmen van de door de neus ingeademde lucht. Slijm, stof en bacteriën worden via trilhaartjes naar de neusholte afgevoerd. Wanneer bij een neusverkoudheid de slijmvliezen zwellen, kan de verbinding tussen de bijholten en de neusholte versperd raken. De bacteriën die zich in zo'n afgesloten, warme en vochtige ruimte bevinden, kunnen zich dan naar hartelust vermenigvuldigen, waardoor er een bijholteontsteking in de vorm van een kaakholte- of voorhoofdsholte-ontsteking ontstaat. Meestal heeft men last van hevige, bonzende hoofdpijn boven of achter de ogen, een verstopte neus, of een etterige afscheiding uit de neus en koorts. Vanwege het gevaar van complicaties is het raadzaam een arts te raadplegen.

Een goede hygiëne kan veel ellende voorkomen. Leer door de neus te ademen en knijp bij het snuiten van de neus nooit beide neusgaten tegelijk dicht. Los in een glas lauw water een theelepel zout op en snuif deze oplossing één- tot tweemaal per dag door de neusgaten op, zodat het vocht de keel bereikt. Bij kinderen: enkele malen per dag 20 druppels van deze oplossing in de neus druppelen. Op deze manier kan slijm loskomen en wordt het slijmvlies ontsmet. Gebruik bovendien extra vitamine A en C. 

Er zijn enkele effectieve uitwendige behandelmethoden waarmee u een bijholteontsteking, vooral in de beginfase, onder controle kunt krijgen. Een stoombad met kamillethee geeft snel 'lucht'. Giet een halve liter hete kamillethee in een schaal en voeg daaraan enkele druppels Po-Ho-Olie toe. Buig uw hoofd over de schaal, drapeer een handdoek over uw hoofd én de schaal, en inhaleer diep. Po-Ho-Olie heeft een slijmoplossende en -uitdrijvende werking.

Opmerking:
Po-Ho-Olie niet gebruiken tijdens de zwangerschap; ook niet toepassen bij kinderen onder de vier jaar!

Ook een uienkompres dat u 's nachts om de hals bindt, kan ertoe bijdragen dat het slijm loskomt.

Verder kunt u de volgende middelen te gebruiken:

Cinuforce
(3x daags, in acute gevallen elk uur, 1-2 tabletten) is een homeopathisch geneesmiddel dat specifiek werkzaam is bij chronische en acute bijholte-ontsteking. In 1995 werd door 21 artsen een onderzoek gedaan waarbij 83 patiënten met acute en chronische bijholte-ontsteking werden behandeld met Cinuforce. Bij 75% van de patiënten trad verbetering op.

Echinaforce
(5x daags 20 druppels of 2 tabletten) vergroot de weerstand en versnelt het genezingsproces.

Verwant onderwerp: Ontstekingen.

Vorige bericht Beenbreuk
Volgende bericht Bloedneus

Bron

NaamDe 100 beste tips van Dr. Vogel
Datum©1996 Uitgeverij Mix Media B.V.
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN9075690010

Primary Sidebar