Weet u meer over de werking van het bijnierschorshormoon bij depressiviteit? De homeopathische arts schrijft Cytozyme AD van Biotics voor. Dit is een bijnierconcentraat dat wordt gegeven als voedingssupplement. Is er verder iets over bekend over langdurig gebruik van dit middel bekend?” als je het lang gebruikt?
Antwoord Durk Meijer:
Voordat ik inga op het middel, wil ik eerst wat vertellen over depressie en cortisol. Uit onderzoek (drs. Witte Hoogendijk) blijkt dat mensen met een depressie vaak hebben blootgestaan aan te veel stress. In hun bloed is de concentratie van het stresshormoon cortisol verhoogd. In tegenstelling tot anderen blijken zij niet in staat de verhoogde productie van cortisol te remmen.
De oorzaak is dat het zogenaamde ‘stresscentrum’ in de hersenen van depressieve mensen hyperactief is, waardoor ze meer van cortisol produceren. Dit wordt versterkt door een slecht werkende biologische klok. Hierdoor worden minder stoffen aangemaakt die de productie van cortisol remmen. Ook blijkt dat het aantal cellen dat in de hypothalamus (in de hersenen) de productie van cortisol stimuleert, bij mensen met een depressie viermaal zo hoog is als bij anderen.
De slecht werkende biologische klok verklaart ook waarom er schommelingen voorkomen in de gevoelens van depressieve mensen. Zij lijden soms aan seizoensgebonden depressies, zoals de winterdepressie, of voelen zich ´s morgens slechter dan ´s avonds. Licht activeert een slecht werkende biologische klok. Lichttherapie is daarom een effectieve methode om (winter)depressies te behandelen of te voorkomen.
Bij een depressie door een langdurige overproductie van cortisol kan sprake zijn van een uitputting van de functie van de bijnier. Op grond van die gedachte schrijft uw homeopathisch arts het natuurlijke middel Cytozyme AD (Biotics) voor. Dit middel bestaat voor een groot gedeelte uit een concentraat dat gewonnen is uit bijnieren van pasgeboren kalveren. Daarnaast bevat het antioxidanten.
De eiwitten van het bijnierconcentraat worden grotendeels in de darm afgebroken. Het is dan ook niet duidelijk of Cytozyme AD werkelijk in staat is om een uitgeputte bijnierfunctie op te vangen. Ook zijn er onvoldoende gegevens voorhanden waaruit blijkt dat dit middel ook effectief is voor de behandeling van uw depressie. Over bijwerkingen bij langdurig gebruik is evenmin iets bekend.