Aankomen
Ik vind sporten leuk en doe het graag. Veel mensen sporten misschien om af te vallen. Ik niet, ik wil juist aankomen. Hoe bereik ik dat op een gezonde manier? En dan het liefst zonder dat ik spieren kweek.
Leanne
Patricia Ploeger, sportdiëtist/voedingskundige:
Fijn dat u zo geniet van sporten, blijf dit vooral doen. Wees niet bang dat u ‘zomaar’ te veel spieren kweekt. Bij vrouwen wordt veel minder testosteron geproduceerd, waardoor u niet snel groot en gespierd zult worden.
Het is slim om eerst te bepalen of u inderdaad te licht bent en hoeveel u aan zou moeten komen om een gezond gewicht te bereiken en/of weer lekker in uw vel te zitten, bijvoorbeeld door uw bmi te berekenen. Wees u er daarnaast van bewust dat afvallen (voor mensen die te zwaar zijn) makkelijker gaat dan aankomen. Wanneer u een kilo aankomt in drie tot vier weken, is dat al een keurig resultaat.
Probeer naast drie ‘normale’ maaltijden vaker (drie tot vier keer) wat tussendoor te eten. Eet energierijke, gezonde producten waar u niet te snel vol of misselijk van wordt en die u vooral erg lekker vindt.
Voorbeelden van producten en gerechten die goed passen in uw ‘nieuwe’ eetpatroon:
– banaanpannenkoek met havermout
– avocado
– havermout- of rijstepap
– tosti (avocado/geitenkaas bijvoorbeeld)
– noten (hazel- en walnoten, amandelen)
– (zelfgemaakte) energierepen
– Spaanse tortilla (aardappelomelet)
– wraps met bonen en kip
– beleg: sesampasta, hummus, baba ganousj, notenpast
– pitten en zaden (zonnebloem-, pijnboom- en pompoenpitten, sesamzaad)
– smoothies van fruit en yoghurt
– maaltijdcracker of Zweedse volkorenbroodjes
– stamppotjes
– hartige pannenkoeken (Libanees platbrood, zalm, spinazie, verse geitenkaas, pijnboompitjes)
– muesli- of rozijnenbrood (evt. zelf maken)
– gedroogd fruit (dadel, vijgen etc.)
Tips:
– Frisse smaken stimuleren de eetlust.
– Vloeibaar verzadigd minder (waardoor het makkelijker is om er meer van te eten).
– Tosti’s eet u waarschijnlijker gemakkelijker dan (kleffe) boterhammen.
Gezond aankomen doe je bij voorkeur met begeleiding van een deskundige. Voor een individueel advies kunt u uiteraard altijd terecht bij een sportdiëtist bij u in de buurt
Blauwe plekken
Mijn moeder smeerde altijd arnica; ik weet nog dat ik dat kind niets vond. Nu ik (iets) ouder word en vaker beurs ben na het sporten of een blauwe plek heb, vraag ik me toch af of het goed is iets dergelijks te gebruiken?
Myrthe
Florentine van Vollenhoven, natuurgeneeskundige:
Arnica wordt ook wel ‘valkruid’ genoemd. Dit wijst erop dat deze plant zijn waarde bewezen heeft bij valpartijen, ongelukken en blessures. Je kunt het zowel inwendig innemen als uitwendig toepassen. Het gebruik van de zalf of gel is bijzonder geschikt voor (langdurige) nabehandeling van allerlei kneuzingen of verrekkingen, maar ook van bloeduitstortingen. Dus ook bij een beurs gevoel na het sporten kan het zeker behulpzaam zijn. Denk dan ook eens aan arnicatinctuur of -tabletten om inwendig in te nemen. Een arnica-omslag kan zwelling en pijn verhelpen bij een duidelijke kneuzing. Neem daarvoor 1 eetlepel arnicatinctuur en 5 eetlepels water, meng dat in een schaal en bevochtig daarmee een stuk watten dat groot genoeg is om op de pijnlijke plek te leggen. Druk de overtollige vloeistof er vooraf enigszins uit. Dek het met een dunne katoenen doek af en wikkel er een zwachtel om. Na verloop van tijd kun je dan de watten en het verband van buitenaf opnieuw bevochtigen met het mengsel. Let erop dat arnica niet op open wonden aangebracht mag worden.
Medicijnen en slaap
Soms krijgen mensen met doorslaapproblemen een antidepressivum. Het schijnt dat er ook antidepressiva zijn die juist het doorslapen verhinderen. Klopt dit? Tot welke groep behoort venlafaxine, ook wel Effexor genoemd? Of heeft dit medicijn geen invloed op het slapen?
PW
Kemal Inci, psycholoog:
Slaapproblemen kunnen grote problemen veroorzaken in ons dagelijkse functioneren en welbevinden. Iedereen heeft weleens een slechte nachtrust. Soms komt dat door problemen op het werk, door zorgen over financiën, de relatie of de kinderen. Vaak is dit van voorbijgaande aard en zijn oplossingen als warme melk met anijs of kruidenthee genoeg. Soms is de nachtrust zo verstoord dat medicamenteuze behandeling noodzakelijk is.
Vaak wordt gedacht aan medicatie in de groep van de benzodiazepines. Deze werken direct, maar kunnen binnen enkele weken tot verslaving leiden. Daarom zijn artsen terughoudend in het voorschrijven van deze soort medicatie.
Soms zijn slaapproblemen een symptoom van een onderliggende depressie. In die gevallen kunnen antidepressiva voorgeschreven worden. Deze werken niet direct, maar vaak pas na enkele weken tot maanden. Het voordeel is dat niet het symptoom, maar het onderliggende probleem wordt behandeld. Bovendien zijn deze medicijnen niet verslavend.
Venlafaxine (Effexor) is een antidepressivum behorende tot de groep van de SSRI’s. Dit medicijn kan worden voorgeschreven bij slaapproblematiek die samenhangt met depressiviteit. Soms kunnen er echter ongewenste bijwerkingen optreden. Zo kan slapeloosheid inderdaad een van de bijwerkingen zijn van een antidepressivum, ook van venlafaxine (Effexor). Als u last hebt van bijwerkingen, is het altijd van belang dit met de arts te bespreken.
Het is goed mogelijk dat deze bijwerkingen van tijdelijke aard zijn. Als deze echter van blijvende aard zijn, kan eventueel overgegaan worden op een ander antidepressivum waarbij minder bijwerkingen worden ervaren.
Zeezout ongezond?
Ik eet bewust minder en ander zout (zeezout in plaats van keukenzout). Maar nu las ik dat in zeezout zware metalen kunnen zitten en keukenzout van origine zuiverder is. Wat is uw mening hierover?
J. (naam bekend bij de redactie)
Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige:
De redenatie dat zeezout gezonder is omdat het uit de zee komt klopt niet. Gewoon keukenzout komt uit een mijn, dat was ook een zee, alleen 300 miljoen jaar geleden. Toen waren de zeeën mogelijk minder vervuild met zware metalen, dus zou keukenzout mogelijk gezonder zijn. Keukenzout wordt volledig gezuiverd, zodat uiteindelijk alleen natriumchloride overblijft.
Zeezout heeft ook als hoofdbestanddeel natriumchloride, met spoortjes mineralen en metalen. Dat kunnen inderdaad ook zware metalen zijn, maar u moet erg veel zout gebruiken om daar een nadelig effect van te verwachten.
Mede door verschil in korrelgrootte zijn er wel smaakverschillen, dus dat kan ook doorslaggevend zijn.
Het allerbelangrijkste advies ten aanzien van zout is: gebruik het zo min mogelijk, welk zout u ook kiest. De nadelen van royale zoutconsumptie zijn groot. De kans op hoge bloeddruk en osteoporose neemt toe en je proeft de natuurlijke smaken niet meer van de maaltijd zelf.
Wilt u bewust (minder zout) eten, kies dan kruiden, specerijen of kruidenmengsels zonder zout om uw eten op smaak te brengen. Biologische, zo min mogelijk bewerkte producten hebben van zichzelf al meer smaak.
Stress en zuurgraad van mijn lichaam
Ik lees dat stress invloed zou hebben op mijn zuurgraad. Hoe zit dit? En hoe kom ik er eigenlijk achter hoe zuur ik ben?
[naam en adres bekend bij redactie]
Florentine van Vollenhoven:
Stress is inderdaad een van de grootste veroorzaker van een verzuringtendens. Dat geldt voor psychische stress maar ook fysieke stress. Urinemeting geeft een indicatie over hoe ‘zuur’ u bent. Dat kunt u meten met behulp van zuurbase strips, oftewel lakmoespapier. Bij de apotheek of zelfzorg drogist wel te verkrijgen.
De zuurgraad wordt gemeten via de pH-waarde. Hoe meer zuren er zijn hoe lager de pH-waarde. Een pH-waarde van 7 is neutraal. Het is zinvol de urine meermalen per dag te meten om zo tot een waardebepaling te komen. De ochtendurine mag best zuur zijn na de hele nacht maar na het ontbijt is het gewenst dat de pH-waarde van de urine boven de 7 komt – tegen de lunch mag de pH-waarde weer lager worden om na de lunch opnieuw te stijgen. Hetzelfde geldt voor de avondmaaltijd. Als er sprake is van schommelingen in de pH-waarden (met uitschieters boven de 7) dan zal het best wel meevallen met de verzuring.
Blijven de waarden onder de 7 gedurende de gehele dag dan is het zinvol om iets aan uw stressniveau te doen en aan uw voedingspatroon, door meer groente en fruit, om zo het zuurbase evenwicht door een toevloed van basen te helpen herstellen. Daarnaast zou u een ‘stress-dagboek’ bij kunnen houden waarin u noteert welke gebeurtenissen bij u stress veroorzaken en dat zelf in relatie brengen tot uw zuurgraad.