Ik heb een hele bleke huidskleur. Zijn er manieren/voedingsmiddelen om op een natuurlijke manier meer kleur in mijn gezicht te krijgen? Welke factoren maken dat je een bleke huid hebt? Alleen het pigment, of ook vermoeidheid en een verminderde weerstand?
– Barbara
Metta Hofstra, huisarts:
Het aanzien van de huidskleur wordt door diverse factoren bepaald. Allereerst is er de erfelijke aanleg. Je genen bepalen voor een groot deel of je een blanke of donkerder huid hebt. Daar is dus niets aan te veranderen. Daarnaast zijn er allerlei factoren waar we wel min of meer zelf invloed op hebben: bloedarmoede, vermoeidheid, roken, tekort aan UV-straling en het ontbreken van groene en oranje groente en fruit in de voeding. Dit kan er allemaal voor zorgen dat we er bleek uitzien.
Wil je iets doen aan je bleke huid, laat dan even bij de huisarts je Hb (Hemoglobine gehalte) checken, om te kijken of je geen bloedarmoede hebt. Bij een forse bloedarmoede is een ijzerkuur aan te bevelen. Lichte bloedarmoede kan met een dieet worden aangepakt.
In dat geval kan een ijzerkuur helpen. Stop met roken, zorg ervoor dagelijks tenminste een halfuur buiten te zijn, slaap minimaal acht uur per nacht.
Qua voeding kun je een dieet proberen met meloen, abrikozen, pepers, wortels en spinazie; hoewel dit niet wetenschappelijk bewezen is, kan het binnen een maand een zichtbaar effect op de huidskleur hebben. Je moet dan vijf dagen per week alle vijf genoemde fruit- en groentesoorten op elk van die vijf dagen eten.
Relativeer tot slot de ‘nadelen’ van een bleke huidskleur: er zijn tijden geweest dat vrouwen er alles voor over hadden om maar zo’n bleek mogelijke huidskleur te hebben!