Wat kan ik doen bij een tenniselleboog (-arm)?
Anne van Engelen, fysiotherapeut:
Een tennisarm is een verzamelnaam voor pijn aan de buitenkant van de elleboog. Het gaat vaak samen met uitstraling naar de onderarm, vingers of zelfs naar de bovenarm. De pijn is vaak een gevolg van overbelasting, door bijvoorbeeld veel dezelfde beweging te maken zoals beeldschermwerk of schoonmaken (wringen). Met name de combinatie van de elleboog strekken en de pols buigen of kracht zetten geeft een grote belasting op de plek van de aanhechting van de spieren.
Om te kunnen herstellen, is het belangrijk eerst helder te hebben hoe de klachten zijn ontstaan en wat mogelijk het herstel kan belemmeren. Nekklachten, slechte algehele conditie en stress kunnen factoren zijn die voor vertraging in het herstelproces kunnen zorgen. We zien in de praktijk ook veel mensen die zichzelf makkelijk overbelasten; mensen die het moeilijk vinden om in te schatten waar hun grenzen liggen.
Het algemene advies is de pijnlijke bewegingen tijdelijk te vermijden. Dit is niet hetzelfde als totale rust, maar houdt in: bewegen binnen de pijngrens. Dit is best lastig om in te schatten, maar totaal niets doen geeft alleen maar stijfheid en raden we daarom af.
Ook de werkhouding is erg belangrijk. Zit je veel achter de computer dan is het belangrijk dat je stoel, bureau en de hoogte van je computer goed ingesteld zijn. Ook je eigen houding is belangrijk; rechtop zitten, armen dichtbij het lichaam houden en de muis niet continu in je hand vasthouden. Daarnaast is regelmatig pauze nemen belangrijk om de arm even te ontlasten maar ook om bewust weer te gaan zitten.
Als je bij de huisarts komt met deze klachten, wordt meestal medicatie voorgeschreven. Ook kun je worden doorverwezen naar een fysiotherapeut of manueel therapeut. De behandeling zal dan bestaan uit advies over houding en beweging en het doen van oefeningen om de spieren te versterken. (Zie ook: DBZfysio.nl)