Bij een bloeddrukmeting zijn er altijd twee waardes: een bovendruk en een onderdruk. Wat is het verschil tussen deze twee? De onderdruk is bij mij steeds te hoog, maar waardoor kan dat komen?
– D. Hunia
Durk Meijer, homeopathisch huisarts:
Als het hart het bloed in de slagaderen pompt, ontstaat er druk. Dit noemen we de bovendruk. Ook als het hart het bloed binnenlaat, is er sprake van druk op de aders: de onderdruk.
Een verhoogde onderdruk wordt vaak veroorzaakt door stress. Hierdoor stijgt de adrenalinespiegel in het bloed en dit verhoogt de bloeddruk (vaak is dan ook de bovendruk verhoogd). Ook hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen de onderdruk verhogen. Soms ligt de oorzaak in nieraandoeningen of vaatafwijkingen.
Voor het risico op hart- en vaatziekten is vooral de bovendruk van belang. Toch is ook een goede onderdruk belangrijk. Door een verhoogde onderdruk kunnen een gejaagd gevoel, hartkloppingen of hartritmestoornissen ontstaan. In de zwangerschap geeft een verhoogde onderdruk een verhoogd risico op een zwangerschapsvergiftiging en het optreden van het HELLP-syndroom.
Als alleen uw onderdruk iets verhoogd is, kunt u het rustgevende middel Avena Sativa complex (driemaal daags 20 druppels) en Viscum Album (driemaal daags 20 druppels) proberen, die bloeddrukverlagend werken.
Ook adviseer ik u om bij de huisarts de bloeddruk nogmaals op te laten nemen. Als deze herhaaldelijk verhoogd is, kan een regulier bloeddrukmiddel nodig zijn. Bij een verhoogde onderdruk tijdens de zwangerschap moet u altijd uw behandelend arts raadplegen.