Het totale aantal liters bloed in ons lichaam, ongeveer vijf liter per mens, wordt iedere minuut helemaal rondgepompt via de slagaderen, haarvaten en aderen. Deze bloedsomloop is een essentieel proces; zo worden alle cellen in het lichaam bereikt met zuurstof en voedingsstoffen.
De bloedsomloop is ook een krachtig proces; het bloed moet vanuit de voeten, tegen de zwaartekracht in, terug naar het hart worden vervoerd.
Om dit mogelijk te maken, gebruikt het lichaam enkele belangrijke mechanismen. Een daarvan is de zuigkracht van het hart. Bij elke hartslag wordt dezelfde hoeveelheid bloed die wordt weggepompt ook weer aangezogen. Verder is de onderdruk in de borstholte belangrijk; deze druk is lager dan elders in het lichaam, zodat het bloed geneigd is naar de borstholte te vloeien.
Ook essentieel is de pompwerking van de spieren. Wanneer de spieren zich spannen, drukken ze de bloedvaten leeg in de richting van het hart. Daarom is lichaamsbeweging (vooral stevig lopen), zo goed voor de bloedsomloop.
Tot slot zijn de kleppen in de beenaderen belangrijk. Deze kunnen maar naar één kant open; in de richting van het hart. Zodra het bloed wil terugstromen, sluiten de kleppen.
Een goede doorbloeding
- Transport van zuurstof, voedingsstoffen en hormonen naar alle delen van het lichaam.
- Vervoer van koolzuurgas en andere afvalstoffen van de cellen naar longen, de nieren en huid.
- Goede temperatuur van het lichaam.
- Samenstelling en hoeveelheid van het lichaamsvocht.
- Evenwicht tussen zuren en basen in het lichaam.
- Het repareren van wondjes.
- Transport van afweerstoffen.
Zelf doen voor de doorbloeding
Voor een goede bloedsomloop is elke dag een halfuur wandelen bijzonder goed. Naast een goede doorbloeding zorgt de intensieve ademhaling voor de opname van extra zuurstof. De spierbewegingen zijn gunstig voor de bloedsomloop; ze stimuleren de pompfunctie naar het hart.
Roken is slecht voor de doorbloeding omdat nicotine de bloedvaten vernauwt. Om die reden is het voor de bloedvaten beter te stoppen met roken.
Voedingsadvies
Gebruik gevarieerde voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen, zoals verse groente, vers fruit en volkorenproducten. Kies zoveel mogelijk voor onverzadigde vetten; plantaardige oliën (zonnebloemolie, olijfolie of lijnzaadolie) en vette vis. Gebruik plantaardige eiwitten, zoals sojaproducten en andere peulvruchten.
Wees matig met het gebruik van dierlijke eiwitten, zoals vlees, eieren en kaas. Wie toch vlees wil eten, kan kiezen uit kip, kalkoen of mager vlees. Wees spaarzaam met zout, breng gerechten liever op smaak met kruiden en specerijen.