Voor een gezonde levensstijl heb je écht geen geldboom nodig. Laat je verrassen; de komende zes pagina’s staan in het teken van besparen op een slimme en gezonde manier.
Besparen in de keuken
Dag boon, hallo erwt! / Het geheim van kleine borden / Wacht even, marktkoopman! / Niets weggooien / Zelf de boom in
Tofu? Nee, kikkererwten!
Minder vlees eten of een paar dagen in de week een stuk vlees overslaan is sowieso een stuk goedkoper. Maar voordat je voor tofu of een andere prijzige vleesvervanger kiest, kun je ook de veelzijdige kikkererwt proberen. Deze peulvrucht is rijk aan vezels en proteïne, waardoor hij goed vult. Lekker als burger of als basis voor een gezond dipsausje.
Mmm, kikkererwtburgers
voor 4 burgers
- 4 hamburgerbroodjes
- 400 gram kikkererwten in blik
- 3 eetlepels bloem
- 1 theelepel komijn
- halve peper
- 1 uitje
- 1 teen knoflook
- zeezout
- olie om de burgers in te bakken
Meng de kikkererwten met de peper, het uitje en knoflook tot een gladde massa. Meng de bloem, zeezout en komijn erdoor. Maak van het mengsel vier burgers en bak ze goudbruin in de pan. Garneer de burgers met een blaadje sla, uienringen en tomaten.
Een snufje minder
Een snufje hier, een snufje daar. Zonder dat we het doorhebben, sluipt er veel zout in ons eten. Zonde, want te veel zout eten kan een oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk. Zout zorgt er ook voor dat het eten slinkt. Minderen is dus een simpele manier om meer eten over te houden en beter te zorgen voor je lichaam. De Gezondheidsraad adviseert niet meer dan zes gram zout per dag.
Klein bord = minder trek
Volgens onderzoekers van de Cornell-universiteit heeft het ideale bord een diameter van vijftien centimeter. Hierdoor lijkt het alsof er redelijk veel op je bord ligt, waardoor je minder snel een tweede keer opschept. Als het contrast tussen de kleur van het eten en de kleur van het bord groot is, eten we ook standaard minder. Dit effect wordt nog groter als het tafelkleed en het bord dezelfde kleur hebben.
Supersnelle bespaartips
- Bewaar de stronkjes van prei en lente-ui en stop ze in de grond.
- Verzamel de pitten uit paprika’s en pompoenen en plant ze volgend jaar.
- Buk eens in de supermarkt; in het onderste schap liggen de koopjes!
- Ga aan het einde van de dag naar de markt.
- Weeg precies af wat je eet om te voorkomen dat je gekookte pasta of rijst overhoudt.
- Kies voor bevroren groente. Net zo gezond, maar wel goedkoper (al komen daar natuurlijk wel de energiekosten van de vriezer bij).
- Handige (gratis) apps: Reclamefolder, Spotzi-Parkeren, de Groente- en fruitkalender.
- Handige bespaarsites: www.kortingisleuk.nl, www.groupon.nl, www.actiecode.nl en www.scoupy.nl.
Welke groente en fruit koop ik biologisch?
Kies bewust wat je wel en niet biologisch koopt. Deze groente en fruit bevatten de meeste pesticiden:
- perziken
- appels
- paprika
- selderij
- nectarines
- aardbeien
- kersen
- peren
- druiven
- sla
- aardappels
Stel je eigen fruitmand samen
Er zijn boerderijen en kwekerijen waar je je eigen fruit kunt plukken tijdens de oogst. Leuk om te doen, voordeliger dan fruit uit de supermarkt en ook nog eens onbespoten! Informeer of er zelfplukdagen zijn of dat je kunt langskomen wanneer je wilt. Enkele adresjes:
- Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek voor appels en peren
- De Fruitschuur in Gaanderen voor rood fruit
- Fruitkwekerij Wiering in Zwaagdijk voor kersen en pruimen
Langer profijt van je boodschappen
Wel of geen eieren in de koelkast? En waar laat je tomaten? Om te beginnen is de optimale temperatuur van een koelkast vier graden Celsius. Voor in de koelkast en in de deur blijft de meeste warmte hangen. Groente hoort in de groentela onderin, maar bewaar champignons in een aparte papieren zak, zodat ze minder snel vochtig worden. Tomaten, uien, bananen, avocado’s en aardappels horen buiten de koelkast, tenzij ze overrijp zijn. Ook eieren zet je buiten de koelkast. Probeer groente en fruit niet met elkaar te combineren, want dan is de kans groter dat het gaat rotten. Leg vlees op de onderste plank neer om lekken te vermijden. Drie tot vier dagen eten bewaren in de koelkast is voor de meeste producten echt het maximum. Tip: bekijk de online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum. Ten slotte: maak je koelkast regelmatig schoon!
Pop-up!
Steeds vaker worden restaurants gestart waar je voor een korte periode uit eten kunt gaan, de zogenaamde ‘pop-uprestaurants’. Bijzonder: er zijn plekken waar je achteraf pas beslist wat je het menu waard vindt, zoals bij Puur-e in Ede. Ook koken sommige pop-uprestaurants met eten dat door supermarkten anders wordt weggegooid. Dat kan bijvoorbeeld bij Instock in Amsterdam of bij RESTaurant, dat zich verplaatst door heel Nederland.
Creatief met restjes
Croutons maken van oud brood, een smoothie van rijp fruit, en overgebleven groente wokken voor de avondmaaltijd: het is makkelijker dan je denkt om weggooien te voorkomen. Soepen en sauzen bewaar je in een diepvrieszakje met een ‘rits’ voor de volgende keer.
Weggooien? Mooi niet!
Als je twee linkerhanden hebt of graag iemand helpt, is er het Repair Café. Er is er vast wel één bij jou in de buurt! De cafés zijn gratis en gereedschap is aanwezig. Handig voor die stoel met een losse poot of je kapotte broodrooster.
Blikken tuin
Een keuken zonder kruiden is als een huis zonder fundering. Toch loopt elke week een kruidenplantje aanschaffen aardig in de papieren. Om over de drie takjes kruiden verpakt in plastic folie nog maar te zwijgen. Zaai gewoon je eigen kruidentuintje in lege conservenblikken. De basis: basilicum, koriander, peterselie, bieslook, oregano en (voor de theedrinkers) een muntplantje. Start met een laagje hydrokorrels en vul het blik op met potgrond. Zorg er wel voor dat onder in de blikken wat gaatjes zitten, zodat er geen water in blijft staan.