“Ik denk dat vrouwen zich steeds minder wegcijferen”, zegt sportinstructeur Josine Gräfe. “Ze hebben steeds meer aandacht voor hun eigen gezondheid en niet alleen maar voor het welzijn van hun kinderen.” Een mooie ontwikkeling, noemt ze dat. “Ook al claimen mannen over het algemeen nog steeds makkelijker sporttijd voor zichzelf dan vrouwen.”
Het blijft voor veel vrouwen lastig om hun kinderen thuis achter te laten om aan zichzelf te werken. Toch doen, vindt Gräfe. “Puur ter preventie om niet uitgeblust te raken. Ik zeg altijd: ‘Steek energie in jezelf en je krijgt er energie voor terug.’ Bovendien is sporten meer dan alleen verlost raken van je zwangerschapskilo’s en werken aan een strak lijf. Het is ook even tijd voor jezelf hebben. Het contact met andere vrouwen. Stress van je af sporten, lekker in de buitenlucht bezig zijn. Zuurstof happen. Daardoor slaap je vaak beter. Dat betaalt zich vrijwel altijd uit in meer energie en een uitgerust, opgewekt gevoel.”
Op basis van die filosofie ontwikkelde Gräfe verschillende bootcamps voor vrouwen in de buitenlucht. Bootcamp… Hm, is dat niet loodzware sportoefeningen doen in de buitenlucht en ondertussen afgebekt worden? Volgens Gräfe is dat juist niet de bedoeling. “In onze bootcamps brengen we de drie speerpunten voor gezond bewegen bijeen. Je hebt het cardiogedeelte: hardlopen om de conditie van je hart en bloedvaten te versterken. Er is krachttraining met gewichten voor sterke spieren en botten. En voor souplesse en ontstressen gebruiken we yogaoefeningen. Die drie facetten moeten eigenlijk altijd terugkomen in een gezond sportpatroon. Ook dus als je zelf thuis aan het trainen gaat. Het is namelijk niet goed om je alleen op het hardlopen te focussen of alleen op yoga. Juist de combinatie ervan maakt je sterk en energiek.”
Leeftijdloos sporten
Zijn bepaalde sporten of beweegvormen belangrijk in een specifieke levensfase? Ofwel: elke leeftijd een ander sport? “Nee, helemaal niet. Wij trainen nooit op leeftijd, maar altijd op belastbaarheid. Dus op hoeveel jij aan kunt. Je hebt namelijk vrouwen van zestig die fitter zijn dan twintigers. Een goede trainer houdt rekening met jouw persoonlijke conditie en bouwt die op jouw tempo uit. Wel is het zo dat krachttraining steeds belangrijker wordt naarmate je ouder wordt. Je traint er sterke spieren mee en die sterke spieren stimuleren ook de testosteronaanmaak, wat zeker kan helpen om wat makkelijker door de overgang te komen.”
Maar hoe oud of jong je ook bent, het belangrijkste is dát je beweegt. Gräfe: “Vrouwen die van kinds af aan actief zijn geweest kunnen tot op late leeftijd nog goed mee met onze bootcamps. Dus het is vooral belangrijk om kinderen met de paplepel in te geven dat sporten leuk is. Dat doe je als moeder door het goede voorbeeld te geven en actief te zijn, het liefst samen met je kind.”
Menuutje voor je spierballen -> Naarmate je ouder wordt, lever je spiermassa in. Dat komt doordat in de overgang de testosteronproductie afneemt; daardoor worden spieren slapper. Je kunt dit ondervangen met krachttraining én door eiwitrijk te eten. Zuivel, vlees, bonen en eieren worden steeds belangrijk als je de veertig voorbij bent!
Doen!
• Focus je niet op één sport, maar zorg voor een combinatie van duursport, kracht en souplesse.
• Train op je eigen niveau, op je eigen tempo.
• Beweeg het liefst in de buitenlucht, goed voor de aanmaak van vitamine D.
• Krachttraining wordt op latere leeftijd steeds belangrijk.
Deskundige
– Josine Gräfe is sportinstructeur en programmamanager Mommies & trainer bij The Bootcamp Club. Ze ontwikkelde diverse bootcamps voor vrouwen.