Kun je jezelf borstvoeding geven?, werd aan mij gevraagd. De vraag borrelde op omdat het oktober is, borstkankermaand. En, inderdaad, je kunt meer doen voor je borsten dan een zelfonderzoek. Ze mogen ook verwend worden met een lekker menu. Maar hoe geef ik mezelf gezonde borstvoeding?
In de brochure ter preventie van borstkanker lees ik dat ik groenten en fruit moet eten, volkorenproducten en peulvruchten. En zo min mogelijk bewerkt voedsel, snacks, koekjes en gezoete fruitdranken vanwege het hoge gehalte aan suikers en vetten. Ook minimaal rood vlees, zout en alcohol.
Maar van adviezen wat je allemaal moet en niet mag, word ik nooit blij. Gelukkig lees ik ook andere boeken, en daar word ik wel weer vrolijk van. Er zijn namelijk veel voedingsmiddelen die kankercellen verjagen. Zoals broccoli en bloemkool. Ook ui, knoflook, prei en bieslook verjagen de gevreesde cellen. Het juiste vet (omega-3) verlaagt het risico op kanker en citrusfruit bevordert de afvoer van kankerverwekkende stoffen. Ook aanbevolen: kurkuma, paddenstoelen en felgekleurde groenten zoals wortel, pompoen, biet en lekker veel groene thee. Zelfs een glas rode wijn en pure chocola passen op het anti-kankermenu omdat er veel antioxidanten inzitten.
Wat een geluk: wie deze fantastische voedingsmiddelen in huis haalt, verlangt vanzelf niet meer naar ongezond vet, bewerkt zoet of gezouten voedsel. Lang leve de gezonde borsten!
Borstvoeding
- Eet fruit, groenten en peulvruchten (linzen, bonen, erwten, sojaproducten).
- Kies voor volkorenproducten (muesli, zilvervliesrijst, spelt, gierst).
- Eet kleine porties (biologisch) vlees en ei.
- Neem twee keer pert week vette vis.
- Gebruik de juiste vetten zoals olijfolie, lijnzaadolie en biologische boter.
- Verrijk je maaltijden met knoflook, kruiden en specerijen.
9x speciaal aanbevolen *
Kool
Rode kool, witte kool, boerenkool, bloemkool, broccoli, spruitjes, paksoi en andere koolsoorten – lekker. En allemaal een geweldige bron van krachtige kankerwerende stoffen.
Tip: kook, stoom of roerbak kool kort tot beetgaar. Door langdurige verhitting gaan belangrijke stoffen verloren.
Soja
Soja is rijk aan isoflavonen die de kans op hormoonafhankelijke kankersoorten zoals borstkanker verkleinen. Eet dus tofu en tempé – maar overdrijf niet (maximaal twee keer per week).
Tip: kies voor niet gemanipuleerde sojaproducten omdat de invloed van gemanipuleerde planten op kanker nog onbekend is. Vrouwen die al borstkanker hebben, of hebben gehad, moeten sojasupplementen vermijden: die verhogen juist de kans op borstkanker.
Ui, knoflook, prei
Look en ui remmen de groei van kankercellen en wapenen het lichaam tegen de schade die kankerverwekkende stoffen aanrichten. Voed jezelf daarom met ui, sjalot, prei, bieslook en knoflook. Plet of pers de teentjes uit om de krachtige stoffen vrij te laten komen.
Tip: Maak een uienbouillon van 500 gram gepelde en in stukken gesneden uien, 1 liter kokend water, 2 takjes tijm en 1 groentebouillontablet. Laat 40 minuten zachtjes pruttelen, even zeven en klaar. Lekker met geraspte kaas.
Omega-3-vetzuren
Deze vetzuren remmen ontstekingen en versterken het immuunsysteem. Dat verkleint de kans op het ontstaan van kanker. Eet vette vis en/of lijnzaad (olie, gebroken lijnzaad of – nog beter – fijngemalen lijnzaad). Tip: verwerk lijnzaadolie tot mayonaise. Meng hiervoor 1 verse eierdooier en 1 theelepel mosterd in een blender. Druppel er beetje bij beetje zoveel lijnzaadolie (circa 100 ml) bij tot een dikke saus ontstaat. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
Felgekleurde groenten en fruit
Het pigment lycopeen en andere carotenoïden geven groenten en fruit kleur. Maar ze blinken ook uit in kankerremmende eigenschappen. Tomaten(puree) en saus, wortel, pompoen, zoete aardappel, bietjes, abrikozen en andere felgekleurde groenten en fruit – allemaal goed. En: verhitting verhoogt het lycopeengehalte en olie bevordert de lycopeenopname in het lichaam.
Tip: meng een lekkere (biologische) tomatenpuree met extra vierge olijfolie en smeer dit op brood. Beleg met blaadjes sla en blokjes fetakaas en bestrooi met fijngesneden basilicum.
Kurkuma (geelwortel)
Een specerij met krachtige ontstekingsremmende werking. Gemengd met zwarte peper en olie kan het lichaam de kurkuma beter opnemen.
Lekker: gebakken kurkuma aardappelen (zie recept) of ander kurkumagerecht.
Tip: meng halve theelepel kurkumapoeder en snuf zwarte peper met 2 eetlepels (lijnzaad)olie. Breng op smaak met citroensap en gembersiroop. Besprenkel over rauwe of gekookte groenten of zilvervliesrijst.
Paddenstoelen
Rijk aan stoffen die het immuunsysteem versterken waardoor kankercellen minder kans krijgen.
Voed jezelf met: champignons, shiitake, kastanjechampignons, portabello’s en oesterzwammen.
Tip: bak paddenstoelen met uitgeperste teen knoflook in olijfolie, blus af met Japanse sojasaus en bestrooi met ringetjes bosui. Lekker met noedels, rijst of groene salade.
Citrusfruit
Vol kankerremmende stoffen en vitamine C. Sinaasappels, citroenen, grapefruits, mandarijnen en ander citrusfruit verminderen de kans op ontstekingen en vergroten de afvoer van kankerverwekkende stoffen.
Tip: ga voor de hele citrusvrucht in plaats van het uitgeperste sap (gezonde stoffen blijven in de citruspers hangen).
Groene thee
Rijk aan antioxidanten (polyfenolen) die de lichaamscellen beschermen. Denk eens aan groene thee cappuccino. (zie recept)
Tip: laat de groene thee minstens 5 minuten trekken om de polyfenolen vrij te laten komen.
* Bron: ‘Eten tegen Kanker’ van Dr. David Servan-Schreiber
Groene thee cappuccino
Nodig (2 personen): 2 theelepels of zakjes groene thee, 100 ml verse sojamelk, kaneelpoeder
Doen: schenk 150 ml heet (niet kokend) water over de groene thee en laat het 5-10 minuten trekken. Verhit de sojamelk en klop het schuimig. Verdeel het sojamelkschuim over 2 glazen en verdeel de groene thee (door theezeef) erover. Bestrooi met kaneel
Gebakken kurkuma aardappelen
Nodig (2 personen): 500 gram nieuwe aardappelen, 1 teen knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel gemalen kurkuma (geelwortel), snuf zwarte peper, eventueel 1 eetlepel fijngehakte koriander.
Doen: Kook de aardappelen met schil gaar. Giet af en laat iets afkoelen. Pel en snipper de knoflook. Snijd de aardappels in parten. Verhit de olie in een wok of koekenpan en bak hierin de aardappels en knoflook lichtbruin. Voeg de kurkuma toe en bak de aardappels nog circa 4 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Bestrooi met zwarte peper, weinig zout en eventueel de koriander. Lekker met paksoi en geroosterde pinda’s of cashewnoten.