Braken is een reflex die tot stand komt door prikkeling van het braakcentrum van het centrale zenuwstelsel. Bij braken wordt de inhoud van de maag of de dunne darm in de mond teruggeworpen, doordat de peristaltiek in de omgekeerde richting verloopt. Braken is een symptoom, geen ziekte. Er zijn zeer veel aandoeningen en stoornissen die braken tot gevolg kunnen hebben. Vrijwel alle spijsverteringsstoornissen en aandoeningen van de daarbij betrokken organen, alsmede aandoeningen van vrijwel alle andere organen, psychische factoren, reisziekte, migraine, zwangerschap en geneesmiddelengebruik kunnen braken veroorzaken.
Wanneer bij kleine kinderen en bejaarden het braken blijft aanhouden, moet de arts worden ingeschakeld. Er bestaat gevaar voor uitdroging, vooral wanneer er tegelijkertijd diarree optreedt. Daarbij is het van groot belang dat u de arts op de hoogte kunt stellen van de feiten: wanneer, hoeveel en hoe vaak werd er gebraakt, hoe zag het eruit, waar rook het naar, ging er misselijkheid aan vooraf, enz. Ook wanneer er bloed bij het braaksel zit, of wanneer men meerdere malen per week braakt (zonder zwanger te zijn) moet de arts worden geconsulteerd.
Zolang er nog geen diagnose is gesteld, wilt u natuurlijk zelf toch wel het nodige doen om het braken onder controle te krijgen. Het kind dat braakt geeft u de eerste uren niet te eten of te drinken. Daarna begint u met een theelepeltje water, om de tien minuten. Blijft dat erin, voer dan de hoeveelheid langzaam op.
Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij braken kunnen worden gebruikt.
Nux vomica D4
(elk uur 5 druppels tot er verbetering optreedt) helpt wanneer het braken optreedt na een overvloedige maaltijd; ook bij zwangerschapsbraken.
Ipecacuanha D3
(elk uur 5 druppels tot er verbetering optreedt) helpt bij braken in samenhang met hoesten en wanneer het braken de misselijkheid niet doet afnemen.
Verwante onderwerpen: Reisziekte en Zwangerschapsbraken