Snijd de bruine bollen doormidden en rooster ze in de grill- of koekenpan.
Pocheer de eieren; breng hiervoor een halve liter water aan de kook. Voeg eventueel een scheutje azijn toe. Tik een eitje open in een kopje en probeer de dooier heel te laten. Roer met een lepel een draaikolk in het bijna kokende water en zet het vuur laag zodat het water niet gaat koken. In de draaikolk giet je voorzichtig het ei uit het kopje. Laat hem 3 à 4 minuten garen. Schep het gestolde ei uit de pan en leg het in een ruime kom koud water. Het is lekker als het eigeel nog zacht is! Vlak voor het serveren leg je de gepocheerde eitjes even in heet water om ze weer op te warmen.
De Hollandaisesaus maak je ‘au bain marie’ (in een kom op een pan met heet water). Doe de eidooiers, wijnazijn, mosterd en gesmolten boter in een kom en klop de massa met een garde luchtig. Door verhitting gaan de dooiers binden. Verhit je ze te veel? Dan stollen de dooiers en dat is niet de bedoeling. Let dus goed op. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Smeer de zalm in met verse gesneden dille en eventueel wat grove mosterd. Beleg de volkorenbollen met sla, gerookte zalm (gezonde vette vis!), een gepocheerd ei én de Hollandaisesaus.