Uw tanden spelen een belangrijke rol in het spijsverteringsproces. Door zorgvuldig te kauwen, geeft u het voedsel de eerste van een serie behandelingen die uiteindelijk moeten leiden tot de opname van voedingsstoffen in het bloed. Hoewel de glazuurlaag waarmee uw tanden zijn bedekt zo hard is dat bacteriën er niet doorheen kunnen dringen, kan een slechte verzorging van het gebit ertoe leiden dat het tandglazuur wordt aangetast.
Tussen de tanden en ook tussen de kiezen, vooral aan de grens van het tandvlees, blijven vaak voedselresten achter; de combinatie van deze voedselresten met de in de mond aanwezige bacteriën vormen het bekende 'tandplak'. Binnen een kwartier na elke maaltijd breken de bacteriën de in de mond aanwezige suiker af; bij dit proces vormt zich een agressief zuur dat op den duur het email van de tanden aantast. Er ontstaat een gaatje. Dat is het moment waarop bacteriën de tand kunnen binnendringen. De etterhaarden die hierdoor kunnen ontstaan, kunnen hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, reumatische pijnen, kortom allerlei min of meer ernstige aandoeningen veroorzaken. Geregelde gebitscontrole door de tandarts is daarom noodzakelijk.
Zelf kunt u door een volwaardige voeding die rijk is aan kalk, vitamine D, fluor en andere vitaminen en mineralen uw gebit in een goede conditie houden.
Roggebrood en volkorenbrood bevatten fluor. Snoep, uit witte suiker bereide zoetigheid en van wit meel gemaakte produkten zijn schadelijk voor het gebit. Een goede mondhygiëne is belangrijk. Eet na elke maaltijd een appel en poets de tanden na de maaltijd met een goede tandenborstel en een goede tandpasta.
Er zijn enkele natuurlijke preparaten die kunnen worden aanbevolen bij een kalk- of fluortekort en die tandcariës helpen voorkomen.
Urticalcin
(3x daags 5 tabletten) stimuleert de opname van mineralen, met name kalk, die nodig zijn voor een sterk gebit.
Calcium fluoratum D12
(3x daags 2 tabletten) versterkt een zwak glazuur.
Verwante onderwerpen: Mondverzorging, Tandjes krijgen.