Wie is Saskia Roeda? Saskia is een rauwe chef. Dat wil zeggen: een chef die diners verzorgt met plantaardige ingrediënten die volledig rauw zijn of niet verder verhit zijn dan 42 graden Celsius. Saskia lanceerde in het najaar van 2012 de Pure Food Experience en verzorgt onder andere de catering voor evenementen, privédiners en workshops.
Waarom rauw? Het principe van niet koken is dat alle enzymen, vitaminen en mineralen maximaal behouden blijven.
Altijd rauw? Volgens Saskia niet. “Raw is geen dogma. Raw food kan gecombineerd worden met ander puur eten. Het eten moet wel altijd vers, biologisch en van de beste kwaliteit zijn.”
Opvallend: Het Hotel Pulitz Amsterdam was zo vriendelijk om hun keuken even af te staan aan Saskia.
Het begon eigenlijk met een raw-diner, een etentje met ongekookt voedsel, voor pers en relaties. Op het menu stond ravioli van rauwe biet en koude wortelsoep met gember. Het werd georganiseerd door Saskia Roeda. Catherine Keyl ging met enige scepsis aan tafel, maar was onder de indruk van het culinaire niveau. Reden om Saskia te interviewen.
We hebben afgesproken in Hotel Pulitz in Amsterdam. Saskia komt binnen met enorme tassen eten, omdat ze wil dat ik het allemaal (nog eens) proef.
Waarom werd je gegrepen door raw?
“Rond mijn dertigste had ik enorme last van mijn darmen. Het was zo erg dat ik aan het eind van de dag bijna niet meer kon zitten. Ik vroeg me af: hoe komt toch dat opgeblazen gevoel? Die krampen en die bolle buik? Ik ben overal geweest, natuurlijk naar het ziekenhuis, naar natuurartsen, niets hielp. Toen ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en toevallig kwam ik met iemand in aanraking die een detox deed. De detox was bourgondisch rauw: drie keer per dag een heerlijk gerecht op basis van groente, fruit, noten en zaden. Een slow detox die je minstens 28 dagen doet. Dat was zo lekker, het was gewoon een openbaring. Ik dacht: dit wil ik leren. Je organen worden niet belast en daardoor houd je energie over en voel je je enorm fit. Dan voel je je alsof je de hele dag verliefd bent.”
Dat wil ik ook! Is het moeilijk?
“Nee, het is eigenlijk supereenvoudig. Je gebruikt goede, liefst biologische, onbewerkte ingrediënten, zuiver plantaardig, glutenvrij en met de goede koolhydraten. De combinatie verteert heel goed en geeft complete rust aan je organen. Als je vlees eet, verzuurt je lichaam en je lijf moet zich suf werken om het te verteren. Dit eten is nauwelijks werk. Als je minimaal een maand zo eet, is het een complete detox. Het voelt als een ware ‘reset’ voor je lichaam.”
Geef eens een voorbeeld van een maaltijd?
“Laten we bij het ontbijt beginnen met een lekkere shake: je doet een mango, een sinaasappel, een halve ananas en wat citroengras in de blender en daar doe je een lepel biologische kokosboter bij, wat goed is voor de balans in je bloedsuikerspiegel. Als de shake klaar is, garneer je hem met wat walnoten en gojibessen. Deze zijn superlekker en een ware bom van vitamine C en antioxidanten. Ananas bevat veel bromaline, dat ontstekingsremmend werkt. In mango zit tryptofaan, een aminozuur dat omgezet kan worden in het hormoon serotonine. Perfect voor het blije gevoel in de ochtend.”
En wat eet je ’s avonds?
“Je kunt bijvoorbeeld spaghetti maken van courgette met een saus van gedroogde tomaat.” (Benieuwd naar het recept van deze spaghetti? Je vindt het op gezondnu.nl – red.)
Hoe wil je je boodschap overbrengen?
“Mijn grote droom is iedereen te laten ervaren hoe heerlijk gezond voedsel kan zijn. Ik heb een mooie website, maar nu komt het erop aan partners te vinden om mijn droom te verwezenlijken. Ik ben bezig met iemand uit de Amsterdamse horeca. In New York heb je het restaurant Pure food & Wine, een groot succes. Zoiets wil ik ook hier. Niet een geitenwollensokkenimago, maar gewoon een goed restaurant waar je heerlijk RAW kunt eten en een lekker glaasje wijn kunt drinken.”
“Daarnaast geef ik workshops, doe ik aan catering en geef ik in het voorjaar een bourgondische detoxkuur van een maand. Daarmee reinig je niet alleen je lijf, maar val je ook af, als dat nodig is.”
“Soms gaat mijn fanatisme zo ver dat ik bij de Albert Heijn in de verleiding kom om tegen mensen te zeggen: ‘Haal die kant-en-klare rommel uit je kar! Met simpele producten kun je iets heel lekkers maken dat veel gezonder is.’”
“Bovendien heb je door puur te eten niet al het verpakkingsafval. Het is eigenlijk terug naar vroeger.”
“In Amerika bestaat het Hippocrates Health Institute. Daar beweren ze zware kanker bij mensen terug kunnen brengen naar lichte kanker, simpelweg door voeding.”
Weet je dat wel zo zeker? Op 7 december 2012 kwam het American Journal of Clinical Nutrition uit met een onderzoek waaruit juist bleek dat er geen enkel verband tussen kanker en voedsel is. Is het niet gewoon een geloof?
“Ik ken mensen die op deze manier wel een agressieve vorm van kanker hebben kunnen terugbrengen naar een lichte vorm. En misschien is het een mind-set. Of misschien is het een geloof, maar als je ergens in gelooft en het werkt voor jou, waarom niet?”
Eet je helemaal geen warm eten?
“Ja hoor, het is voor mij geen dogma. Ik ben vegetarisch, maar ik eet wel af en toe een duurzaam gevangen vis. En soms kaas, omdat ik dat zo lekker vind.”
Het diner dat je organiseerde was naar aanleiding van de lancering van Pure Food Experience. Op het menu stond ravioli van rauwe biet, koude wortelsoep met gember, raw pizza en als dessert raw chocoladetaart. Hoe waren de reacties na afloop van je diner? Er zaten nogal wat representatie-pakken aan tafel.
“Onverdeeld positief: iedereen vond het verrassend lekker.”
Rauw eten kreeg in Nederland heel snel een slechte naam sinds de documentaires ‘Rauw’ en ‘Rauwer’.
“Ik zie juist dat rauw overal een trend wordt, vooral de superfoods zoals chiazaad, hennepzaad en blauwe bessen. Ik hoorde dat Sergio Hermans, van driesterrenrestaurant Oud Sluys, er ook volop mee bezig is.”
“Mijn dochter van zes eet gelukkig graag gezond. Die geef ik ’s morgens diepgevroren vruchten als frambozen, blauwe bessen en banaan uit de blender. Een koude shake, een soort ijsje dus, en ik ben helemaal blij als ze hem op heeft; dat gezonds zit er dan in elk geval in voor die dag!”
En voed je je kind ook rauw op?
“Ook voor mijn dochter is raw geen dogma. Zij eet veel fruit, zeker smoothies, en rauwkost zoals stukjes komkommer, tomaat en paprika. Daarbij eet ze gewoon zoals ieder kind brood en pasta, maar dan wel spelt of bio-frietjes uit de oven. En als zij op een feestje taart krijgt, vind ik het heerlijk te zien dat zij ook daarvan kan genieten. Maar ik haal geen ongezonde producten in huis, wel puur en onbewerkt eten, zonder toevoegingen, zo veel mogelijk zonder suiker en zonder nare E-nummers.”
Tom Watkins, de jongen in de documentaire, was echter ondervoed en werd van school gehaald door zijn moeder.
“Ja, ik ken ze. Zijn moeder staat op de biologische markt. Zij drinkt de hele dag sappen. Men vond dat eenzijdig. Maar ik denk: beter eenzijdig gezond dan eenzijdig ongezond. Er is nog nooit een kind van school gehaald of onder toezicht gesteld omdat hij de hele dag witbrood of frituur eet. Daar zegt niemand wat van.”
Je had verschillende goed betaalde interim-banen bij grote firma’s. Waarom heb je die laten lopen voor dit risicovolle avontuur?
“Het werk gaf me geen voldoening meer. Het had mijn interesse niet meer. Nu ben ik met mijn passie bezig en dat geeft me enorm veel voldoening, Als iedereen zich gezond voelt en lekker in zijn vel zit, kan ik bijdragen aan een gezondere samenleving. Ik heb tien jaar geleden veel last gehad van mijn darmen en daardoor dingen niet kunnen doen. Door mijn levensstijl heb ik nooit een pil hoeven te slikken om geen pijn meer te voelen. En ik heb een kernwaarde teruggekregen: vrijheid.”
Als we later foto’s gaan maken van haar thuis bereide voedsel en er ligt een tarwe-stokbrood in de buurt, dan moet dat uit beeld. “Tarwe is slecht voor je”, zegt Saskia. “Het laat de bloedsuiker snel stijgen. Je kunt beter boekweit eten, dat houdt de bloedsuiker neutraal.”
Dan drinken we na afloop samen gezellig een glaasje champagne.
“’t Enige drankje waar je geen rimpels van krijgt,” glimlacht ze tevreden.
3x Gezond volgens Saskia
Je gezondste gewoonte?
“Ik ga vroeg naar bed. En vooral: ik heb een positieve kijk op het leven en ervaar niet snel stress.”
Sporten?
“Ik sport een paar keer per week.”
En ongezond?
“Probeer stress te vermijden, stress is een killer van je immuunsysteem”