Huisartsen Jeanine Splinter en Felix van der Wissel reizen voor het RTL-programma ‘Dit is mijn Lijf’ met een bus door heel Nederland op zoek naar mensen die zij kunnen helpen bij hun soms schaamtevolle, ongemakkelijke en vooral nare kwalen. Catherine Keyl vraagt zich af wat deze mensen bezielt om zich voor de camera bij de dokter soms letterlijk bloot te geven.
Wie: Tv-dokters Felix van der Wissel en Jeanine Splinter van het programma ‘Dit is mijn Lijf’.
Achtergrond: Felix van der Wissel heeft geneeskunde in Maastricht gestudeerd. Hij heeft met een drietal collega’s een eigen huisartsenpraktijk in Amersfoort en Tiel. Jeanine Splinter dacht er na haar studie geneeskunde in Utrecht even over na om verder te gaan voor kinderarts, maar haar hart lag toch meer bij het huisartsenvak. Ze werkt in een praktijk in IJsselstein en is spoedarts bij grote evenementen.
Opmerkelijk: Beiden zijn echte artsen, maar ze lijken zo uit een doktersserie gestapt, vindt Catherine; een beetje te mooi om waar te zijn. Hoe zit dat? Zijn ze daarop geselecteerd? Een beetje wel, geeft Van der Wissel min of meer toe. “Het is wel televisie, ze vonden ons natuurlijk leuk om te zien. Ja, zo werkt dat nou eenmaal.”
Even doktertje spelen speciaal voor de foto. Als dokter Jeanine in het oor van dokter Felix kijkt, zegt ze geschrokken: “Zeg, jij moet je oren uit laten spuiten!” Omdat we allemaal hartelijk moeten lachen, benadrukt ze serieus: “Nee echt, ze zitten helemaal vol!” Het is dus goed dat de dokter zelf ook eens gecontroleerd wordt.
Wat als eerste bij mij naar boven komt: waarom moet ik als kijker naar iemands ontstoken anus kijken?
Jeanine: “Voor mij is het niet gek, ik vind dat als huisarts heel gewoon.”
Maar die mensen worden met naam en toenaam genoemd.
Jeanine: “Wat mij vooral intrigeert en het is een vraag die ik zeker vijf keer per dag krijg: waarom gaat zo iemand niet naar zijn eigen huisarts? Sommigen zijn de schaamte voorbij. Ze lopen er al zo lang mee rond, dan maar op tv. Sommigen hebben het promospotje gezien, dat helpt hen over de drempel heen. Tv is soms toch magic.”
Zijn de patiënten in het tv-programma voorgeselecteerd?
Jeanine: “Er komen veel aanmeldingen binnen op de tv-spot. De redactie maakt een selectie.”
Felix: “De problemen die ik bij ‘Dit is mijn Lijf’ zie, kom ik ook in mijn praktijk tegen. Laatst had ik een mevrouw met genitale wratten. Ze moest bevallen. Ik heb haar naar de dermatoloog verwezen, die de wratten heeft weggesneden. Zo iemand kun je ook in ‘Dit is mijn Lijf’ tegenkomen.”
Jeanine: “Pas hadden we een meneer met erectieproblemen. Hij wilde er niet mee naar zijn eigen huisarts, die kende hij al heel lang. Hij schaamde zich.”
Felix: “Ik merk dat veel mensen hersenspinsels hebben. Ze denken: wat zal de dokter zeggen? Maar wij denken niks, wij helpen alleen. Patiënten hebben over het algemeen geen idee wat anderen met ons bespreken. Daar is het programma ook goed voor; je krijgt meer inzicht in de dagelijkse praktijk van de huisarts.”
En jullie, zijn jullie voorgeselecteerd? Twee mooie mensen, zo weg gestapt uit een doktersserie.
Jeanine: “Vind je? Nou, we hebben wel een screentest gedaan en mediatraining gehad. Maar we zijn echte artsen, hoor.”
Felix: “Het is wel televisie, ze vonden ons natuurlijk leuk om te zien. Ja, zo werkt dat nou eenmaal.”
Zijn er nog taboes?
Beiden: “Voornamelijk op het gebied van genitaliën en huidaandoeningen. En seks natuurlijk.”
Begreep ik nou, Felix, dat jij ook ooglidlifts doet, omdat het lekker verdient?
Felix: “Eerst wilde ik me specialiseren in chirurgie en orthopedie. Maar als je eenmaal gespecialiseerd bent in bijvoorbeeld heupen, doe je niets anders. Dat is saai. Ik liet me verleiden door de ijdelheid dat een specialist meer aanzien heeft. IJdelheid is mij niet vreemd. Huisarts zijn is veel gevarieerder en leuker, maar omdat ik al een opleiding van vier jaar had, leek het me goed om mijn chirurgische kennis in de huisartsenpraktijk te gebruiken. Volgens mij is dat de toekomst! Ik doe nu veel ingrepen, zoals ooglifts, die normaal in het ziekenhuis plaatsvinden. Goedkoper en bij de mensen in de buurt.”
Jeanine: “Wat wij belangrijk vinden is om ons als huisarts via het tv-programma te positioneren. Soms denken mensen dat wij acteurs zijn, maar wij vinden het heel belangrijk dat de kijkers inzicht krijgen in wat er in zo’n praktijk gebeurt. Felix is heel goed in die kleine chirurgische ingrepen.”
Felix: “En Jeanine is knuffelbaar en goed in emo-tv.”
Is huisarts worden nog steeds een roeping?
Felix: “‘Roeping’ houdt voor mij in dat je over je grenzen heen gaat: 24 uur per dag, zeven dagen per week klaarstaat. Jezelf wegcijfert. Dat doe ik niet. Ik vind het fijn dat ik een privéleven heb.”
Jeanine: “Je moet natuurlijk wel een bepaalde toewijding hebben en oog hebben voor je patiënten.”
Felix: “Het feit dat ik drie dagen werk, is misschien ook omdat het vak een roeping is. Ik ben er dan voor 110 procent. Daar zit misschien de kern van het probleem: huisartsen die vijf dagen per week werken, kunnen niet voortdurend honderd procent energie in hun patiënten steken. Daarom komen ze vaak in een burn-out terecht.”
Jeanine: “Patiënten willen ook meer: onderzoek, diagnose. Vroeger kon de huisarts nog weleens wegkomen met: ‘Ah joh, hier is een crèmepje en doei.’ Dat gaat niet meer.”
Felix: “Je bent meer medisch manager. Je beslist samen met de patiënt. Dat is van deze tijd en dat kost overleg.”
Even over jullie persoonlijke omstandigheden: ik zie bij Felix een trouwring …
Felix: “Ja, ik ben getrouwd en ik heb twee kinderen: een zoon van twaalf en een dochter van tien.”
Jeanine: “Ik heb een relatie, nog geen kinderen.”
In jullie programma gaat het vaak over ziektebeelden. Zou het niet meer over preventie moeten gaan?
Beiden: “Wat goed dat je daarover begint, anders hadden wij het gedaan! Het is één van de redenen waarom wij meewerken aan het programma. Zoiets als obesitas: we gaan de stad in en meten buikomtrekken. We vinden bewustwording heel belangrijk.”
Maar helpt het?
Felix: “Over tien jaar heeft achttien procent van de jeugd morbide obesitas. Bijna een op de vijf dus. Dat vertaalt zich in meer suikerziekte, in meer gewrichtsklachten. Als we het over zorgkosten hebben, die gaan gierend uit de hand lopen. Vanochtend had ik een mevrouw met knieklachten op het spreekuur. Ze was veel te zwaar, maar zei dat ze gezond at. Toen ik haar een receptje voorschreef, vroeg ze of het bezorgd kon worden. Ik zei: ‘Nee, dat gaat u lopend halen.’ Dat bedoel ik: beweeg!”
Leven jullie zelf gezond?
Jeanine: “Ik beweeg een halfuur per dag: wandelen, fietsen, sporten. Ik eet geen chips. Ik eet niet alles wat ik aangeboden krijg op feestjes.”
Felix: “Ik eet voldoende groente, maar te weinig fruit. Oké, ik drink iets te veel, maar ik heb besloten door de week niet meer te drinken. Je gaat gauw in gewoontes zitten, omdat het lekker is. Belangrijk is je ervan bewust zijn, stilstaan bij wat je doet.”
Als de fotograaf binnenkomt, ontdekt Jeanine dus dat Felix zijn oren moeten worden uitgespoten. “Ik dacht al dat ik slechter hoorde”, grijnst hij.
3x gezond volgens de tv-dokters
Felix:
“Oké, ik drink iets te veel, maar ik heb besloten door de week niet meer te drinken. Je gaat gauw in gewoontes zitten, omdat het lekker is.”
Jeanine:
“Ik beweeg een halfuur per dag; wandelen, fietsen, sporten. Ik eet geen chips.”
Felix:
“De roeping om dokter te worden wil voor mij zeggen dat je over je eigen grenzen heen gaat, 24 uur per dag, zeven dagen per week klaarstaat. Jezelf wegcijfert. Dat doe ik niet. Ik vind het fijn dat ik een privéleven heb.”