Als je eenmaal cholesterolverlagers slikt, moet je die dan je hele leven blijven slikken of kun je stoppen als het gehalte weer ‘normaal’ is?
M. van den Heuvel
Philip Kielman, apotheker:
De beslissing of u (nog) cholesterolverlagers moet gebruiken, hangt van een aantal factoren af. Een eerste factor is het risico om te overlijden binnen tien jaar aan een infarct of beroerte. Deze kans wordt niet alleen bepaald door het cholesterolgehalte, maar is ook afhankelijk van risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes, roken en uw leefstijl. Het is tevens afhankelijk van de oorzaak van de hoge cholesterolwaarden: is dit ‘familiair’, waarbij uw lever meer cholesterol produceert dan nodig is voor het lichaam, of is de oorzaak uw dieet of uw leefstijl?
Met de juiste voeding kan het cholesterolgehalte ongeveer tien procent worden verlaagd; denk hierbij aan het vervangen van de slechte verzadigde vetten door goede onverzadigde vetten, of het gebruik van producten met plantsterolen, haverzemelen of een voedingssupplement als rode gistrijst.
Tot slot is de kwaliteit van leven met de cholesterolverlagers belangrijk bij de beslissing om wel of niet door te behandelen. Sommige gebruikers ervaren bijwerkingen zoals vermoeidheid en spierpijn, anderen hebben hier geen last van.
Als u wenst te stoppen of wilt minderen met een cholesterolverlager, doet u dat dan uitsluitend in overleg met uw (huis)arts!