• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Cholesterol

Als je eenmaal cholesterolverlagers slikt, moet je die dan je hele leven blijven slikken of kun je stoppen als het gehalte weer ‘normaal’ is?
M. van den Heuvel

Philip Kielman, apotheker:
De beslissing of u (nog) cholesterolverlagers moet gebruiken, hangt van een aantal factoren af. Een eerste factor is het risico om te overlijden binnen tien jaar aan een infarct of beroerte. Deze kans wordt niet alleen bepaald door het cholesterolgehalte, maar is ook afhankelijk van risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes, roken en uw leefstijl. Het is tevens afhankelijk van de oorzaak van de hoge cholesterolwaarden: is dit ‘familiair’, waarbij uw lever meer cholesterol produceert dan nodig is voor het lichaam, of is de oorzaak uw dieet of uw leefstijl? 
Met de juiste voeding kan het cholesterolgehalte ongeveer tien procent worden verlaagd; denk hierbij aan het vervangen van de slechte verzadigde vetten door goede onverzadigde vetten, of het gebruik van producten met plantsterolen, haverzemelen of een voedingssupplement als rode gistrijst.
Tot slot is de kwaliteit van leven met de cholesterolverlagers belangrijk bij de beslissing om wel of niet door te behandelen. Sommige gebruikers ervaren bijwerkingen zoals vermoeidheid en spierpijn, anderen hebben hier geen last van.
Als u wenst te stoppen of wilt minderen met een cholesterolverlager, doet u dat dan uitsluitend in overleg met uw (huis)arts!

Vorige bericht Haaruitval
Volgende bericht Eetlust verschilt

Cholesterol

Het woord cholesterol koppelen we echter direct aan een risico. Dat is onterecht. Cholesterol is een lichaamseigen en nuttige stof. Het is een bouwstof voor cellen (de celwand) en hormonen; de hersenen bestaan zelfs voor tien procent uit cholesterol. Ook houdt cholesterol het lichaamsweefsel gezond.

Een te hoog cholesterolgehalte is echter wel een risico. Het vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Cholesterol kan zich nestelen in de wanden van slagaders. De slagaders vernauwen daardoor. Dit proces heet slagaderverkalking. Als slagaders vernauwd zijn, ontstaat het risico op een hart- of vaatziekte.

Bij een te hoog cholesterolgehalte is het belangrijk dat je leef- en voedingsgewoontes onder de loep neemt. Door meer lichaamsbeweging, extra kilo’s kwijt te raken als dat moet en je voeding aan te passen, kun je je cholesterolgehalte weer op peil krijgen en houden.

Een effectieve manier om het cholesterolgehalte te verlagen is het verminderen van stressfactoren in het leven. Een beetje stress is niet zo erg, maar wanneer het zwaar of chronisch wordt kan het een te grote belasting vormen en een effect hebben op het lichaam. Er worden meer vrije radicalen geproduceerd, de bloeddruk en hartslag stijgen en het immuunsysteem wordt extra belast.

Slimme oplossingen uit je keuken 

  • Eet vet! Olijfolie, noten en vette vis; ze zitten vol met vetzuren die het gehalte aan slechte vetten in het bloed verlagen.
  • Eet vezelrijke voeding; de onverteerbare vezels zorgen voor een betere darmwerking en helpen zo mee het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.
  • Haver; de vezels uit haver, havermout, havervlokken en muesli’s verlagen het cholesterol.
  • Peulvruchten en fruit; de oplosbare vezels beïnvloeden het cholesterol en glucosegehalte van het bloed gunstig.
  • Artisjok, witlof en andijvie; de bitterstoffen in deze groenten ondersteunen de uitscheiding van cholesterol door de lever.
  • Paarse groenten; de kleurstof die aubergine, druiven en bessen paars kleurt, verlaagt het triglyceridegehalte in het bloed. Deze vetstoffen hechten zich, net als cholesterol, aan de vaatwand.
  • Knoflook; de stof allicine in knoflook helpt bij de verlaging van het cholesterolgehalte, is goed voor de bloeddruk en houdt de bloedvaten elastisch.
  • Soja; de eiwitten in sojaproducten houden bloedvaten soepel.
  • Vermijd de transvetzuren die vaak in koek en snacks zitten. De geharde plantaardige vetten zijn te herkennen op het etiket als ‘gehydrogeneerde plantaardige olie’, ‘gedeeltelijk gehard vet’ of ‘gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie’. Probeer deze producten te vermijden.
Vorige bericht Cariës (gaatjes)
Volgende bericht Diabetes

Cholesterol

Het woord cholesterol koppelen we direct aan een risico. Dat is onterecht. Cholesterol is een lichaamseigen en nuttige stof. Het is een bouwstof voor cellen (de celwand) en hormonen; de hersenen bestaan zelfs voor tien procent uit cholesterol. Ook houdt cholesterol het lichaamsweefsel gezond.

Het meeste cholesterol maken we zelf aan in de lever (ongeveer negentig procent van al het cholesterol). Ook kan bijna iedere cel cholesterol produceren. De lever breekt een overmaat aan cholesterol af tot galzuur. Met gal wordt het naar de dunne darm afgevoerd. Een deel van deze galzuren wordt later in de dunne darm weer in het lichaam opgenomen.

Maar een klein deel van het cholesterol krijgen we binnen via ons eten. Het zit bijvoorbeeld in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, eieren en vis.

Cholesterol in drie delen

Eigenlijk bestaat ‘het’ cholesterol helemaal niet. Cholesterol bestaat uit drie delen:

  • LDL (75 procent)
  • HDL (20 procent)
  • VLDL (5 procent).

Het lichaam gebruikt zowel LDL als HDL voor het vervoeren en afvoeren van cholesterol naar de plekken waar opbouw van weefsels nodig is.

Zie ook: Aderverkalking. Te hoog cholesterol

Vorige bericht Bloedvaten
Volgende bericht Te hoog cholesterolgehalte

Bron

NaamNatuurlijk & gezond
Datum©2011 Mix Media B.V., Lelystad
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN978-90-75690-54-5

Primaire Sidebar