Door de kredietcrisis raakten veel mensen hun baan kwijt. Niet bepaald positief. Maar Riet, Christine, Philippe en Hanneke zagen het anders: de crisis werd hun kans. “Ik leef nu zoals ik dat wil” Door de crisis kan Riet Geurts een oude droom verwezenlijken. “Of je kruipt in de slachtofferrol, of je maakt er iets van.”
“Binnen een halfjaar stortte mijn leven als een kaartenhuis ineen. Ik raakte mijn baan en huis kwijt en mijn relatie liep stuk. Zowel financieel als emotioneel zat ik aan de grond. Door de crisis en toenemende werkloosheid kon ik aan de slag bij uitkeringsinstantie UWV. Omdat het werk afhankelijk is van de tijdsgeest, kreeg ik de mogelijkheid mijn gezichtsveld te verbreden. Meteen popte er een droom van vroeger in me op; een eigen gezondheidspraktijk beginnen. Een praktijk waar ik mensen coach in hun levensstijl en ze leer hoe ze met stress kunnen omgaan. Ik besloot die droom nieuw leven in te blazen en startte met een opleiding tot stresscounselor: iemand die mensen met stressgerelateerde klachten helpt. Helemaal mijn ding, zo blijkt. Anderen helpen, dat is mijn passie, mijn uitdaging.”
Inzicht
“In het begin wilde ik soms te snel en raakte ik gefrustreerd. Gaandeweg de opleiding kreeg ik inzicht in mijn eigen gevoelens en stressfactoren. Ik zit nog in een rouwproces, eerst moet ik mijn eigen sores verwerken. Zolang ik dat niet doe, kan ik geen goede coach zijn. Ik leer nu angsten en verdriet loslaten en kom dichter bij mezelf.”
“In een crisissituatie kun je twee dingen doen: of je kruipt in de slachtofferrol, of je neemt de verantwoordelijkheid en probeert iets van je leven te maken. Ik koos voor het laatste. De crisis maakte me sterker en bewuster. Maar het mooiste van alles; ik krijg de kans mijn leven compleet opnieuw in te richten, mijn gevoel te volgen en te leven zoals ik dat wil. Hoeveel mensen zouden dat wel niet willen?”
“Ik ben niet meer bang”
Van het ene op het andere moment stond Christine Luiten op straat. “Ik zag alleen belemmeringen. Nu zie ik mogelijkheden.”
“Mijn liefde voor gezond en lekker eten begon toen ik als kok in de horeca werkte. Duurzaam, vegetarisch, biologisch, daar werd ik warm van. Alleen is een horecabaan een stressbaan. Ik zag het mezelf niet tot aan mijn pensioen doen. Uit honger naar kennis volgde ik een opleiding tot gewichtsconsulent. Ik kón natuurlijk voor mezelf beginnen, toch deed ik het niet. Ik durfde de financiële zekerheid niet op te geven. De stress in mijn werk nam ik voor lief.”
“Door een begrotingstekort stond ik acuut op straat. Ik voelde me gedumpt en dat raakte me behoorlijk. Ook financieel was het een aderlating en ik maakte me zorgen. Wat nu? Toen de ergste boosheid gezakt was, wist ik: dit is mijn kans. Het enige dat me tegenhield, de financiële zekerheid, viel weg. Het voelde alsof er een stuwdam doorbrak.”
Niet meer bang
“Momenteel ben ik druk bezig mijn bedrijf ‘Gezond door je mond’ (gezonddoorjemond.nl) op te richten. Ik ga kinderen met overgewicht samen met hun ouders begeleiden. Hen coachen in een gezond eet- en leefpatroon. Ook wil ik mensen leren eten, zoals eten bedoeld is. Eten dat niet alleen vulsel is, of ‘makkelijk en snel’, maar eten dat je lichaam en geest voedt, recht uit de natuur.”
“Voorheen vertroebelde angst mijn beeld, ik zag vooral belemmeringen. Nu sta ik in mijn kracht en zie ik mogelijkheden. Alleen al het oprichten van mijn bedrijf geeft me enorme vreugde en moed. Ja, financieel hebben we het minder, maar ik heb vertrouwen dat we eruit komen. Mijn ontslag was de druppel waardoor ik daadwerkelijk deze stap durfde te zetten. Ik ben niet meer bang.”
“Het feit dat ik kon kiezen, gaf rust”
Terwijl de crisis hoogtij vierde, startte Philippe Klerkx een praktijk massagetherapie. “Iedere crisis biedt kansen.”
“De afgelopen negen jaar werkte ik als re-integratieconsulent. Ik hielp mensen zonder baan terug te keren in het arbeidsproces. Dikwijls zag ik schrijnende situaties. Ellendige omstandigheden waardoor mensen niet meer in staat waren te werken. Ik kon het niet loslaten, mijn hersenen maalden maar door. Op zoek naar oplossingen, manieren om te helpen.”
“Tweemaal raakte ik overwerkt. Ik besefte hoe belangrijk het is om écht te ontspannen. ‘Niks doen’ is een kunst die weinig mensen onder de knie hebben. Een kunst die ik ambieerde. Tijdens een meditatiecursus vond ik mijn balans. Ik ontdekte dat ik minder vanuit mijn ratio en meer met gevoel wilde werken.”
Werkelijk helpen
“Af en toe masseerde ik een familielid of vriend. Gewoon, naar eigen inzicht. Het effect dat het had en de energie die het míj gaf, fascineerden me. Massage draagt bij aan een diepe ontspanning. Het haalt je uit je hoofd. Hier wilde ik meer mee doen.”
“De opleiding tot massagetherapeut was een openbaring. Ik kon mensen werkelijk helpen minder stress te ervaren en zich goed te voelen. Het zou een waardevolle toevoeging zijn voor mensen in een re-integratieproces.”
“Ik heb een huis, een vrouw en twee kinderen. Genoeg redenen om voor de veilige weg te kiezen. Toch koos ik, met steun van mijn gezin, voor mijn gevoel en begon een massagepraktijk (uit-spanning.nl). Hierin combineer ik mijn massagekwaliteiten met de ervaringen die ik heb in het re-integratiewerk. Juist het feit dat ik kon kiezen, gaf rust. Ik vertrouw op mijn intuïtie; iedere crisis biedt kansen. Het is helemaal niet eng je gevoel te volgen, je moet het alleen dóén. Los daarvan voelt het fantastisch. Alleen dat maakt het proberen al dubbel en dwars waard.”
“De grootste vrijheid is kunnen leven in onzekerheid”
Een crisis, een fusie en een burn-out. Niets kreeg Hanneke Hoens er onder. “Ik leefde juist helemaal op.”
“Om gedurende de crisis overeind te blijven, fuseerde het kantoor waar ik werkte met een ander kantoor. Niet alleen werd mijn functie uitgehold. Ik kon me ook niet goed vinden in de nieuwe bedrijfscultuur; ineens draaide het om besparen in plaats van om menselijkheid. Ik raakte in een burn-out.”
“Ergens wist ik dat mijn werk niet meer bij me paste, maar ik wilde geen afscheid nemen. Al 24 jaar werkte ik voor dit bedrijf. Het voelde als ‘thuis’. Op een nacht schrok ik wakker en besefte dat het niet anders kon. Als ik zo doorging, zou ik ziek worden. Mijn vader overleed aan een hartinfarct. Ik wilde niet eindigen zoals hij.”
Vijf kinderen
“Mijn partner zat in hetzelfde schuitje. Dat maakte het extra spannend. Helemaal omdat we samen vijf kinderen hebben. Maar het weerhield ons er niet van voor onszelf te kiezen. Mijn vriend begon een praktijk in natuurgeneeskunde en ik volgde verschillende opleidingen zoals Psychologie in de praktijk en Vitaliteitscoach. Tijdens het eerste jaar, leefde ik helemaal op. Dit ging weer om mensen! Ik raakte zo geïnspireerd dat ik ging lesgeven bij Sonnevelt Opleidingen. Daarnaast startte ik mijn bedrijf Hoens Coaching en Counseling (hoenscoaching.nl). Nu sta ik weer in contact met mensen, ik kan er voor ze zijn en voel de verbondenheid. Ik word er blij van!”
“‘Is dat wel verantwoord?’, vragen mensen soms. Vijf kinderen en dan voor jezelf beginnen. Maar ik weet dat het de beste keuze is. In plaats van te vertrouwen op externe elementen, vertrouwen we op onszelf. We leven in het hier en nu. En nú redden we het. Die positieve levenshouding geeft energie. Het is precies zoals mijn docent mij vertelde: ‘De grootste vrijheid is kunnen leven in onzekerheid’.”
Gevoel volgen
Bij Sonnevelt Opleidingen, het centrum voor mensgerichte opleidingen, merken ze dat best veel mensen door de kredietcrisis het roet omgooien. “We zien vaak dat mensen die uit een ontslagsituatie komen nu iets willen doen waar ze zelf blij van worden en waardoor ze zelf een persoonlijke ontwikkeling doormaken”, vertelt opleidingscoördinator Maria Schoot Uiterkamp. “Tijdens de opleiding krijgen mensen weer pit. Ze voelen: ‘Hé, ik leef!’ Dat stimuleert om daadwerkelijk die carrièreswitch te maken.”
Het valt haar op dat de meeste mensen die dit doen, uit harde beroepen komen. “In de zakenwereld zijn targets en winst belangrijke motivaties. Tevredenheid wordt gezocht in materiële zaken. Uiteindelijk merken mensen dat dit het niet is. Tevredenheid is het geluk in jezelf ervaren. Dat heeft niets met materialisme te maken. Wél met ‘doen wat je hart je ingeeft’.” Je ego najagen kost energie. Je gevoel volgen, gééft energie. Bij de opleidingen van Sonnevelt leren studenten niet alleen hoe ze anderen helpen in balans te komen, ze krijgen ook inzicht in hun eigen leef- en denkwijze. “Zo ontdekken mensen waar werkelijk hun bezieling ligt en vinden ze oprecht geluk.”
Tekst: Linda de Waart