Een onderbuikgevoel? Stemmingswisselingen? Het zit écht niet alleen tussen je oren. Eigenlijk zijn de darmen ons tweede brein. Dit is de link tussen je humeur en je darmen. En dit is het effect van probiotica.
Waarom hebben je darmen effect op je humeur?
In de darmen zitten speciale darmbacteriën. Bij een normale bacteriesamenstelling in je darmen is er niets aan aan de hand. Als de samenstelling verstoord is, bij bijvoorbeeld diarree, reageert je lichaam wel op deze bacteriën. Die reactie uit zich in lichamelijke klachten, maat ook in geestelijke klachten. Zo kan de aanmaak van hormonen de zenuwen beïnvloeden; dit zijn neurotransmitters. Uit onderzoek blijkt dat deze hormonen effect hebben op je humeur.
Wie is de pianist van je darmen?
Het contact tussen de darmen en hersenen is te vergelijken met dat tussen een pianist en piano. De darm is de piano en de hersenen de pianist. Voor een mooi muziekstuk is het noodzakelijk dat de pianist en de piano elkaar kunnen horen. Het blijkt bijvoorbeeld dat bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) de communicatie tussen de hersenen en darmen verstoord is. Dat kan allerlei klachten als gevolg hebben.
Houd je darmen gezond en je humeur goed
Het is belangrijk dat je meer gezonde darmbacteriën binnenkrijgt door je voeding. Die bacteriën groeien wanneer je vezels eet. Je hebt twee soorten vezels: onverteerbare en oplosbare vezels. Onverteerbare vezels zorgen dat je poep een goede structuur heeft. De onverteerbare vezels zitten in groenten, zoals witlof, artisjokken, prei, knoflook en ui. Door goed op je voeding te letten, zorg je ervoor dat de darmbacteriën niet uit balans raken. Zo voorkom je niet alleen darmproblemen, maar ook klachten die verder gaan zoals neerslachtige gevoelens.
Welk voedingspatroon werkt?
Als je je voedingspatroon aanpast, is het verstandig een klachtenboekje bij te houden, zodat je weet wat het effect is. Kijk elke dag hoe je je voelt en geef je gevoel een cijfer op een schaal van tien. Stel dat je anders gaat eten en je ziet dat je stemming verandert, dan kun je nagaan hoe het komt. Een klachtenboekje werkt motiverend en is een handvat. Het beste bewijs dat iets werkt, ben je nog altijd zelf.
Probiotica gebruiken voor gezonde darmen. Werken ze?
Probiotica werken, maar in een beperkt aantal velden, zoals bij diarree, verstopping en lichte vormen van huideczeem. Gebruik je probiotica in combinatie met een aangepast voedingspatroon, dan zorgen ze voor een gezonde darm. Maar het aanpassen van je voedingspatroon heeft het grootste effect op je gezondheid. Het heeft geen zin om een verzekeringspolis op je huis af te sluiten als je het zelf elke dag weer in de fik steekt. Bij je darmgezondheid werkt het hetzelfde. Je moet wel aan de basis werken en dat is de juiste voeding.