Het ontsnappen van darmgassen brengt menigeen in verlegenheid. Er zijn gelukkig enkele maatregelen die gasvorming, winderigheid en een opgeblazen gevoel kunnen verminderen en zelfs voorkomen. Spijsverteringsstoornissen, maar ook koolzuurhoudende dranken en bepaalde voedselsoorten zoals kool, bonen, uien en het gelijktijdig eten van groente en fruit of yoghurt met fruit kunnen gasvorming in de darmen veroorzaken. Wie bonekruid en lavas (maggiplant) gebruikt om groenten te kruiden, zal zeker minder last hebben van darmgassen. Behalve deze keukenkruiden, gaan ook kummel, dille, anijs en venkel de vorming van darmgassen tegen.
Van groot belang is een goede eettechniek: langzaam eten, grondig kauwen, het voedsel goed met speeksel vermengen en weinig drinken tijdens de maaltijd (en dan nog alleen wanneer de mond leeg is); drink liever pas na de maaltijd. Verdunde Molkosan is een goed tafelwater. Zorg bovendien voor een rustige, prettige sfeer aan tafel. Darmgassen kunnen een symptoom zijn van een maagzweer. Een bezoekje aan de arts is zeker verstandig.
Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij darmgassen kunnen worden gebruikt.
Gastronol
(3-5x daags 2-3 tabletten in de mond uiteen laten vallen) helpt tegen gasvorming en is ook werkzaam bij maag- en darmkrampen en een vol gevoel na de maaltijd.
Boldocynara
(3x daags 20 druppels na de maaltijd) stimuleert de leverfunctie, activeert de galblaas en maakt de gal vloeibaarder. Het middel bevordert de galproduktie en galafgifte, en daarmee de stoelgang. Het voorkomt darmgassen.
Daslookdruppels
(3x daags 10 druppels) hebben een gunstige werking, vooral wanneer de darmgassen gepaard gaan met een branderig gevoel in het bekken en een sterke aandrang tot plassen.
Verwante onderwerpen: Dysbacteriose, Opgeblazen gevoel, Oprispingen.