Ze dragen dezelfde voornaam, houden zich bezig met slank zijn, schrijven er boeken over en zijn ieder in hun eigen land beroemd. Toch heeft de methode van de Belgische Sonja Kimpen niets met die van onze Sonja te maken. “Het gaat niet over vechten, maar over samenwerken met je lichaam. Ieder lichaam wíl gezond zijn.”
Belgen eten friet met mayonaise, wafels met slagroom en drinken bier. Van Belgen kunnen we toch niets leren over afslanken?
“Belgen staan bekend als Bourgondiërs. Eten is voor hen bijna een identiteit. Als je daar iets van afpakt, een biertje of frietje, raak je ze in hun ziel. Bij een Belg moet je niet aankomen met een dieet dat voorschrijft wat je wel of niet mag eten. Belgen willen zich niet aan regeltjes houden. Wat ze wél willen, is van het leven genieten. Ze hebben doelen, dromen, idealen. Maar ze merken ook, zoals in veel landen, dat hun lichaam meer en meer in de weg zit om die doelen te realiseren.”
“Ik wil dat mensen over het leven nadenken. Wat wil ik nu echt? En welk lichaam heb ik daarvoor nodig? Gezond verstand is het fundament om het lichaam te stroomlijnen en in de vorm te brengen die nodig is voor datgene wat we ambiëren. Ik concentreer me naast voeding en beweging dus vooral op mentale kracht. Pas als je denkwijze verandert, verandert je leven. Het gaat erom dat mensen zich een persoonlijke levensstijl aanmeten die hen in staat stelt van het leven te genieten op een energieke manier. Dat bereik je niet met diëten, wat blijkbaar in Nederland zo populair is, maar met een gezonde visie. Een visie die in iedere omstandigheid past. Niet voor dat ene evenement of dat trouwfeest van volgende maand, maar voor altijd.”
Wat is eigenlijk een gezond gewicht?
“Ik houd niet van termen als ‘gezond gewicht’. Het is relatief. Volgens de wetenschap heeft een gezond gewicht een marge van tien tot vijftien kilo. Maar als ik vijftien kilo meer of minder weeg, voel ik me echt anders. Door de focus enkel op gewicht te leggen en te benadrukken wat niet mag, behalen mensen geen resultaten. Het inspireert niet. Wat wel inspireert zijn doelen: Ik wil lekker spelen met de kinderen, ik wil comfortabel vrijen, ik wil deze zomer bergen beklimmen. Je kunt alleen controle krijgen over datgene wat je écht wilt. Kwaliteit in je leven bereik je door wat je doet, te stroomlijnen met wat je denkt. Een visioen is de brandstof van discipline.”
Goed in je vel zitten; is dat voor iedereen haalbaar?
“Ja, alleen moet je er wel iets voor doen. Net als de buitenkant vraagt ook de binnenkant van het lichaam om onderhoud. We hebben echte voeding nodig. Maar we weten niet meer wat een voedingsmiddel en wat een genotsmiddel is. We eten de genotsmiddelen in plaats van voeding. Cornflakes, geraffineerde spaghetti en geraffineerd brood. We drinken frisdrank om de dorst te lessen en melkdrankjes omdat ze zogenaamd de cholesterol naar beneden helpen. Leugens van de reclame. Lightvoeding bestaat nu al dertig jaar en iedereen is dikker en vermoeider geworden. Iets klopt er dus niet.”
“We willen altijd alles isoleren. We denken: ik wil afvallen, ik zal eens goed op mijn eten letten. Of: ik ga eens heel hard bewegen. Dat houd je nooit voor de rest van je leven vol. Mijn methode leert mensen hoe ze hun ingewanden en spieren kunnen voeden, hun hormonen kunnen herstellen en gedachten kunnen trainen. Ik geef inzicht zodat ze de samenhang begrijpen en snappen hoe ze daadwerkelijk goed voor zichzelf kunnen zorgen. Geen regels, verboden, of eetschema’s. Het gaat niet over vechten, maar over samenwerken met je lichaam. Zo bereik je de beste vorm van jezelf.”
Diëten is toch niet lekker?
“Tuurlijk is diëten niet lekker, het is afschuwelijk! In mijn jonge jaren zat ik zelf heel slecht in mijn vel en heb ik al die zinloze diëten geprobeerd. Ik dacht ook dat het de oplossing was. In plaats daarvan werd ik steeds dikker. Diëten is juist wat ik mensen wil afleren. Ik wil ze hun lichaam leren kennen: ‘O wauw, als ik zó eet en leef, kan ik weer normaal naar het toilet’, of: ‘Ik heb geen oprispingen meer’, of: ‘Mijn huid glanst.’ Als je daar de aandacht op legt, ben je bezig met een gezonde levensstijl. En toevallig slank je daar ook van af.”
“Soms maken mensen zich zorgen of ze die gezonde voedingsmiddelen wel lekker vinden. Ik kan je dit vertellen: je lichaam lust wat je het meest eet. Eet je iedere dag friet met mayo, dan wil je op den duur alleen nog friet met mayo. Maar het tegenovergestelde kan ook: je kunt jezelf leren gevarieerd en evenwichtig te eten tot je lichaam daar natuurlijk naar snakt.”
Waarin verschil jij Sonja, van onze Sonja?
“Ik vergelijk niet graag en gun haar haar succes, maar we zijn allebei met iets totaal anders bezig. Zij richt zich op ‘het ideale gewicht’. Ik richt me op een transformatie in denken. Ik wil mensen leren hun gezondheid en energie te herstellen met als doel hun dromen te kunnen waarmaken. Ik geef een visie en laat mensen beseffen hoe hun lijf in elkaar zit. Zij geeft regels; ‘Vandaag mag u die koek, dat drankje, acht zoetjes’, enzovoorts. In België zou dat onmogelijk werken. En bovendien; geen mens wil toch zo betutteld worden?”
Wat kunnen we van jou leren wat we niet van haar hebben geleerd?
“Bij mij start het tussen de oren en niet met calorieën tellen. Diëten maakt dik, dat is overvloedig bewezen. Er is geen dieet dat rekening houdt met de lange termijn. Het is mijn taak die denkstrategieën door te prikken. Ik wil mensen niet doelloos en inzichtloos naar een bepaald gewicht brengen. Ik wil ze inspireren zelf hun gezonde leven vorm te geven zodat ze de energie en vitaliteit hebben om hun doelen te realiseren. Een lichaam wíl gezond zijn. Dat zit in onze genen. Alleen zijn we vergeten hoe. De verdiepende inzichten in de werking van lichaam en geest zorgen ervoor dat je het lichaam krijgt waarin jij je helemaal thuis voelt.”
Sonja’s methode
Gezondheid zit in de genen en iedereen heeft bij zijn geboorte een gereedschapskist meegekregen om gezond en energiek te zijn. Met tien principes leert Sonja ons die gereedschapskist opnieuw te ontdekken. In het boek ‘Dé 10 principes’ vat Sonja belangrijke theorieën en inzichten over gezondheid en vitaliteit samen in tien hapklare brokken.
‘Dé 10 principes’, ISBN 978 90 022 35 375 (€ 22,50).
Dé 10 principes in een notendop
- Trainen is opnieuw beginnen. Weten alleen is niet genoeg, gezond leven kun je trainen. Na acht weken is het je natuurlijke levensstijl geworden.
- Slanke gedachten, slanke resultaten. Verdrijf het duiveltje dat je doelen in de weg staat.
- Verruim je genotshorizon. Leer genot opnieuw definiëren. Ken het onderscheid tussen voedingsmiddelen en overbodige, moemakende eetmiddelen.
- Structuur maakt slank. Eet vijf keer per dag, daarmee houd je de stofwisseling hoog en vermijd je eetaanvallen en suikerdips.
- Boost je energie met kleur. Iedere kleur groente of fruit stimuleert een bepaald orgaan. Eet doelgericht gevarieerd om het hele lichaam te voeden.
- Hydrateer je slank. Een goed gehydrateerd lichaam is de basis van een goede stofwisseling. Het mooie; een dorstgevoel kun je oefenen.
- Geniet van gezonde porties. Eet rustig, schrok niet en stop op tijd. Kom weer in contact met je maag. De juiste voedingsmiddelen doen je stoppen met eten.
- Geef je maag rust. Voed je lichaam twaalf uur en ontgift het twaalf uur per dag. Door je lichaam voldoende rust te gunnen, word je ’s ochtends energiek wakker.
- Beweeg slim. Door slim te bewegen, verbrand je vet. Een sportieve, dynamische mentaliteit kun je leren.
- Laad je op met licht. Vitamine D bevordert de stofwisseling en geeft een positief gevoel. Onmisbaar in een afslankplan.
Wie is Sonja Kimpen?
Sonja Kimpen (52) is Master in de Bewegingswetenschappen, auteur van negen boeken over mentale coaching, stress, voeding, beweging en gezondheid. Ook is ze eigenaar van gezondheids- en fitnesscentrum Synergie Wellness Point waarin ze mensen coacht naar een gezonde levensstijl.
In België is Sonja Kimpen als gezondheidsexpert bekend van boeken en tv-programma’s ( ‘Je bent wat je eet’ en ‘Terug in je trouwkleren’). Sonja’s grote troef is de combinatie van beweging, voeding, mentale coaching en managementtechnieken. Wetenschappelijke onderbouwing vindt zij enorm belangrijk. (Lees meer op synergie.be)