Een crisis, een fusie en een burn-out. Niets kreeg Hanneke Hoens er onder. “Ik leefde juist helemaal op.”
“Om gedurende de crisis overeind te blijven, fuseerde het kantoor waar ik werkte met een ander kantoor. Niet alleen werd mijn functie uitgehold, ik kon me ook niet goed vinden in de nieuwe bedrijfscultuur; ineens draaide het om besparen in plaats van om menselijkheid. Ik raakte in een burn-out.”
“Ergens wist ik dat mijn werk niet meer bij me paste, maar ik wilde geen afscheid nemen. Al 24 jaar werkte ik voor dit bedrijf. Het voelde als ‘thuis’. Op een nacht schrok ik wakker en besefte dat het niet anders kon. Als ik zo doorging, zou ik ziek worden. Mijn vader overleed aan een hartinfarct. Ik wilde niet eindigen zoals hij.”
Vijf kinderen
“Mijn partner zat in hetzelfde schuitje. Dat maakte het extra spannend. Helemaal omdat we samen vijf kinderen hebben. Maar het weerhield ons er niet van voor onszelf te kiezen. Mijn vriend begon een praktijk in natuurgeneeskunde en ik volgde verschillende opleidingen zoals Psychologie in de praktijk en Vitaliteitscoach. Tijdens het eerste jaar leefde ik helemaal op. Dit ging weer om mensen! Ik raakte zo geïnspireerd dat ik ging lesgeven bij Sonnevelt Opleidingen. Daarnaast startte ik mijn bedrijf Hoens Coaching en Counseling (hoenscoaching.nl). Nu sta ik weer in contact met mensen, ik kan er voor ze zijn en voel de verbondenheid. Ik word er blij van!”
“‘Vijf kinderen en dan voor jezelf beginnen, is dat wel verantwoord?’, vragen mensen soms. Maar ik weet dat het de beste keuze is. In plaats van te vertrouwen op externe elementen, vertrouwen we op onszelf. We leven in het hier en nu. En nú redden we het. Die positieve levenshouding geeft energie. Het is precies zoals mijn docent mij vertelde: ‘De grootste vrijheid is kunnen leven in onzekerheid.’”
Gevoel volgen
Bij Sonnevelt Opleidingen, het centrum voor mensgerichte opleidingen, merken ze dat best veel mensen door de kredietcrisis het roer omgooien. “We zien vaak dat mensen die uit een ontslagsituatie komen nu iets willen doen waar ze zelf blij van worden en waardoor ze zelf een persoonlijke ontwikkeling doormaken”, vertelt opleidingscoördinator Maria Schoot Uiterkamp. “Tijdens de opleiding krijgen mensen weer pit. Ze voelen: ‘Hé, ik leef!’ Dat stimuleert om daadwerkelijk die carrièreswitch te maken.”
Het valt haar op dat de meeste mensen die dit doen, uit harde beroepen komen. “In de zakenwereld zijn targets en winst belangrijke motivaties. Tevredenheid wordt gezocht in materiële zaken. Uiteindelijk merken mensen dat dit het niet is. Tevredenheid is het geluk in jezelf ervaren. Dat heeft niets met materialisme te maken. Wél met ‘doen wat je hart je ingeeft’.” Je ego najagen kost energie. Je gevoel volgen gééft energie. Bij de opleidingen van Sonnevelt leren studenten niet alleen hoe ze anderen helpen in balans te komen, ze krijgen ook inzicht in hun eigen leef- en denkwijze. “Zo ontdekken mensen waar werkelijk hun bezieling ligt en vinden ze oprecht geluk.”