Als de temperatuur buiten oploopt, wil je schaamteloos je schoenen kunnen uitschoppen, weten waar het goed wandelen is en genoeg energie hebben om je voorjaarskriebels de vrije loop te geven. Kortom, het is tijd voor de GROTE Lente-To-Do-Tox! Zo fris ging je voorjaar nog nooit van start!
Adem in, adem uit
Bij een normale ademhaling ademen we niet meer dan acht tot veertien keer per minuut. Toch ademen veel mensen (ongemerkt) een stuk sneller. Gelukkig kun je dat ook weer afleren en dat is belangrijk: snel ademen zorgt voor spanning in je lijf en kan onder andere zorgen voor kortademigheid, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Bij een normale ademhaling bewegen vooral de onderste ribben en de buik, de schouders blijven nagenoeg stil. De uitademing moet langer zijn dan de inademing en na iedere uitademing is er een korte adempauze. Maak elke dag bewust een paar buikademhalingen en het wordt vanzelf een gewoonte.
Feit of fabel: De juiste manier van ademen is in door de neus, uit door de mond.
Fabel. Goed in- en uitademen doen we altijd door de neus. Alleen bij praten, zware inspanning of verkoudheid ademen we uit door onze mond.
Wiebelende tenen in je slippers
Je voeten mogen weer uit de donkere, strakke schoenen kruipen. Het licht in! Maar voordat je dit doet, kunnen je voeten wel wat verzorging gebruiken. Kaylee Dijkstra en Annemarie Arts van Schoonheidssalon Mooi & Zo verklappen het geheim van voetverzorging in een paar stappen.
Stap 1 – Voetenbadje
Je huid en eelt verweken door een voetenbadje. Kies voor badolie of badzout met eucalyptus, dit zorgt voor frisse voeten. Houd je voeten vijftien tot dertig minuten in het water.
Stap 2 – Scrubben maar!
Scrubben zorgt ervoor dat je voeten weer zacht worden, omdat alle dode huidcellen en vuilresten loslaten. Hierna kun je goed zien of er nog eelt op je voeten zit. Dit kun je voorzichtig met een eeltvijl wegvijlen. Een voetscrub mag best grof zijn, omdat op je voeten vaak hard eelt zit. Masseer het stevig in. Vergeet ook je hielen en tenen niet.
Stap 3 – Voeten hydrateren
Nu de voeten eeltvrij zijn, breng je een dikke laag voetencrème of een zelfgemaakt voetenmasker aan. Na het aanbrengen van de crème doe je een boterhamzakje om je voeten, zodat de poriën openen en het masker diep in de huid trekt. Laat dit zo’n vijftien tot dertig minuten intrekken voor extra hydratatie. De overgebleven crème masseer je zachtjes in.
Stap 4 – Nagels verzorgen
Het dragen van open schoenen vraagt om verzorgde nagels. Knip je nagels recht, dit voorkomt ingegroeide nagels. Na het knippen, vijl je de nagels om haaltjes en hoekjes weg te werken. Klaar? Dan zijn de nagelriemen aan de buurt: duw ze terug met een bokkenpootje. Om dit soepeler te laten gaan, kun je op je nagelriemen wat (huid)olie aanbrengen en dit inmasseren.
Stap 5 – Nagels lakken
Een leuk kleurtje op je nagels maakt je voetverzorgingsritueel helemaal af. Begin voor het lakken altijd met het vetvrij maken van je nagels met een nagellakremover. De belangrijkste stap voor het lakken van je nagels is een basecoat aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de nagellak niet in je nagel trekt en je nagel verkleurt. Ook vult het eventuele deukjes in je nagels op. Na de basecoat breng je een kleurtje aan. Doe dit tot de kleur goed dekt, meestal een laagje of twee. Let er bij het lakken op dat je niet tot de nagelriemen lakt, dit verstikt de huid. Nadat de kleur is gedroogd, breng je de topcoat aan. Deze laag zorgt ervoor dat de kleur lang blijft zitten zonder te beschadigen.
Recept voetenmasker:
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel olijfolie of arganolie
- 1 theelepel suiker
- Paar druppels citroensap
Meng de olie en de honing in een bakje. Voeg citroensap en suiker toe en roer het tot een glad mengsel. Smeer het mengsel op je voeten en laat het 15 minuten intrekken.
Tjilp!
Leuk: op de website van de Vogelbescherming kun je live in vogelnesten kijken. Vanaf 1 maart tot 1 juli kun je het hele broed- en groeiproces meemaken. Meer informatie: www.beleefdelente.nl
Zand in je schoenen
De kustprovincies hebben in de lente maar liefst zestig uur extra zonneschijn. Dankzij het koude water van de Noordzee ontstaan er boven het water minder wolken dan boven het landoppervlak. Ga dus richting zee en maak een lange strandwandeling.
Achterwaartse val
Vanuit Duitsland duikt een nieuwe visie op om rugpijn terug te dringen: strek je lichaam achterwaarts. Door je ruggenwervel regelmatig naar achteren te buigen, zorg je voor een sterke rug en minder rugpijn. Zo doe je dat: ga zitten op je knieën en duw je bekken naar voren. Laat je langzaam achterovervallen, zonder je knieën op te tillen. Houd je handen parallel langs je lichaam. Buig je rug steeds iets verder naar achter en houd je bekken naar voren.
Een irritatievrije bikinilijn
Rode bultjes, jeuk en irritaties. Veel vrouwen hebben er last van na het scheren van de bikinilijn. Niet vreemd, want het is ook een gevoelige plek. De volgende tips geven de zachtheid die je lichaam verdient.
- Gebruik een schoon en scherp mesje.
- Knip het haar eerst korter.
- Neem voor het scheren een warme douche of bad.
- Zeep de bikinilijn in met een parfumvrije en PH-neutrale scheergel.
- Scheer met de haargroei mee.
- Spoel regelmatig met lauw water de haartjes uit het scheermesje.
- Spoel je intieme zone af met lauw water en herhaal het proces.
- Smeer na het scheren met babycrème.
Iene, miene, mutte
- Uitverkoop? Grabbelen maar! We kopen er tegenwoordig lustig op los. Het leidt tot een enorme hoeveelheid aan spullen die we amper kwijt kunnen, laat staan vaak gebruiken. Minderen doe je zo:
- Vraag jezelf af: Hoe vaak gebruik ik het? Kan ik ook zonder? Wil ik het weg doen? Wil je het wegdoen, dan kun je het verkopen, weggeven of weggooien.
- Doe het in stapjes, elke dag een halfuur.
- Koop je iets nieuws, hanteer de één-in-één-uit-regel.
- Als het je niet lukt om van sommige spullen afscheid te nemen, stop je het bij elkaar in een doos. Schrijf daar de datum van inpakken op. Heb je de spullen na een jaar niet gepakt? Dan geef je de spullen weg of verkoop je ze.
Rapelsteeltje
Raapsteel is de enige echte lentegroente, oftewel de graskaas onder de groenten. De eerste verse raapstelen worden geoogst in de periode april-mei. Heerlijk om rauw in een stamppotje (ja, ook in de lente!) of salade te verwerken. De groente is rijk aan ijzer en vitamine C.
Gratis concert
Iets dat je in de winter niet hoort, maar vanaf de lente wel: fluitende vogels. Vooral vroeg in de ochtend geven ze een gratis concert. Juist als er nog geen voorbij scheurende auto’s, bellende mensen en meutes scholieren de rust verstoren. Sta vroeg op en ga naar een mooie plek om te genieten van de zonsopkomst en het getjilp van de vogels. Sluit je ogen en laat je zintuigen werken. Wat ruik je? Wat voel je?
5x lentekriebels
Is je seksleven een beetje ingedut en wil je dit nieuw leven inblazen? Seksuoloog Astrid Kremers geeft vijf tips:
1. Sporten
Sporten zorgt ervoor dat je lekker in je lijf komt te zitten en je makkelijker letterlijk en figuurlijk bloot geeft tijdens het flirten en vrijen. Je kunt het sporten extra stimulerend maken door buiten te sporten, samen te sporten of te kiezen voor een spannende sport. En wat dacht je van een dampende douche na afloop?
2. Kleding
Het is tijd om de lentekleding tevoorschijn te toveren. Misschien heb je zelfs geld en tijd om wat nieuwe kleding, schoenen of lingerie te kopen. Kleding dragen waar je je lekker in voelt, kan je seksueel zelfvertrouwen geven.
3. Variatie
Eén van de aspecten die seks spannend maakt, is variatie. Tijdens de winter was het bed misschien de meest comfortabele en warme plek om te vrijen. Nu het warmer wordt zijn er wellicht ook andere plekken te bedenken, zowel binnenshuis als buitenshuis …
4. Lachen
Iedereen lijkt vrolijker in de lente en dat komt de seks alleen maar ten goede. Samen plezier maken tijdens een vrijpartij kan de seks nog leuker maken. Humor blijkt zelfs een van de meest krachtige manieren van een man om een vrouw te versieren.
5. Tijd
In de wintermaanden heb je je misschien gefocust op je werk. Tijdens de lente en met de zomer in het vooruitzicht, is de kans groot dat de aandacht voor het werk zich verplaatst naar meer aandacht voor jezelf en je partner. Maak daar bewust gebruik van en geniet met volle teugen van dit mooie jaargetijde, elkaar en van seks.
Slurrpp! Zo maak je een Sunset Smoothie
Ook in de lente is een groene smoothie een fijn begin of einde van de dag. Sven en Jennifer, schrijvers van het Groene Smoothie Boek, geven het recept van de Sunset Smoothie. De smaak? Lenteachtig fris!
- 1/2 ananas
- 200 ml kokoswater
- 250 gram diepvriesboerenkool
- 10 gram munt
Verwijder de kroon van een hele ananas en snijd de ananas vervolgens doormidden. Bewaar de ene helft van de ananas in een plastic zakje in de koelkast en snijd de andere helft doormidden. Snijd de schil er van boven naar beneden af en verwijder de harde kernen. Doe het vruchtvlees in de blender. Voeg het kokoswater, de boerenkool en de munt toe en pureer alles goed.
Tip: “Drink de groene smoothie direct na het blenden op voor de maximale hoeveelheid voedingsstoffen. Door het vermalen komen er grote hoeveelheden zuurstof in aanraking met de smoothie, hierdoor worden de vitamines en mineralen langzaam afgebroken.”
Mijn fitste tip:
Astrid Hoeken van Fitter Nederland: “Mijn gouden tip: ruim je lichaam letterlijk op. Een fit lichaam krijg je door drie samenhangende elementen: voldoende beweging, gezond eten en een goede nachtrust. De belangrijkste tip voor meer energie: laat suiker weg! Zoek naar gezonde suikers als (gedroogd) fruit en soms een stukje heel pure chocolade.”
Rose Mentink van stoerevrouwensporten.nl: “De lente is de periode om bij te tanken en wakker te worden. Ik doe dat door op mijn mountainbike of hardloopschoenen het bos in te gaan en de drukte achter me te laten. Bewegen en genieten van de buitenlucht probeer ik elke dag een uur te doen. Daar word ik oprecht gelukkig van. En als bonus: gespierde billen!”
Jennifer en Sven, schrijvers van het Groene Smoothieboek: “Wij vinden het heerlijk om voor het ontbijt een klein rondje te hardlopen op een rustig tempo. Hardlopen op een lege maag stimuleert de vetverbranding en geeft je direct een fit en slank gevoel. Als we thuiskomen maken we een groene smoothie die bol staat van de vitamines en mineralen. Een betere start van de dag kunnen we niet bedenken.”
Marjolein Lubbers van de Energieke Vrouwen Academie: “De meest eenvoudige methode die mij helpt om gezond en vitaal te blijven is om iedere dag een paar minuten te denken aan iets waarvoor ik dankbaar ben en deze dankbaarheid echt in mijn lichaam te voelen. Ik kan dan bijna voelen dat al mijn cellen zich op een diep niveau ontspannen. Hierdoor heelt er van alles. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat dankbaarheid werkt als genezer én batterijoplader.”
Massagetechnieken voor thuis
Een gezichtsmassage maakt je hoofd leeg. Sluit je ogen en concentreer je op de sensaties. Let er op dat de technieken zowel zacht voelen als nadrukkelijk aanwezig zijn. Werk met de kussentjes van je vingers en geef een beetje druk. Verwen jezelf of een ander met deze drie hoofdmassagetechnieken:
- Leg de vingertoppen van je wijs- en middelvinger met de kussentjes op het plekje tussen je wenkbrauwen. Geef enige druk en draai rondjes met de huid. Dit kun je gemakkelijk een lange tijd volhouden.
- Strijk dan om en om met die vingers van beide handen van de neusbrug tot in de haarlijn.
- Tot slot strijk je met de kussentjes van de vingers over beide wenkbrauwen, naar de slapen, onder de ogen en langs de neusbrug weer terug. Herhaal dit een paar keer.