De zomer ‘hangt’ in de lucht. Maar hoe grijp je dat zomergevoel? Hoe pak je die geestdrift, die energie en die levenslust?
“Als je een boon wil laten ontkiemen, heb je water, licht en warmte nodig. Voor de mens is dat niet anders”, begint homeopaat Judith van Gaalen. “Zodra de dagen lengen, neemt onder invloed van licht en warmte ons energieniveau toe. Die belofte van levenskracht zwelt aan, en in juli en augustus explodeert dat.”
Is die zomer inderdaad goed voor ons? Ja, zeggen alle geïnterviewden en deskundigen in dit artikel. “Licht en warmte regenereren ons lichaam tot op celniveau. De zomer is niet alleen de periode waarin bloemen groeien en bloeien, de mens ook”, aldus Van Gaalen. En dat bedoelt ze letterlijk: “Kinderen groeien harder in de zomer.” Maar ook geestelijk is er een effect: “Het minst aantal zelfmoorden vindt in augustus plaats. De mens is een natuurwezen net als de dieren, het gras en de zee.”
“Wij zijn een reflectie van het seizoen”, bevestigt ayurvedisch personal trainer Alejandro Casas. “Als er buiten een overvloed aan licht is, voel je jezelf lichter en opgewekter. De energie van buiten komt naar binnen. Het laat je innerlijke zon schijnen.”
“Het universum zit zo intelligent in elkaar dat het ons precies op het goede moment de juiste voeding geeft. Daarom kun je in oktober appels en peren plukken, die je gekoeld de hele winter goed kunt houden. En nu groeien de bessen en bramen, dat is allemaal niet voor niets”, zegt Van Gaalen.
Stop met smeren
Hoezeer de zomer ons lichamelijk raakt, komt steeds duidelijker in kaart dankzij wetenschappelijk onderzoek naar zonlicht en vitamine D. “Ken je dat gevoel?”, vraag Anna Kruyswijk. “Dat je zelfvertrouwen toeneemt naarmate de zon je lichaam bruint? Dat ligt niet alleen aan dat zongebruinde tintje, maar omdat we onder invloed van zonlicht serotonine aanmaken. Dat sterkt een goed gevoel en zelfvertrouwen. ’s ochtends wandelen heeft ook al dit effect.”
Kruyswijk (voorheen orthomoleculair/natuurarts en oprichter van ‘Jouw Voeding’) boort een voor de hand liggende zomerse energiebron aan: de zon. Maar hoe voor de hand liggend ook, de zon wordt steeds meer door ons ontweken. Crèmes, parasols, hoedjes en kleding met UV-bescherming: zonlicht wordt uitgebannen. “Terwijl veel Nederlanders een vitamine D-tekort hebben. Zo’n tekort maakt mensen depressief en meer bevattelijk voor hart- en vaataandoeningen, botontkalking of griep”, zegt ze. “De crèmes houden het schadelijke UV-licht tegen, maar ook het goede van UV-licht; via UVB maken we vitamine D aan.”
“Als je erop durft te vertrouwen dat de natuur je alles brengt wat je nodig hebt, is zonlicht er niet voor niets”, is haar overtuiging. De boodschap: Stop overmatig smeren, zon verstandig.
Van Gaalen onderschrijft dit. “Bakken in de zon is slecht. Maar zonnen met mate, werkt helend. Neem ‘sungazing’. Je kijkt zonder bescherming in het zwakke licht van een ondergaande of opkomende zon. Dat geeft een enorme energiestoot. Als je dat gevoeld hebt, snap je waarom mensen die plotseling blind worden, zo moe zijn. Hun lichaam mist het licht.”
Psyche van de zomer
De grootste kracht van de zomer, is wel het effect op onze psyche. “De zomer versterkt het gevoel dat alles mogelijk is”, stelt psycholoog/coach Albert Sonnvelt. “Je leeft lichter. Je voelt je vrijer, alleen al omdat je zonder jas naar buiten kunt. Omdat het langer licht is, heb je het gevoel dat je meer tijd hebt. Daarom kun je klussen klaren, die anders blijven liggen en waaraan je je vervolgens ergert of over piekert. Vergis je niet hoeveel energie dit kost. Als je dingen oppakt en afmaakt, geeft dat direct een beter gevoel. En het is zo veel makkelijker dat nu te doen, omdat je nu in je energie zit.”
Wie zich hiervan bewust wordt en die extra energie benut, creëert een opgaande spiraal. Dat goede gevoel krijgt extra glans doordat iedereen zijn ramen en deuren openzet en de wereld naar buiten vergroot. Sonnevelt: “We pakken vaker de fiets. Dit verhoogt het endorfinegehalte in onze hersenen en versterkt een goed gevoel. Doordat we meer naar buiten gaan, is er meer contact. Samen lachen, samen relativeren. Die verbinding biedt de mogelijkheid tot zelfreflectie. De ander is jouw spiegel.”
De zomer is een optelsom. En dat maakt hem voor Sonnevelt het moment om dromen te verwezenlijken. “Je zit toch op die golf. Surf mee!”
Van energie naar manie
Maar de golf kent een keerzijde. Jaap Voigt vergelijkt in zijn boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ de zomer met een manische bui. “Energetisch gezien is dit het hoogtepunt van het jaar. Dat geeft een goed gevoel, maar het gevaar bestaat dat we doordraven en daarmee onszelf uitputten. Waak voor hoogmoed. Denk niet dat je alles onder controle hebt.”
Homeopaat Van Gaalen: “Je kunt niet altijd leven alsof het zomer is. Elk seizoen heeft zijn functie. De lente staat voor de geboorte van ideeën, de zomer voor de uitvoering, in de herfst pluk je de vruchten en de winter is nodig voor rust en bezinning. Als we de tijd nemen voor bezinning en onszelf afvragen: ‘ben ik wel gezond bezig?’, ontstaat een innerlijk proces dat je voorbereidt op wat komen gaat. Hoe meer je je daarmee verbindt, hoe meer synchronisatie (zinvol toeval) je verwelkomt. Alles gebeurt dan op het goede moment.”
Ook Sonnevelt benadrukt dat de zomer niet alléén actie is. “Bij winterstilte hoort inkeer, terugkijken op wat is geweest. De zomerstilte staat in het teken van vooruitkijken.”
“Dat we onder invloed staan van de seizoenen is zeker”, werpt Voigt (coach en schrijver) op. “Leven is een wonderbaarlijk proces dat door ons heen komt. En dan blijkt dat wij als mens de seizoenen zijn. Ons denken, voelen, ervaren doorloopt de lente, zomer, herfst en winter. Wij belichamen dat ritme. In onze cultuur staat het denken echter zo centraal dat we kunnen doen alsof we losstaan van de seizoenen.”
Kom in contact
We eten zomergroente als het sneeuwt, kopen rozen als het vriest. Maar hoe hard we ons proberen te ontrekken aan de invloed van de seizoenen, de natuur zit in elke menselijke vezel zeggen alle deskundigen. Kruyswijk: “Als je leeft met de natuur, geven de seizoenen alles wat je nodig hebt.” Ze geeft een mooie zomerse wandeling langs zee als voorbeeld. “De lucht van stromend water bevat veel negatieve ionen en dat is heel positief. Deze stofjes die je inademt, voorzien je van energie.”
Om meer in contact te komen met de seizoenen, zou je groente in je tuin moeten planten zegt Van Gaalen (homeopaat). “Je hoeft niet meteen een hele groentetuin te beginnen. Maar zet maar eens wat weg in de tuin of in een pot. Het zien groeien is een genot. En biologischer dan dit, krijg je niet.”
Wie zijn meest zomerse zelf wil aanboren, hoeft dus alleen maar naar buiten te stappen en zich laten meevoeren op de deining van dit seizoen. “Ga de verbinding aan met alles wat erom je heen gebeurt”, tipt Kruyswijk. “Kom in contact met de natuur. Zie hoe prachtig het graan staat, ruik de zoete kamperfoelie. Als dat lukt, is dat een begin om het zomergevoel elk seizoen omarmen. De oogst raakt dan verinnerlijkt.”
Leef lichter met zomergroente
“De zomer begint als periode van bouwen en eindigt met de oogst”, zegt Anna Kruyswijk. “Het seizoen van overvloed. Groenten en fruit komen van de volle grond en zijn zongerijpt. Onderzoek heeft laten zien dat deze groenten en fruit, mits van biologische teelt, een hogere voedingswaarde hebben. Bovendien is de verhouding aan voedingsstoffen optimaal, waardoor ons lichaam alles eenvoudig kan opnemen. Zongerijpte groenten en fruit bevatten letterlijk zonne-energie. Belangrijk voor het herstel en de groei van onze lichaamscellen.”
In de zomer kunnen we toe met lichter voedsel en dat is er in de vorm van fruit en groente in overvloed. “Omdat dit eten makkelijk te verteren is, kost het ons lichaam minder energie dan anders. Zodra het kouder wordt, laait ons verteringsvuur op. Daardoor kunnen we vettere voedingsmiddelen zoals noten en zaden verbranden, die rijk zijn aan energie en kunnen we ook stamppotten weer aan.”
Op vakantie in eigen huis
Als we dan zo in de zomerenergie zitten, waarom ervaren we dan zoveel vakantiestress? Een heikel punt, bevestigt Kruyswijk. “Vakantie is in essentie thuiskomen bij jezelf, los zijn van de dagelijkse sleur. Maar om dat te bereiken staan we halve dagen in de file of op een overvolle luchthaven om ver weg tot rust te komen.”
Volgens haar zouden velen ook thuis kunnen thuiskomen. “In alle rust niets hoeven, wandelen, eenvoudig maar lekker eten. Het vergt lef deze ‘saaie’ koers te varen en het is niet altijd makkelijk.”
Volgens Van Gaalen zou het zo moeten zijn, dat een vakantie een luxe is en geen noodzaak. “Wanneer je werk doet waarin je je passie kwijt kan, hoef je niet zo nodig op vakantie. De werkelijke vervulling ligt in het leven van elke dag. Daarvan gaat je innerlijke zon schitteren. Want de zomer in jezelf vinden, begint bij het vinden van zingeving. Dat voedt niet alleen jouw geluk, je houdt genoeg over om zon door te geven.”
Sol
In de homeopathie bestaat een middel op basis van zon, vertelt homeopaat Judith van Gaalen. “Sol wordt gemaakt door water aan zonlicht bloot te stellen, dat te verdunnen en te schudden tot een homeopathische potentie. Water heeft een geheugen en kan daarom kracht, energie en emotie opslaan. Dit kan het zelfhelende vermogen bekrachtigen. Sol is relatief nieuw. De oude homeopathische geneesmiddelen helpen heel vaak, maar de jongste generatie mensen blijkt soms een andere behoefte te hebben. Dan kan bijvoorbeeld Sol – tegen onder andere zonnebrand en winterdepressies – beter passen.”
De helende zomer
- gewoongelukkig.nl
- jouwvoeding.com
- ‘Ziek zijn is gezond’, Judith van Gaalen, ISBN 9789038919522, € 16,95. homeopathiehaaglanden.nl
- livinghealth-pt.nl