Wie zelf kookt neemt niet alleen weer de regie over van zijn eigen kilo’s. Ook over zijn eigen gezondheid. En natuurlijk zitten in groente en fruit veel vitaminen en mineralen. Maar bepaalde stofjes in voeding passen zo goed bij elkaar dat je zelfs kunt spreken van een supercombi. Wat zijn dit? En waarom? We zetten vier perfecte combinaties op een rij, je merkt dat voeding nog beter voor je gaat werken.
1. Volkorenbrood en jus d’orange
Eet en drink tijdens de broodmaaltijd altijd sinaasappel, jus d’orange, grapefruitsap of ander fruit dat rijk aan vitamine C is. Dit is de reden waarom!
In volkoren granen zit veel ijzer, maar in rinse appelstroop, peulvruchten en gedroogd fruit ook! IJzer zorgt voor het vervoer van zuurstof door het lichaam.
IJzer komt in voeding voor in twee vormen: haemijzer en non-haemijzer. Haemijzer is een onderdeel van het hemoglobine en myoglobine in vlees, vis en kip. Non-haemijzer zijn de ijzerzouten in plantaardige voedingsmiddelen. De opname van beide vormen loopt sterk uiteen. Volgens schattingen nemen we haemijzer voor ongeveer een kwart op en non- haemijzer voor tien procent.
Slechts een klein deel van het ijzer uit de voeding wordt door het lichaam opgenomen of ‘benut’. De opname varieert per persoon, van dag tot dag, en is bovendien afhankelijk van het soort ijzer. Zo speelt voor de opname non-haemijzer de samenstelling van de maaltijd een belangrijke rol. Onderzoek leert dat vitamine C de opname van non-haemijzer bevordert als het samen wordt ingenomen.
2. Tomatensoep met olijfolie
Tomaten zijn van alle gewassen het rijkst aan lycopeen. Dit is een carotenoïde: een plantaardige stof die vooral in fruit, wortelen en groene en gele groenten zit. Uit onderzoek blijkt dat carotenoïden een beschermende antioxidatieve werking hebben. Er zijn meer dan honderd verschillende carotenoïden. De bekendste is bèta-caroteen, de stof die wortel oranje kleurt.
Als het lichaam de lycopeen uit de tomaat wil opnemen, zijn er twee handelingen nodig. Allereerst moet de tomaat verwarmd worden om de lycopeen eruit te krijgen. De beschikbaarheid van lycopeen verbetert door verhitting. Daarnaast lost lycopeen niet goed op in water, maar wel in een vetrijke omgeving. Wie denkt veel lycopeen binnen te krijgen met een flinke tomatensalade, bereikt dus weinig …
3. Vlees met fruit
Vis met ananas, vlees met mango: het zijn niet voor niets klassieke combinaties. Het zit als volgt. Vlees, vis, ei, soja en zuivelproducten bevatten veel eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam; onze huid, organen en spieren bestaan uit eiwitten. Maar bij de eiwitvertering gaat het soms mis, en dat is te merken als je na het eten vieze winden laat. Vooral een rotte-eierenlucht of ammoniakgeur is verdacht.
Als je last hebt van een slechte eiwitvertering, kan het helpen eiwitsplitsende enzymen te integreren in de maaltijd. Deze ondersteunen de maag bij de eiwitvertering. Deze enzymen zitten onder meer in verse ananas, kiwi, mango en papaja.
Serveer om die reden ook eens als toetje verse ananas met een mengsel van vers geslagen room en biogarde in de verhouding 1:1 (geen suiker toevoegen!). De enzymen tasten de melkeiwitten aan en laten de slagroom snel vervloeien. Doe dit niet te lang van te voren. Omdat de eiwitten worden afgebroken, wordt de zuivel bitter.
4. Groene thee met citroen
Voeg altijd enkele druppels citroensap toe aan je groene thee. Doe dit nadat de thee vijf minuten getrokken heeft en het theezakje verwijderd is. Citroensap haalt namelijk het beste in je thee naar boven.
Groene én zwarte thee komen van dezelfde struik. Het essentiële verschil is dat groene theeblaadjes niet gefermenteerd zijn, hierdoor worden enkele stoffen behouden, zoals de sterke antioxidant EGCG. Ook afvallen met behulp van groene thee zou te danken aan ditzelfde stofje, al is het sluitende bewijs hiervoor nog niet geleverd.
Het gezondste van groene thee, de EGCG, is helaas slecht opneembaar. Het wordt gemakkelijk afgebroken tijdens de verteringsprocessen in de maag (maagzuur) en de dunne darm. In een zwak zuur milieu verloopt de afbraak van EGCG een stuk trager. Een paar druppels citroensap zorgen voor dit zure effect.