Eind juli, begin augustus is het tijd voor de oogst van wortels en boontjes. Alles in één keer eraf, of maaltijd voor maaltijd?
Het is inmiddels tijd om de worteltjes te oogsten. Met de riek of de schep woelt u eerst de grond langs het worteltje los. Oogst niet alles in één keer, maar steeds zoveel als u wilt eten. Ook de boontjes zijn aan de beurt. Pluk ze voorzichtig met de hand van de plant af.
“Je moet het doen, voordat de boon bobbeltjes gaat vormen”, waarschuwt Jac Nijskens (eigenaar van de Historische Groentenhof). “Bobbelen betekent dat de witte boontjes in de boon groot worden, en dan smaken ze niet zo fris en lekker meer.”
Pluk telkens zoveel als u nodig heeft. “Als je eenmaal begint te plukken, groeien er steeds weer nieuwe boontjes aan de plant. Van een stuk of tien bonenplanten kunt u met uw gezin een seizoen lang eten.” Bent u helemaal bonengek? Dan kunt u volgend jaar eind april en half juni bonen zaaien: dan is de oogstspreiding lekker groot en heeft u heel lang verse bonen.
U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de boontjes in te vriezen. Prinsessenboontjes lenen zich daar goed voor. Hoe? Spoel de boontjes en verwijder de draadjes. Doe de groenten een à twee minuten in kokend water (blancheren). Hierdoor verkleint u het volume, en bevordert u het behoud van kwaliteit en voedingswaarde. Daarna afkoelen in een ijsbad, laten uitlekken, droogdeppen, verpakken en invriezen. U kunt elke groente invriezen, maar de werkwijze is per groente verschillend. Lees u dus goed in.
Tot slot: wat te doen met het tuinafval? Een composthoop maken is een optie, maar met een tuin van tien vierkante meter is dat de moeite niet, vindt Nijskens. Lachend: “Doe het lekker in de gft-bak, dan maakt de gemeente er wel compost van.”
Leef in het seizoen
Jac Nijskens, eigenaar van de Historische Groentenhof, maakte van tuinieren zijn hobby, maar dan wel op een paar hectare land. Tussen het beantwoorden van vragen over de moestuin door, bestuurt hij de trekker. Waarom maakte hij van tuinieren zijn werk?
“Jarenlang werkte ik als ambtenaar bij het ministerie van Landbouw. Kantoorwerk. Veel vergaderen. Een eentonige levenswijze. Je gaat winters in het donker weg, en komt in het donker thuis. Ik leeft nu met de seizoenen mee en ik moet zeggen: dat vind ik veel leuker. Mensen zijn gemaakt om gevarieerde dingen te doen.” Wie niet onder een kantoorbaan uitkomt, raadt hij zeker een moestuin aan. Het is dé manier om dagelijks in het seizoen te leven.
Meer over makkelijke moestuinen
www.makkelijkemoestuin.nl