Pijn is nooit fijn. Of het nu opeens de kop op steekt of dat je er dagelijks mee te maken hebt. Hoe krijg je eigenlijk pijn? Kun je je pijngrens verhogen? En wat doen pijnstillers precies? Test je kennis in de pijnquiz.
1. Bestaan er mensen die geen pijn voelen?
A. Jazeker
B. Nee, natuurlijk niet
1.A. Ja, er bestaan mensen die geen pijn voelen
Deze mensen lijden bijvoorbeeld aan Hereditaire Sensorische en Autonome Neuropathie (HSAN). De zenuwen vormen verbindingen tussen de hersenen en het ruggenmerg en de ledematen, organen en weefsels in het lichaam. Bij deze zenuwstoornis zijn de sensorische en autonome zenuwen aangetast. Het resultaat: je voelt geen pijn meer. Dit is een zeer zeldzame aandoening. En dat is maar goed ook, want hoewel het fijn lijkt om geen pijn te hebben, is het ook gevaarlijk. Pijn is een waarschuwingssignaal en als je geen pijn voelt, kan het zijn dat je een verwonding niet opmerkt, met alle gevolgen van dien.
2.Hoeveel mensen zijn er in Nederland met chronische pijn?
A. 800 duizend
B. 600 duizend
C. 400 duizend
2.A. 800 duizend Nederlanders hebben chronische pijn
Als pijn niet meer overgaat, heet het chronische pijn.
3. Kun je je pijngrens verhogen?
A. Ja
B. Nee
3. A. Je kunt je pijngrens verhogen
Dat kan op verschillende manieren. De eerste is door te accepteren wat je overkomt. Geestelijk kun je zo beter omgaan met het gevoel dat pijn je geeft. Ten tweede kun je pijn wegademen. Als je voelt dat je lichaam gespannen is door de pijn, kunnen ademhalingsoefeningen helpen er (langer) goed mee om te gaan. Meditatie en yoga-oefeningen kunnen ook helpen.
4. Wat is het complex regionaal pijnsyndroom?
A. Aandoening aan de rug
B. Aandoening aan schouders
C. Aandoening aan armen en benen
4. C. Aandoening aan armen en benen
Complex regionaal pijnsyndroom, ook wel posttraumatische dystrofie, sympathische reflex dystrofie of Sudeck dystrofie genoemd, is een aandoening, waarbij je ernstige pijnklachten ervaart aan een arm of been. Hierbij kan functieverlies optreden en een verkleuring van de huid. Het lichaamsdeel voelt koud aan of juist weer warm. Dystrofie is in principe een chronische aandoening, maar er is een methode die zich al meerdere malen heeft bewezen. De Macedonische methode is een methode waarbij in het pijnlijke ledemaat de knelpunten worden gemobiliseerd. Een zeer pijnlijke, maar steeds vaker succesvolle behandeling.
5. Hoe zorgt diazepam (valium) voor verlichting bij pijn?
A. Het verdooft je zenuwen
B. Het verslapt je spieren
C. Je vergeet de pijn
5. B. Diazepam (valium) verslapt je spieren
Diazepam is een spierverslapper, die vooral wordt gebruikt bij rugpijn. Het helpt de spierspanning verminderen. Helaas heeft deze medicatie ook bijwerkingen, zoals slaperigheid. Diazepam leidt snel tot gewenning, zodat meer nodig is voor hetzelfde resultaat. Kort gebruiken dus. Diazepam is géén pijnstiller!
6. Hoe werken pijnstillers?
A. Ze zorgen ervoor dat pijnprikkels niet in de hersenen terechtkomen
B. Ze veranderen of blokkeren pijnprikkels in de hersenen
C. Beide antwoorden zijn juist
6. C. Beide antwoorden zijn juist
Sommige pijnstillers zorgen ervoor dat pijnprikkels nooit in je hersenen terechtkomen. Dit doen ze door pijnsensoren op te sporen en te verlichten. Andere pijnstillers hebben wel invloed op de hersenen. Zij zorgen dat pijnprikkels worden veranderd of geblokkeerd, waardoor je de pijn niet als pijn ervaart.
7. Welke groepen mensen gebruiken soms medicinale wiet (cannabis)?
A. Mensen met aids
B. Mensen die chemotherapie ondergaan
C. Mensen met ms
7. A, B en C
Cannabis was vroeger een populaire pijnstiller. Tegenwoordig wordt medicinale wiet niet alleen als pijnstiller gebruikt, maar ook als spierverslapper en als middel tegen misselijkheid. De werkzame stof in cannabis is tetrahydrocannabinol (THC).
8. Hoeveel mensen zijn er verslaafd aan pijnstillers?
A. 100 duizend
B. 300 duizend
C. 500 duizend
8. 300 duizend Nederlanders zijn verslaafd aan pijnstillers
Bijna negen op de tien Nederlanders slikt regelmatig een pijnstiller, maar dan ben je nog niet verslaafd. Zeker 300 duizend mensen die vaak hoofdpijn hebben zijn verslaafd aan pijnstillers. Dit zijn net zoveel mensen als in de stad Utrecht wonen. De twee meest verslavende stoffen in pijnstillers zijn codeïne en coffeïne. Door veelvuldig de pijnstillers ibuprofen en aspirine te slikken, heb je meer kans op een maagbloeding en maagzweren. Paracetamol is bij chronisch gebruik slecht voor de lever.
9. Is de manier waarop iemand reageert op pijn aangeleerd?
A. Waar
B. Niet waar
9. A. Waar
Ja, de manier waarop wij reageren op pijn is cultuurbepaald. Tijdens een themabijeenkomst over pijn en pijnbeleving, georganiseerd door het Netwerk van organisaties van Oudere Migranten (NOOM) en Stichting Allochtonen en Kanker (SAK) gaf Frits Winter, psycholoog en deskundige op het gebeid van pijn- en stress management, aan dat het voor het zenuwstelsel van een mens belangrijk is om in beweging te blijven en psychische doelen te stellen. Dit stuitte op veel weerstand onder de aanwezigen. In veel migrantengemeenschappen is men juist geneigd de zieke die aan pijn lijdt te verwennen en te sparen in plaats van hem of haar tot beweging aan te zetten.
10. Kunnen baby’s pijn voelen?
A. Ja, al in de buik
B. Ja, maar pas na hun geboorte
C. Nee, pijn ontwikkelt zich pas in de loop van het eerste levensjaar
10. A. Baby’s voelen al pijn voor hun geboorte
Baby’s weten al voor hun geboorte wat pijn is. Dit ontwikkelt zich rond de 35e week van de zwangerschap.
11. Bij chronische pijn is het vooral belangrijk
A. Te zoeken naar een medicijn zodat de pijn weggaat
B. Te zoeken naar een manier om de pijn te accepteren
11. B. Te zoeken naar een manier om de pijn te accepteren
Het blijkt dat de zoektocht naar medicijnen om chronische pijn te bestrijden vaak zinloos is. Pijnvermijding is geen oplossing, omdat dit alleen werkt op de korte termijn. Een dag of een paar uur. Als de tijdelijke oplossingen stoppen met werken, is er daarna niets veranderd en hebben je inspanningen uiteindelijk enkel geleid tot gevoelens van teleurstelling en frustratie. Soms neemt de pijn zelfs toe.
12. Wat kun je eten tegen pijn?
A. Mierikswortel
B. Fruit
C. Chocolade
12. C. Chocolade werkt pijnverlagend
Bepaalde soorten voeding zorgen dat pijn op een natuurlijke wijze wordt verminderd. Chocolade bijvoorbeeld, bevat stofjes zoals endorfine die pijnverlagend werken. Kies wel voor pure chocolade met een hoog cacaogehalte.
Naast chocolade, kun je de aanmaak van endorfine ook stimuleren door lichaamsbeweging, meditatie en positieve gevoelens en gedachten.
13. Mensen met rood haar, ervaren sneller en heviger pijn. Is deze bewering waar of onzin?
A. Waar
B. Onzin
13. B. Roodharigen hebben geen lagere pijngrens
Lange tijd werd gedacht dat roodharigen gevoeliger zijn voor pijn dan mensen met een andere haarkleur. Dit blijkt onzin. Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat hun pijngrens niet hoger of lager ligt dan van iemand met een andere kleur haar.
14. Een rondje hardlopen, zwaar tillen of veel traplopen kan je de volgende dag flink wat spierpijn bezorgen. Wat is spierpijn eigenlijk?
A. Pijn in een spier
B. Pijn in de zenuwen
C. Pijn in de gewrichten
14. A. Pijn in een spier
Spierpijn is, zoals het woord al zegt, pijn in een spier. Na het beoefenen van zware inspanning kun je twee soorten pijn voelen. De eerste ‘vroege’ spierpijn wordt veroorzaakt door melkzuur dat de vrije zenuwuiteinden prikkelt. ‘Verlate’ spierpijn treedt pas na een dag of zelfs twee dagen op. Dit komt door piepkleine scheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan. Niet alleen inspanning kan spierpijn veroorzaken, ook verschillende ziekten zoals infectieziekten kunnen de oorzaak hiervan zijn.
15. Voel je liefdesverdriet echt als pijn?
A. Ja
B. Nee
15. A. Ja, liefdesverdriet doet pijn
Liefdesverdriet gaat zeker gepaard met pijn. Niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk kan deze pijn zich uiten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een ‘gebroken hart’ als een heuse ziekte kan worden gezien. Sommige psychologen en psychotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in liefdesverdriet en een gebroken hart.
16. Welke sporten kun je het beste uitoefenen als je een reumatische aandoening hebt?
A. Zwemmen
B. Fietsen
C. Wandelen
16. A, B en C zijn juist
Bewegen is altijd beter dan niets doen. Rust roest, juist bij een reumatische aandoening. Het is erg belangrijk om te blijven bewegen. Een gouden norm welke sport hier het beste voor is, is er niet. Luister hierbij goed naar je lichaam.
17. Welke pijn ervaart men als de ergste pijn?
A. Pijn bij een bevalling
B. Kiespijn
C. Hoofdpijn
17. B Kiespijn is de ergste pijn
Kiespijn wordt door veel mensen gezien als de ergste pijn die je kunt ervaren, zelfs erger dan de pijn bij een bevalling. Waarom we kiespijn de ergste pijn vinden, is gek genoeg (nog) niet duidelijk.
18. Wat is zielenpijn?
A. Pijn van het verzetten tegen noodzakelijke veranderingen zowel innerlijk als fysiek
B. Pijn van het ondergaan van noodzakelijke veranderingen in ons leven
C. Pijn door onjuiste beslissingen in ons leven
18. B. Pijn van het ondergaan van noodzakelijke veranderingen in ons leven
Zielenpijn heeft te maken met een proces van verwerking; bijvoorbeeld een overlijden van iemand die dichtbij ons staat. We kunnen er niets aan veranderen en we kunnen het niet vermijden.
19. Hebben we een pijngeheugen?
A. Ja
B. Nee
19. A. Ja, we hebben een pijngeheugen
Ons pijngeheugen ontstaat als pijnlijke gebeurtenissen in het verleden littekens achterlaten binnen het systeem. Een van de duidelijkste aanwijzingen voor dit pijngeheugen is fantoompijn, waarbij je nog pijn voelt aan een lichaamsdeel dat geamputeerd is.
20. Waarom roepen we ‘au’ als we pijn hebben?
A. Dit is een makkelijk te vormen klank
B. Dit is een uiting van cultuur
C. Dit gaat automatisch
20. B, dit is een uiting van cultuur
Je omgeving heeft invloed op je pijnbeleving en de manier waarop je pijn uit. Dit is dan ook afhankelijk van de cultuur waarin je leeft. In Nederland zeggen we ‘au’, maar dit is in andere landen weer iets anders. Zo roepen Duitsers ‘awa’ en in Ghana zeggen ze ‘edjee’.
21. Mannen piepen sneller, zeggen veel vrouwen. Is dit waar: zijn mannen echt kleinzeriger dan vrouwen?
A. Ja
B. Nee
21. B Nee, mannen zijn niet kleinzeriger dan vrouwen
Mannen hebben minder zenuwuiteinden in hun lichaam: zeventien per vierkante centimeter. Bij vrouwen ligt dit aantal een stuk hoger. Vrouwen voelen dus eerder pijn. Ook blijkt dat er tijdens pijn bij mannen meer endorfine vrijkomt in de hersenen dan bij vrouwen. Dit zorgt er voor dat ze minder pijn voelen.