De pedicure heeft een hele hoge verwenfactor, ontdekte Iris Stam. En (handig!) het voorkomt voetproblemen op de lange termijn.
Na een drukke tijd is het tijd voor een verwendagje. Ik zit in de kleedkamer van Thermen Holiday in Schiedam en trek mijn badjas en slippers aan. Zoals dat gaat in een sauna : zodra ik het saunacomplex binnenstap, sta ik in de ontspanstand. En ik word nog lomer en zachter in de uren die volgen van het zweten, dompelen, scrubben en douchen. En er staat vandaag meer op het programma: mijn voeten. Maar liefst drie kwartier zullen ze door de pedicure verzorgd en vertroeteld worden met een medische en cosmetische behandeling.
Op wolkjes loop ik naar de wachtruimte van het beautycenter. Daar komt pedicure Stephanie me precies om drie uur halen. Ze neemt me mee naar een van de behandelkamers, waar een collega de voeten van een andere klant verzorgt. Deze vrouw geniet er zichtbaar van. “Weet je wat de verwenfactor van de pedicure is?”, vertelt ze me. “Dat iemand anders lekker met je voeten aan het tutten is. Thuis kom ik niet verder dan het knippen van mijn nagels en het verwijderen van eelt met de voetrasp. Heerlijk, om me er nu helemaal aan over te geven. Het is overigens niet alleen een luxe hoor. Ik heb een staand beroep, ik werk als verkoopster in een schoenenzaak. Als geen ander weet ik hoe belangrijk het is om je voeten goed te verzorgen en om regelmatig van schoenen te wisselen.”
Pedicure Stephanie beaamt dit. “Voeten hebben heel wat te dragen. Het gewicht van het lichaam rust erop. Als de voeten pijn doen, kun je ongemerkt anders gaan staan en lopen. Bijvoorbeeld door ingegroeide nagels of door likdoorns, kleine eeltkegeltjes die naar binnen groeien en op de zenuwen drukken. Vaak ontstaan likdoorns door het dragen van nauwe of puntige schoenen. Een verkeerde houding kan weer rug- of nekproblemen veroorzaken. Voorkomen is dus beter dan genezen. Zelfs een dun laagje eelt kan al vermoeidheidsklachten geven. Wees er op tijd bij, gun jezelf die onderhoudsbeurt. Mensen met moeilijke voeten raad ik aan eens in de zes tot acht weken naar de pedicure te gaan.”
Stephanie klopt uitnodigend op de stoel. “Ga maar lekker zitten.” Ze bekijkt mijn voeten en glimlacht. “Jij hebt heel makkelijke voetjes. Eens in de drie maanden is voor jou genoeg.”
Knippen, frezen, snijden en polijsten
Het eerste gedeelte van de pedicurebehandeling is gericht op de medische verzorging van de voeten. Stephanie begint met het knippen van mijn nagels. “Belangrijk is om ze goed recht te knippen en nooit te kort, want dan kunnen de nagels gaan ingroeien. Kijk, als je een vinger op de bovenkant van de teen legt, moet je de nagel nog net met de vingertop kunnen voelen.” Ze geeft een tip voor thuis. “Haal nooit de hoekjes van de nagels weg, want ook dan is er kans op ingroeien.”
Ze pakt een elektrisch freesje. Met de draaiende punt haalt ze de velletjes bij mijn nagelriemen weg en maakt ze de bovenkant van mijn nagels prachtig glad. “Jouw nagels zijn niet echt verdikt. Sommige klanten hebben erg stevige, verkalkte nagels. Met dit apparaatje kan ik daar flinke lagen van afhalen. Het grauwe gaat ervan af. De nagels gaan er daardoor een stuk gezonder uitzien.”
De nagelriemen zijn aan de beurt. Stephanie druppelt er wat verwekingsmiddel op en duwt ze daarna zachtjes terug. Voorzichtig. “Ik zorg er ook voor dat ik de riemen niet té los maak, want dan kunnen er bacteriën binnendringen en kan de nagelwortel gaan onsteken.” Met een mesje haalt ze vervolgens het eelt onder mijn voeten weg. De scherpe randjes polijst ze met een zoemend elektrisch schijfje. Meer ‘medische’ handelingen hoeft ze niet te verrichten. Ingegroeide teennagels en likdoorns heb ik gelukkig niet. De behandeling was al heel zacht. En zal nu, tijdens het cosmetische gedeelte, écht verwennerij worden.
Prinses met perzikzachte voeten
Het kleine halfuur dat volgt, is hemels. Eerst worden mijn voeten en onderbenen gescrubd met zeezout, vermengd met verkoelende meloenextracten en verfrissende eucalyptus, gevolgd door een vol en hydraterend masker met dezelfde ingrediënten. Daarna krijg ik een Tibetaanse massage. Met een stukje bergkristal, dat er uitziet en voelt als een ijsklontje, draait Stephanie achtjes over mijn voeten en onderbenen. “Nu is ie nog koud, maar zo neemt hij de temperatuur van je huid aan. De bewegingen die ik maak, werken op de zenuwbanen. Afvalstoffen in het lichaam komen zo los en kunnen goed afgevoerd worden. Veel mensen voelen na een paar minuten ook een aangename tinteling.”
Die uitwerking heeft de massage niet op me, wel word ik er nog relaxter van dan ik al ben. Een ervaring is ook de pakking. Drie keer moet ik mijn voeten in warme paraffine onderdompelen. Daarna zien ze er wat gek uit, ik kan zo het wassenbeeldenmuseum in! Stephanie doet er een plastic zakje omheen en laat de paraffine, die een lekkere perzikgeur heeft, tien minuten zitten. “Zo gaan je poriën helemaal openstaan en trekt het masker van daarnet goed in. Heb je kloven in de voeten, dan is een masker en een pakking echt een aanrader. De kloven genezen daarna heel goed.”
Zacht als de schil van een perzik, zo voelen mijn voeten nu. Alsof er een ruw laagje van is afgestroopt. Nu nog een voedende voetcrème die snel intrekt. En dan … het toppunt van luxe. Stephanie vraagt of ze mijn nagels een ‘French’ mag geven.
“Een wat?”
“Een lakbeurt, met lichtroze, bijna transparante lak en een wit randje aan de bovenkant van de nagel. Voor een mooi, natuurlijk effect.” Ik knik enthousiast, zelf lak ik mijn nagels nooit, veel te veel gepriegel en geklodder. Nu mag het resultaat er wezen. Wat is dit chique! Als een prinses schrijd ik op mijn slippers de behandelkamer uit. Nog dagenlang zal ik bewonderend naar mijn vertroetelde voeten kijken.
Pedicure: net zo normaal als de kapper
Voeten zijn rare dingen, we hebben ze hard nodig om goed te staan en te lopen, maar tegelijkertijd zijn het geen lichaamsdelen waar ‘we’ nu bijzonder trots op te zijn. Ten onrechte natuurlijk. Want je hoeft maar met een futiel voetenongemak (een blaar bijvoorbeeld) te zitten om te weten hoe belangrijk het is om zonder hindernissen of pijn te kunnen lopen. Maar zodra die blaar is genezen, nemen we onze voeten weer voor lief.
Het is kenmerkend voor de wijze waarop veel Nederlanders naar hun voeten kijken. We stappen met het grootste gemak (en regelmatig!) de kapper binnen, maar een bezoek aan de pedicure, mwah, nee. “Terwijl de pedicure net zo goed investeren in jezelf is”, vindt Loes Lemmens van de branche-organisatie voor en van pedicuren Provoet. “Misschien wel meer. Bij pijn in onze voeten nemen we vaak ongemerkt een andere,verkeerde houding aan. Op die manier kunnen we andere plekken in het lichaam overbelasten, waardoor bijvoorbeeld nek, rug en schouders gaan protesteren.”
Juist voor sporters
Veel voetenpijntjes zijn te voorkomen met de juiste verzorging én wat slimme truckjes van de pedicure. Zo loopt het wanneer het sportseizoen begint vaak storm bij de pedicure. Heel wat actievelingen raken vanwege slecht passende sportschoenen geblesseerd. Ingescheurde of blauwe teennagels, kloofvorming aan de hielen en blaren wegens overmatig zweten zijn de meest voorkomende kwaaltjes die Lemmens in de praktijk aantreft.
Belangrijkste om voetenblessures te voorkomen is allereerst; goed schoeisel aanschaffen, vindt zij. “Plak plekjes die makkelijk blaren oplopen af met Leukoplast. Of smeer er wat vaseline op.” En verder? “Teennagels recht en niet te kort afknippen om scheuren en ingroeien te voorkomen,” tipt Lemmens. “Verder hoort er in elke sporttas een goede voetencrème thuis, want smeren (nadat u uw voeten hebt gewassen en goed hebt afgedroogd) geeft kloven minder kans.”
Behalve sporters zijn er mensen die vanwege hun gezondheid extra aandacht nodig hebben een (medisch) pedicure. Bekend is misschien dat mensen met reuma en diabetes hun voeten goed in de gaten moeten (laten) houden. Maar ook mensen met dementie, de ziekte van Parkinson en kanker zouden eens langs de pedicure moeten gaan, omdat zij vanwege hun aandoening meer risico lopen op voetenongemakken. Nu is dat misschien geen hoofdprioriteit wanneer u vecht tegen een tumor, maar als u door pijn in uw voeten ook nog eens amper kunt lopen, is dat onnodig extra leed.
“Het verwenelement van een pedicure- behandeling (een massage, voetenbad of scrubben), heeft dan een niet te onderschatte waarde”, vindt Lemmens. “Even een moment voor jezelf. Lekker ontspannen. Juist wanneer je ziek bent of in een heftige behandeling zit, kun je dat goed gebruiken.”