Vis is gezond – moeders zeggen het tegen hun kinderen, onderzoekers zeggen het in hun studies en de Gezondheidsraad zet het in haar advies aan alle Nederlanders. Maar waarom is vis gezond? Wat is er zo speciaal aan visvetzuur? Hoe komt die vis eigenlijk aan al dat gezonde vet? En wat als je geen vis wilt eten?
Moeten we wel vis eten voor het welzijn van de planeet?
De klimaatverandering wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het leegvissen van de zee. Eet daarom vis met mate en kies altijd voor duurzaam gevangen vis. Let op het keurmerk van de VISwijzer.
Vette vis bevat vitamine A en D bevat, zeevis jodium en selenium en het vetzuur omega-3. Juist dat vetzuur is het geheime viswapen wat weinig andere voedingsproducten hebben.
Het orgaan in ons lijf dat het meest blij wordt van visvetzuur is ons hart en ons brein.
Vissen maken niet zelf omega-3-vetzuren.
Ze krijgen ze binnen via hun voedsel zoals algen en zeewieren. Kleine vissen halen het vet uit algen, de grote vissen uit de consumptie van andere vissen. Het is een kleine keten.
Wie gezonde verzuren wil eten,maar geen vis, kan producten eten die zijn gemaakt van algen of zeewier.
De omega-3-vetzuren kunnen ook gemaakt worden door ons lichaam uit plantaardige ingrediënten, bijvoorbeeld uit lijnzaadolie of walnoten.