Wie denkt aan gezonde voeding, denkt aan minder vet en meer vitamines. Maar aan enzymen? Meestal niet. Ontdek de waskracht van je lichaam.
Per seconde voltrekken zich dertig biljard chemische reacties in ons lichaam. Bij al die reacties spelen enzymen een hoofdrol. Zonder deze enzymen zijn we nergens. Geen hapje eten wordt verteerd, geen spier beweegt. Duizenden enzymen in ons lichaam zorgen ervoor dat de lucht die we inademen omgezet wordt in energie. Kortom: in leven.
Katalysator
“Enzymen zijn eiwitmoleculen”, zegt Wilko van der Vegt, die natuurarts in Ommen is. “Ze ondersteunen biochemische reacties in het lichaam en versnellen ze. Vandaar dat ze ook biokatalysators worden genoemd. De processen die ze op gang brengen, zoals de spijsvertering, de doorbloeding en de opname van energie, zouden zonder deze katalysators ook op gang komen, maar veel minder gecontroleerd en veel te langzaam.”
Er zijn inmiddels drieduizend enzymen door wetenschappers onderzocht, vervolgt hij. Maar vermoedelijk zijn er in ons lichaam zo’n vijftienduizend werkzaam. “Ieder enzym heeft een specifieke opdracht. De meesten spelen een rol bij de stofwisseling. Anderen zijn actief in de bloedbaan en weken afvalstoffen los en voeren die af. En dan zijn er nog enzymen die verantwoordelijk zijn voor de productie van hormonen, voor de bestrijding van vrije radicalen, bacteriën, virussen en schimmels.”
Wasmiddel
“Denk aan wasmiddelen’, zegt Dick Kruiniger, als hij probeert uit te leggen hoe enzymen precies te werk gaan in ons lichaam. “Ook wasmiddelen werken op basis van enzymen. De enzymen knippen een vlek als het ware in kleine stukjes. Die kleine brokjes vuil worden vervolgens met water weggespoeld.”
Kruiniger is directeur van SanoPharm, de Nederlandse importeur van (onder andere) natuurlijke enzympreparaten. Kruiniger: “Zoals er verschillende soorten vlekkenoplossers zijn voor verschillende vlekken, zo zijn er ook verschillende soorten enzymen. Je hebt eiwitsplitsers, koolhydraatsplitsers en vetsplitsers. Op die manier verteren enzymen bijvoorbeeld het zetmeel in pasta en aardappels. Of breken ze eiwitten af tot kleine bouwstofblokjes voor de opbouw en het onderhoud van lichaamsweefsels. Of helpen ze bij het afbreken van vetten zodat er minder vet in het bloed terechtkomt.”
Hij vergelijkt dat proces met de vuilnisophaaldienst. “Grote pakketten afval kan het lichaam niet afvoeren, dus maken de enzymen er handzame pakketjes van. Neem bijvoorbeeld een enkelverzwikking. Daarbij gaat het weefsel kapot en komen er eiwitten uit de bloedbaan terecht in het bindweefsel. Omdat die stoffen daar niet horen, trekt het lichaam vocht aan om ze weg te spoelen. Dat zorgt voor een zwelling. En daar komen de eiwitsplitsende enzymen om de hoek kijken. Zij knippen de afvalstoffen van de kapotte cellen in kleine stukjes, waardoor de lymfe ze in kleine pakketjes afvoert.
Enzymloos voedsel
De meeste enzymen in ons lichaam maken we zelf aan. Deze productie is toereikend om alle processen in ons lichaam gang te zetten en in goede banen te leiden. Verder halen we enzymen uit groenten en fruit. Maar: dat gebeurt minder dan vroeger. Van der Vegt: “Enzymen komen voor in verse, onbewerkte en natuurlijke voedingsmiddelen. Maar ze zijn kwetsbaar en kunnen niet goed tegen hitte. Vijftig graden is genoeg om ze om zeep te helpen.”
Dat is precies het probleem van ons huidige voedingspatroon, zegt hij. “We eten veel te veel geconserveerd en gekookt voedsel dat bijna enzymloos is. Maar ook voor andere bewerkingen zijn enzymen gevoelig. Raffineren, koken, frituren, bakken en conserveren: het vernietigt de meeste enzymen in ons voedsel.”
Dat is nog niet alles, gaat hij verder. Er zijn meer factoren die de lichaamseigen enzymproductie in de war schoppen. Denk aan stress, ziekte en gebrek aan beweging. Zonlicht ook. En, niet te vergeten, ouderdom. “Vanaf je dertigste loopt de eigen productie van enzymen vanzelf terug. Dat merk je. De doorbloeding wordt minder, met het gevolg dat aders dichtslibben doordat vetten, cholesterol en kalk zich aan de vaatwanden vastzetten. De huid wordt minder elastisch, allemaal de schuld van de enzymen die het laten afweten.”
Is dat erg? Volgens deze arts wel. “Ons lichaam produceert zelf onvoldoende enzymen om gezondheidsstoornissen effectief te voorkomen. Een gebrek aan enzymen kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid.”
In dat geval kunnen enzymen worden aangevuld met plantaardige enzymsupplementen, zegt hij. Vooruit – nog één vergelijking dan. Kruiniger: “De toegevoegde enzymen fungeren eigenlijk zoals verkeersregelaars. Ze leiden de biochemische reacties in ons lichaam in goede banen. Maar net zoals een verkeersregelaar de verkeersdrukte alleen regelt en niet zorgt voor minder auto’s, geldt dat ook voor enzymen. Enzymen genezen niet. Ze helpen het lichaam zichzelf te helpen.”
Een portie extra enzymen
Ontstekingen en doorbloeding – Van der Vegt (natuurarts): “Supplementen die bestaan uit combinaties van natuurlijke enzymen moduleren de natuurlijke processen in het lichaam. Bijvoorbeeld ontstekingsprocessen genezen sneller. Maar ook de doorbloeding wordt gestimuleerd en het immuunsysteem krijgt een boost.”
Ouderdom – Kruiniger: “Als we ouder worden en ons lichaam te weinig enzymen aanmaakt om de afvoer van afvalstoffen bij te kunnen benen, kunnen extra enzymen uit preparaten ervoor zorgen dat dat alsnog op tijd gebeurt. We blijven langer vitaal en zien er ook zo uit. Wat dat betreft zijn natuurlijke enzymen een perfect anti-aging middel.”
Pijnlijke borsten rond menstruatie – Kruiniger: “Het is een beetje een rare vergelijking, maar bij pijnlijke borsten zien we hetzelfde effect als bij een verzwikte enkel. Er zitten afvalstoffen ‘vast’ die niet snel genoeg worden afgevoerd. Gevolg: Stuwingen waardoor het weefsel opzet. Dat zorgt voor pijn. Met extra enzymen kom je daar vanaf. Ze knippen de vastzittende stoffen in stukjes, die vervolgens door de lymfe makkelijk kunnen worden afgevoerd.”
Spataders – Van der Vegt: “Spataders zijn in wezen niets anders dan stuwingen in de onderbenen die zorgen voor een zwelling. Afvalstoffen dus. Enzymen kunnen verlichting geven.”
Enzymen
Wat ze doen – Hebben een ontstekingremmende en pijnverminderende werking, verbeteren de doorstroming van het bloed omdat ze het bloed vloeibaarder maken, hebben een regulerend effect op het immuunsysteem, bevorderen de werking van antibiotica en versnellen het genezingsproces en helpen bij de spijsvertering en de stofwisseling.
Enzymtherapie – De in 1895 in Oostenrijk geboren prof. dr. Max Wolf is de grondlegger van de systemische enzymtherapie. Volgens hem was er een verband tussen een tekort aan bepaalde enzymen en het functioneren van het lichaam. Hij concludeerde dat de juiste soort enzymen in de juiste hoeveelheid de gezondheid op peil houden.
Een shake met enzymen – In rauwe, biologische groenten, fruit en rauwkost zitten de meeste enzymen (juist door bewerkingsmethoden en hitte vernietigen enzymen). Groenten-vruchtensappen zijn om die reden enzymenbommen. Maak met een sapcentrifuge en biologische groenten en fruit deze lekkere enzymshakes:
- 1 kilo wortelen met 1 of 2 appels (zonder klokhuis)
- 3 à 4 stronkjes verse broccoli met 1 appel (zonder klokhuis)
- rode bieten met 1 biologische appel (zonder klokhuis)
Vers fruit – Eiwitsplitsende enzymen in verse anans, kiwi, papaja en mango helpen mee om (bijvoorbeeld) vlees goed te verteren.
Onderzoek – Uit onderzoek bleek dat vrouwen met pijnlijke borsten rond de menstruatie goed reageerden op supplementen met enzymen. Ze namen dagelijks deze supplementen in (in dit onderzoek twee keer tien dragees Wobenzym) en een supplement met vitamine E. Ze minder pijn, minder last van opgezette klieren. De vitamine E werd geslikt omdat dit zorgt voor een goede doorbloeding en het versterken van de werking van de enzymen. Naast vitamine E is ook rode klaverextract een goede combinatiemogelijkheid omdat dit effect heeft op de opgezette klieren. Let op: rode klaver moet niet worden genomen als er sprake is (of is geweest) van borstkanker.
Enzymen
- Kijk voor meer informatie over enzymen op www.gezonddirect.nl