De ontdekking van de impact die vitaminen spelen in je lichaam, zorgde ervoor dat Saskia Domisse natuurgeneeskunde ging studeren. Nu zet ze vitamine D, de zonvitamine, in tijdens de behandeling in haar praktijk aan zee.
“Tien jaar geleden kwam ik in aanraking met de natuurgeneeskunde toen ik me een periode lang niet lekker voelde. Een natuurarts ontdekte dat onder andere mijn vitamine B12-waarde heel laag was. Ik nam suppletie en kreeg voedingsadvies. Binnen een paar dagen had ik mijn levenskracht terug. Dat intrigeerde me zo dat ik de opleiding Natuurgeneeskunde ben gaan doen. Daarna ben ik mijn eigen praktijk gestart.”
“De natuur en haar elementen hebben een bijzondere werking op het menselijk lichaam. Het buitenleven trekt mij enorm. Van de zon word ik ontzettend vrolijk. Ik merk dat in het bijzonder als de lente begint en de zon weer doorbreekt. Alles om me heen schiet uit de grond, kiemen zijn na een dag alweer een paar centimeter gegroeid.”
Nederlandse zon
“Buiten zijn, is ook belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Het heeft impact op veel functies in ons lichaam. Door allerlei factoren kan de werking van de natuur op ons lichaam verstoord raken. Denk bijvoorbeeld aan onze moderne levensstijl waar stress, slechte voeding en medicijngebruik alledaags zijn. Ook migratie speelt een belangrijke rol. Veel mensen wonen op plekken waar de zon niet optimaal schijnt. Bij de evenaar staat de zon het dichtst bij de aarde. Hoe verder je van de evenaar komt, hoe langer ook je schaduw is. In onze Nederlandse winter is de zon soms helemaal niet te zien. De donkere dagen maken dat we ons dan minder vitaal, ongelukkiger en soms zelfs depressief kunnen voelen.”
Zon, zee en diabetes
“De zon speelt in mijn praktijk een bijzondere rol. Een tijdje geleden had ik bijvoorbeeld een patiënt die enorm last had van de huidaandoening psoriasis. Hij was op vakantie geweest in Thailand en had daar bijna geen last van zijn aandoening. Dat komt onder andere omdat de zon daar veel rijkelijker aanwezig is dan hier in Nederland. Bij psoriasis valt het immuunsysteem als het ware het eigen huidsysteem aan. Vitamine D reguleert het immuunsysteem en zorgt ervoor dat de ‘aanval’ kalmeert. In de winter zie je dan ook dat psoriasispatiënten vaak hevigere symptomen ervaren dan in de zomer.”
“Ook voor mensen met diabetes heb ik een programma ontwikkeld: Diabetes aan Zee. In samenwerking met fysiotherapeut Sandra Klous werk ik met deze mensen aan het verbeteren van hun voedings- en bewegingspatroon. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit diabetes type 2 zelfs kan omkeren. De beweging bestaat vooral uit wandelen aan zee. Niet alleen is het inademen van zuurstof belangrijk, maar vitamine D kan net als bewegen de suikerspiegel verlagen. En de zon kunnen we gewoon gratis meepikken!”