NOVEMBER 2020 | € 4,95 GEZONDNU.NL VERLEG JE PIJNGRENS EEN SOEPELE NEK MET YOGA EET JE PIJN WEG Lach, dans en heb lief vember 2020 De grote pijn-editie De grote pijn-editie 6 De gezond ste Experts geven hun beste tips NIEUW! optimisme als superkracht leer goed troosten ginseng voor energie badder-je-beter (bij somberheid en slapeloosheid) tips tegen duizeligheid voor slechts Van € 5,95 € 4, 95Inhoud OP DE COVER MENTAAL STERKER Luister naar je pijn: wat hee het je te vertellen? En hoe kun je er zo mee omgaan dat het draaglijker wordt? In deze editie van gezondNU geven we je talrijke (natuurlijke) tips die je verder gaan helpen! 8 OPTIMISME ALS SUPERKRACHT 15 TIPS TEGEN DUIZELIGHEID 22 LEER GOED TROOSTEN 30 ZO VERLEG JE JE PIJNGRENS 40 EEN SOEPELE NEK MET YOGA 50 GINSENG VOOR ENERGIE 57 BADDERJEBETER 62 DE GEZONDSTE 6 68 EET JE PIJN WEG De gezondste 6 Voedingsexpert Pascale Naessens 62 78 6 BOEGBEELD Voller & krachtiger 8 AAN DE SLAG Optimisme als pijnstiller 22 KOPSTUK Rouwexpert Manu Keirse 39 COLUMN MARTINE Gebke gaat weg 64 10 VRAGEN Eenzaamheid bij jongeren Sjaal voor nieuwe abonnees NIEUW!LEKKER GEZOND GEZOND & FIT Speciaal voor jou! november 2020 32 RECEPTEN Koken met olijfolie 44 PASSIE Echt Fries roggebrood 50 KRUIDENTUIN & KEUKENKAST Ginseng 62 DE GEZONDSTE 6 NIEUW! Pascale Naessens 68 RINEKE’S RECEPT Eten tegen pijn 74 BEL & WIN Een Yumeko- dekbedovertrek 76 GESPOT 78 NIEUWE ABONNEES ZITTEN ER WARMPJES BIJ 80 EXCLUSIEF VOOR ABONNEES Een verwenpakket van Weleda 15 WIE HELPT MIJ? Tips tegen duizeligheid 16 OPENER Verslaafd aan pijnstillers 30 ZO ZIT DAT Kun je je pijngrens verhogen? 40 OEFEN! Yoga voor een soepele nek 52 PERSOONLIJK Overgevoelige borsten 57 DOE-HET-ZELF Badder-je-beter 70 SPREEKUUR Zijn goedkope contactlenzen slecht? 81 COLOFON 83 VOORUITBLIK Koken met olijfolie 32AAN DE SLAG Mensen die optimistisch in het leven staan, worden over het algemeen minder snel ziek en voelen zich gelukkiger. Kortom, een vleugje meer optimisme maakt je leven leuker en het is ook nog eens een prima pijnstiller. Positiviteit als pijnstiller Lach, heb lief Lach heb lief Zet op die roze bril! Ben je een rasechte zwartkijker? Geen zorgen. Een vleugje optimisme kun je trainen. Probeer het eens op deze manieren: • Bedenk hoe je weer controle kunt krijgen over een moeilijke situatie. • Weet dat tegenslag altijd tijdelijk is (alles gaat echt voorbij). • Generaliseer zo min mogelijk. Dus zeg niet: “Dit gebeurt me elke keer”, maar zeg: “Het ging nu even mis.” • Focus je aandacht bewust op alles wat wel goed gaat en overdrijf hier gerust in. Lichamelijk in beweging komen lost vaak de stram- heid in je hoofd op en zet gedachten en emoties in beweging. 8 gezondNU.nltekst Gebke Verhoeven Optimisme vergroot je door niet in de emotie te blijven hangen, maar door in oplossingen te denken Maak een herinneringen collage Als je het moeilijk hebt, is het altijd fijn om juist die goede herinneringen boven water te toveren. Dus ga vandaag aan de slag en maak voor jezelf een beeldcollage met de leukste, liefste en mooiste herinneringen uit je leven tot nu toe … En bedenk ook: welke herinneringen zou je volgend jaar aan jouw collage willen toevoegen. Geluks momenten Je kunt je veerkracht vergroten door te leren kijken naar wat er ondanks alle tegenslag wél is. Positiever in het leven staan leer je door elke dag dankbaar- heid te oefenen. Noem elke dag minstens één ding waarvoor je dankbaar bent. Dat hoeft niets groots of ingewikkelds te zijn, houd het klein, bij jezelf. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn voor een zonnige dag tijdens een natte, regenachtige herfst. Leg deze en andere geluksmomen- ten onder een vergrootglas door ze te delen met de mensen om je heen of door ze op te schrij- ven in een mooi boekje. › 9 gezondNU.nlKOPSTUK Die lege stoel bij het kerstdiner, de eerste Kerst zonder je overleden vader of moeder. Verdriet en verlies zijn er altijd, maar voelen in december soms nog rauwer. Manu Keirse, de grootste rouwexpert van de Lage Landen, helpt mensen bij het verwerken hiervan. Hoe vul je de leegte op een goede manier in? › Psycholoog Manu Keirse over verdriet en verlies vraagt om een andere manier van vasthouden” 22 gezondNU.nltekst Gebke Verhoeven fotografie Coco Broeken ‘Nog altijd lopen mensen massaal weg zodra het moeilijk wordt’ 23 gezondNU.nlFAVORIETENtekst Gebke Verhoeven Welke ingrediënten mogen absoluut niet in je keuken ontbreken als het gaat om lekker en gezond? Die vraagt serveert gezondNU elke maand aan iemand die ons inspireert. Dit keer is de beurt aan de Vlaamse kookboekenschrijver Pascale Naessens! Pascale Naessens is de best verkopende culinaire auteur van Vlaanderen. Bekend zijn haar boeken: Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten, Puur genieten en toch gezond en slank en Ketokuur. 1 Olijfolie “Olijfolie is niet alleen functioneel in de keuken, het voegt ook smaak aan een gerecht toe. Sommige mensen vinden de smaak te sterk, maar je moet het zien als wijn; je hebt heel veel verschillende soorten. Als ik keelpijn heb, neem ik vaak een lepel tje olijfolie. Het werkt namelijk verzachtend en ontstekingsremmend. Soms gebruik ik olijfolie ook over fruit. Aardbeien in een beetje olijfolie bakken en daarover een paar blaadjes verse rozemarijn strooien, is onwaarschijnlijk lekker. Hemels!” 2 Limoen en citroen “Als ik boodschappen doe, koop ik standaard citroen en limoen. Ik gebruik het heel veel in de keuken, omdat het een extra dimensie geeft aan gerechten. Als ik vis of groente kook, voeg ik aan het eind meestal een beetje limoen of citroen toe.” 3 Sojasaus “Sojasaus is een dankbaar ingrediënt, om dat het een heel intense smaak heeft en snel diepte aan een maaltijd toevoegt. Ik gebruik het in groente, vis en vleesscho tels. Let wel op dat je niet te veel sojasaus gebruikt, het bevat veel zout. Wil je een écht lekkere sojasaus, koop er dan één die langer gefermenteerd is. Die zijn duurder, maar subtieler van smaak.” 4 Ras el hanout “Ras el hanout is een kruidenmengsel. De vertaling is: het beste van de Marokkaanse winkel. Iedere handelaar in Marokko heeft zijn eigen mengeling, maar er zijn een paar basisingrediënten: koriander, gem ber en kurkuma. Het geeft diepte én kleur aan je maaltijd. Als je eenmaal begint met ras el hanout gebruiken, dan wordt het onmisbaar. Je kunt het letterlijk overal aan toevoegen.” 5 Kaffirblaadjes “Kaffirblaadjes kun je goed meestoven in een groente schotel. Het gerecht krijgt dan een limoensmaak, zonder het zurige. Je gebruikt de blaadjes in gedroogde vorm, net zoals laurier.” 6 Knoflook, gember en kurkuma “Knoflook, gember en kurkuma noem ik het gouden trio. Ze liggen bij mij altijd vers in de keuken. Als ik groente maak, doe ik deze drie automatisch in de pan. Zonder wordt een gerecht flets. Het gaat niet alleen om de kruiden an sich, maar ook om de toevoegde waarde qua gezond heid. Ze brengen ook letterlijk en figuurlijk warmte in een keuken. Bij alles zijn ze lekker: groente, vis en vlees. Verse kurkuma gebruik ik veel in groentepotjes. Niet ieder een is er fan van, want het heeft een heel aardse smaak.” ʻAls ik keel- pijn heb, neem ik vaak een lepeltje olijfolieʼ 63 gezondNU.nlNext >