Het gesnurk gebeurt ’s nachts. De last is er overdag. Niet alleen de snurkers zelf zijn soms moe en humeurig, ook hun partners omdat ze uit hun slaap zijn gehouden. Een overzicht.
Gesnurk ontstaat door een vernauwing in de luchtweg. Het snurken wordt erger als de luchtweg tussen de neusingang en de stembanden nauwer wordt. Dit gebeurt bij het slapen op de rug, slappere spieren (bijvoorbeeld door ouderdom, maar ook door alcohol of slaapmiddelen). Maar ook overgewicht speelt een belangrijke rol – hierbij worden de wanden van de keelholte dikker. Om die reden snurken mannen meer dan vrouwen. Bij hen nestelt overgewicht zich vaak op hals en borstkas.
Het snurken wordt ook luider als we ouder worden. Dit komt deels omdat we dikker worden als we ouder worden. Maar ook omdat de slijmvliezen, net als de huid, slapper wordt met het ouder worden en daarom makkelijker gaat trillen.
Slaapapneu is sterk gerelateerd aan snurken maar een stuk minder onschuldig. Iemand met apneu snurkt hevig. Bovendien stokt de ademhaling een paar keer per uur meer dan tien seconden. Soms kan een ademstilstand wel dertig seconden of langer duren. Er is geen gevaar voor verstikking omdat de hersenen een alarmsignaal afgeven. Hierdoor schiet de snurker uit zijn diepe slaap en wordt wakker. De snurker slaapt weer in, totdat het volgende moment van ademstilstand optreedt. Door de slechte kwaliteit van slapen is iemand met apneu overdag zeer moe.
Tennisbal – Bij gewoon snurken werken allerlei huis-tuin-en-keuken-middelen goed; zorgen dat je niet op je rug slaapt, geen alcohol drinken voordat je gaat slapen of een spreider op de neus om de neusgaten open te houden.
Afvallen – Zowel bij gewoon snurken als bij apneu is het aan te raden af te vallen als er sprake is van pvergewicht. As er geen druk is vanuit de borstkas zal er minder gesnurkt worden.
Neusmasker – een veelgebruikte methode bij apneu is een nasale CPAP. Via een neusmasker dat met een slang verbonden is aan een apparaat wordt lucht in de neus en keel gepompt. Hierdoor ontstaat een zodanige druk dat de wanden van de keelholte niet samenvallen. Er treden minder ademstilstanden op en het snurken verdwijnt. Het is echter geen comfortabele manier van slapen. Philips ontwierp de nieuwste versie van een dergelijk gezichtsmasker. Dit apparaat meet ook het ademhalingsritme van de slaper waardoor de luchttoevoer nergens ongemakkelijk wordt.
Anti-snurkbeugel – Deze beugels kunnen snurken en apneu verminderen. Zo meet de Kliniek voor Snurken en Apneu al vijftien jaar deze beugels aan. De beugels zorgen voor een andere en betere stand van de tong, waardoor snurken en apneu wordt tegengegaan.
Buteyko – Deze methode koppelt ademtechnieken aan kennis over lichamelijke inspanning en voeding. De arts Buteyko ziet snurken als een ‘ziekte van het diepe ademhalen’. Diep ademhalen is snel ademhalen, oftewel: hyperventileren. Wie dit doet, ademt te veel koolzuur uit waardoor de bronchiën en bloedvaten vernauwen en klachten ontstaan, waaronder snurken. De Buteyko-methode richt zich op het herstellen van het natuurlijke adempatroon: rustig in rust, actief bij activiteit. Symptomen van astma, allergieën, verstopte neuzen, slapeloosheid, snurken, slaapapneu, paniek- en hyperventilatie aanvallen, zouden hierdoor verminderen.
Mayr – “Snurken is te genezen door een intensieve darmreiniging”, aldus Mayr-arts Nina Weiss zegt diverse huwelijken te hebben gered dankzij deze behandeling. “Door de reiniging van de darmen ontspant het middenrif en neemt de slijmvlieszwelling af, waardoor mensen meer lucht krijgen. Ook slaapapneu kan erdoor afnemen.” Een kuur betekent een investering van drie weken. Wie daar geen tijd voor kan maken, tipt Weiss ’s avonds een eenvoudige, lichte maaltijd te eten en daarna niet meer te snoepen.
Didgeridoo – Het Slaapcentrum CWZ Nijmegen werkt sinds kort met een opvallende behandeling tegen snurken: keelspiertraining met de didgeridoo. Met dit blaasinstrument wordt de techniek van het ‘circulair ademenen’ toegepast. Uitademen via een reservoir in de mondholte en gelijktijd inademen via de neus. In het CWZ leerde een speciale instructeur de nieuwe techniek aan.
Snurken en apneu
Op www.snurken.org is een zelftest te vinden waarmee vastgesteld kan worden of er inderdaad een snurk- of een apneuprobleem is. Ook verricht de kliniek een kosteloos onderzoek, www.philips.nl)