• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Doorliggen

Doorliggen is een huidbeschadiging die ontstaat onder invloed van langdurige druk, bijvoorbeeld bij iemand die voortdurend in dezelfde houding in bed ligt of in een rolstoel zit.

Door de constante, gelijkmatige druk wordt de bloedsomloop zodanig belemmerd dat het weefsel geen zuurstof en voeding krijgt en daardoor afsterft. Kwetsbare plekken zijn de hielen, ellebogen, heupen, stuitje en schouderbladen. Als er niet op wordt gelet, kan doorliggen binnen een paar dagen gebeuren. Aanvankelijk is de huid alleen rood en pijnlijk. Later kan de huid gaan zweren of er kunnen grote, open wonden ontstaan. De afstervende huid wordt zelfs zwart.

Zelf doen tegen het doorliggen

Controleer de huid dagelijks en was deze regelmatig met koud water. Wrijf niet op de kwetsbare huiddelen, maar beklop ze. Droog de huid daarna goed af, dep de kwetsbare plekken voorzichtig. Houd de onderlaag van het bed glad en droog (geen kruimels) of gebruik een schapenvacht. Verschoon het bed vaak, vooral bij veel zweten of incontinentie. Wissel zo mogelijk vaak van ligging of houding in bed of stoel.

In situaties waarbij doorliggen optreedt of dreigt, is controle van een arts belangrijk.

Voedingsadvies

Voedsel dat rijk is aan vitamine E is aan te bevelen. Er zit veel vitamine E in plantaardige oliën, zoals tarwekiemolie.

Vorige bericht Ringworm
Volgende bericht Fistel

Doorliggen

Zonder dat u zich ervan bewust bent, ligt u nooit stil in bed; ook zit u nooit lang stil op de stoel. Deze rusteloosheid is een beschermende maatregel van het lichaam om doorliggen of decubitus te voorkomen.

Doorliggen is een huidbeschadiging, een vorm van weefselversterf, die ontstaat onder invloed van langdurige druk, bijvoorbeeld bij iemand met verlammingsverschijnselen of gevoelloosheid die voortdurend in dezelfde houding in bed ligt of in een rolstoel zit. Daardoor worden de kleine aderen beschadigd, zodat het weefsel ter plaatse verstoken blijft van zuurstof en voeding en daardoor afsterft. Een dergelijk proces kan zich al in enkele dagen voltrekken. Typische doorligplekken zijn: hielen, ellebogen, heupen, stuitje en schouderbladen.

Het spreekt wel haast vanzelf dat in situaties waarbij doorliggen optreedt of dreigt, de patiënt onder controle van een arts staat of wordt gebracht. In overleg met de arts kunt u desgewenst een natuurlijke behandeling kiezen. Deze kan bestaan uit algemene maatregelen, zoals het regelmatig wisselen van de ligging in bed of de houding in de stoel, het gebruik van een schapevacht (om op te liggen of te zitten), het glad strijken van de plooien in de lakens waarop de patiënt ligt, het drooghouden van de huid en het zorgen voor een voldoende eiwitrijke voeding. Ook voedsel dat rijk is aan vitamine E is aan te bevelen.

Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij doorliggen kunnen worden gebruikt.

Crème Bioforce
wordt uitwendig gebruikt om er de plekken die gevaar lopen dun mee in te wrijven.

Geriaforce
(3x daags 15-20 druppels) verbetert de doorbloeding van de huid doordat het de 'stroperigheid' (viscositeit) van het bloed vermindert.

Vorige bericht Diarree
Volgende bericht Dysbacteriose

Bron

NaamDe 100 beste tips van Dr. Vogel
Datum©1996 Uitgeverij Mix Media B.V.
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN9075690010

Primaire Sidebar