Doorliggen is een huidbeschadiging die ontstaat onder invloed van langdurige druk, bijvoorbeeld bij iemand die voortdurend in dezelfde houding in bed ligt of in een rolstoel zit.
Door de constante, gelijkmatige druk wordt de bloedsomloop zodanig belemmerd dat het weefsel geen zuurstof en voeding krijgt en daardoor afsterft. Kwetsbare plekken zijn de hielen, ellebogen, heupen, stuitje en schouderbladen. Als er niet op wordt gelet, kan doorliggen binnen een paar dagen gebeuren. Aanvankelijk is de huid alleen rood en pijnlijk. Later kan de huid gaan zweren of er kunnen grote, open wonden ontstaan. De afstervende huid wordt zelfs zwart.
Zelf doen tegen het doorliggen
Controleer de huid dagelijks en was deze regelmatig met koud water. Wrijf niet op de kwetsbare huiddelen, maar beklop ze. Droog de huid daarna goed af, dep de kwetsbare plekken voorzichtig. Houd de onderlaag van het bed glad en droog (geen kruimels) of gebruik een schapenvacht. Verschoon het bed vaak, vooral bij veel zweten of incontinentie. Wissel zo mogelijk vaak van ligging of houding in bed of stoel.
In situaties waarbij doorliggen optreedt of dreigt, is controle van een arts belangrijk.
Voedingsadvies
Voedsel dat rijk is aan vitamine E is aan te bevelen. Er zit veel vitamine E in plantaardige oliën, zoals tarwekiemolie.